Back to top

Nap pörkölte kávészemek forradalmasíthatják a piacot

Az évszázadok során különböző módszerek alakultak ki. Most az olasz technológiai vállalat, a "PuroSole" kifejlesztett egy innovatív berendezést, amely megújuló energiával képes pörkölni a kávébabot.

A projekt három társalapítója két villamosmérnök, Antonio Durbè és Daniele Tommei, valamint régi barátjuk, a kávérajongó, Luca Del Bufalo - írja az Euronews.

Ők hárman közel hat évet töltöttek a napenergia hatékony felhasználásának kifejlesztésével.

Olaszország: nap pörkölte kávészemek forradalmasíthatják a piacot

"Ez a projekt azért jött létre, mert egy robotikai és informatikai vállalat részesei vagyunk, amely elkezdett érdeklődni a heliosztátok (reflektorok) használata iránt. A heliosztátok olyan eszközök, amelyek a napot, a napenergiát egy célpont felé irányítják" - mondja Durbè. "Aztán találkoztunk egy barátunkkal, aki kávérajongó, és ő javasolta, hogy használjuk ezt a technológiát egy kávépörkölő naperőmű megépítéséhez."

 

A PuroSole technológiájának célja, hogy drasztikusan csökkentse a nagy termodinamikai üzemek költségeit.

Ehhez egy kis motoros reflektort (heliosztátot) találtak ki, amely elmondásuk szerint teljesen önálló és önellátó.

"A tükrökön visszaverődő nap egy, e forgó tükrök előtt elhelyezett érzékelőre érkezik, majd ez az érzékelő kiszámítja a beeső fény szögét, és az egész folyamat során egyenletesen tartja azt" - magyarázza Tommei.

"Így a tükrök folyamatosan ugyanarra a pontra irányítják a fényt. Ennek a pontossága elég nagy. Így lehetőség van arra, hogy akár több tíz, több száz méterre is elhelyezzük a mutatókat attól a helytől, ahol a heliosztátok vannak elhelyezve".

Az alapítók elmondása szerint különösen büszkék arra, hogy olyan pörkölési technológiát terveztek, amely használat közben nem bocsát ki CO2-t.

"Mi a különleges ebben a technológiában? Először is, hogy nem használunk fosszilis tüzelőanyagokat, például gázt, vagy elektromos áramot. Tisztán és közvetlenül a napenergiát koncentráljuk a kávébabra, nulla (energia)fogyasztással, ami nulla CO2-kibocsátást is jelent.

Ez sokak számára érzékeny téma manapság. Egy tonna pörkölt kávéval körülbelül 400 kilogramm CO2-t takarítunk meg, és ezek nyilvánvalóan fontos számok" - teszi hozzá Durbè.

"Nem a kávét melegítjük, nem a forgó kosarat vagy a benne lévő levegőt, hanem magát a kávét melegítjük, a napsugarak a kávébabot érik, felmelegítik azt, és a körülötte lévő levegő felmelegedését okozzák. De lényegében az egésznek a legmelegebb része maga a kávébab" - meséli Tommei.

A PuroSole olyan napelemes üzemeket kínál, amelyek napi 10 kg-tól 200 kg kávé pörkölésére alkalmasak. A cég most már saját kávéjával is jelen van a piacon, amit online értékesít.

Forrás: 
Euronews

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Megújult a gödöllői Arbo Park

A Pilisi Parkerdő megújította egyik leglátogatottabb turisztikai központja, az Arbo Park elnevezésű gödöllői erdészeti arborétum turisztikai szolgáltatásait - közölte az erdőgazdaság szóvivője kedden az MTI-vel.

Növényi étrenddel csökken a bélrák kockázata a férfiaknál

A növényi alapú étrend 22 százalékkal csökkentheti a férfiak bélrákkockázatát egy új kutatás szerint - idézte a The Guardian online kiadása egy nagyszabású amerikai tanulmány eredményeit.

Beruházási vidékfejlesztési támogatások

A KAP Stratégiai Terv keretében, a korábbi támogatási ciklusokhoz hasonlóan, ismét fontos szerepet kapnak a beruházás típusú beavatkozások, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a versenyképes mezőgazdaság és élelmiszer-előállításhoz, illetve vidékfejlesztéshez.

Veszélyben a Nagy-korallzátony állapota

A Nagy-korallzátony veszélyeztetett világörökségi helyszínné nyilvánítását javasolja az állapotát felmérő, ENSZ által támogatott misszió. Mint a hétfőn közzétett jelentésben figyelmeztetnek: gyors és hatékony klímavédelmi intézkedések nélkül a világ legnagyobb korallzátonya veszélyben van.

Pesten nagyobb számban száradnak ki fák, mint Budán

Habár talán kevésbé feltűnő, mint a parkok megszokott zöld gyepszőnyegének sárgára égése, de az elmúlt hetekben sajnos gyakoribb lett a teljesen elszáradt, vagy a még zöld, de szárazon zörgő levelekkel vegetáló fák látványa is.

A magas infláció hatására nőtt a bolti lopások száma

Több mint 22 százalékkal emelkedett a bolti lopások száma éves összehasonlításban, tájékoztatta a HVG-t az Országos Rendőr-főkapitányság. A legtöbb ilyen bűncselekményt kisboltokban, dohányboltokban, vagy üzemanyag-töltőállomásokon követik el.

Új versenytársra talált a McDonald's Oroszországban

Folytatja terjeszkedését az orosz Vkuszno i tocska étteremlánc, amelyet egy az egyben az országból kivonuló McDonalds's brandjét lenyúlva hoztak létre.

A harmadik negyedévében 7,7 százalékkal nőttek a beruházások

A harmadik negyedévben 7,7 százalékkal nőtt a beruházások volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva, és 1,9 százalékkal emelkedett az előző negyedévhez képest szezonálisan kiigazítva - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az első három negyedévben 7,7 százalékos volt a beruházások növekedése a múlt év azonos időszakához képest.

Egy népszerű őszi zöldséggel az erősebb immunrendszerért és a fogyás elősegítéséért

A megfázásos és influenzás időszak idején sokan próbálnak egészségesek maradni és leadni néhány kilót még a karácsonyi ünnepek előtt. Bármi legyen is az oka, mindig fontos, hogy az egészségünkre koncentráljunk, ami azt jelenti, hogy komolyan kell vennünk az étrendünket...

Válogatós vendég? Nem mindegy, milyen színű a tányér!

Mostanában készült az első kutatás arra vonatkozólag, hogy befolyásolja-e az ételben válogatós egyének „ízlését” az, hogy milyen színű tányérban kapják az ételt. Az akadémikusok meglepő felfedezést tettek.