0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Rangos díjat kapott Bécs

A Fák Európai Városa (ECOT) elismeréssel tüntette ki Bécset az európai faápolók tanácsa (European Arboricultural Council – EAC). A díjjal a szervezet azt a kiemelkedő elkötelezettséget ismerte el, amelyet a bécsiek a saját városuk ökoszisztémája iránt tanúsítanak, valamint a városvezetésnek azokat a lépéseit, amiket innovatív intézkedései révén a változó éghajlati viszonyokhoz való jobb alkalmazkodás érdekében tett.

Mindenekelőtt az osztrák főváros csapadékvíz-gazdálkodása nyűgözte le a szakértői zsűrit, emelte ki Jan Goevert, az EAC ECOT munkacsoportjának elnöke a díjjal kapcsolatban.

A szakértői bizottság idei döntésekor a több mint ötszázezer bécsi fa példaértékű ápolását is méltányolta, valamint a bécsi kertészeti vállalat, a Wiener Stadt­gärten által a városi fák támogatására hozott intézkedéscsomagot.

Ilyen intézkedés egyebek mellett, hogy a város saját faiskolát üzemeltet, a városi fasorokat folyamatosan alakítja, ültetési közeget szabadalmaztattak a facsemeték részére, faápoló és favizsgáló munkacsoportokat hoztak létre, kiemelkedő minőségben öntözik, gondozzák a fiatal fákat (szabványosított nagyobb favermek), szigorú favédelmi törvényt alkottak, és a bécsi fakataszternek köszönhetően nőtt a közlekedés biztonsága is.

A fáknak megfelelő méretű, porózus, jól szellőző, jó vízelvezetésű föld alatti gyökértérre lenne szükségük. A városokban azonban a talaj gyakran erősen tömörödött, így a gyökerek nehezen vagy alig tudnak a földbe behatolni, és a fák megfelelő vízellátását is akadályozza.

A „szivacsváros elv” segítségével ezt a létfontosságú gyökérteret lehet megteremteni a városi fák részére, ezzel hosszú távon szavatolható a lehető legjobb csapadékvíz-ellátás, ahelyett, hogy a csapadékot a csatornarendszerbe vezetnék.

A városi fák „szivacsváros elve” fontos környezetvédelmi célokat is megvalósít, az esővíz visszatartásával, annak párologtatásával, majd a fölösleges csapadék elvezetésével hozzájárul a természetes vízkörforgáshoz. A fák általi árnyékolás és párologtatás kedvezően alakítja a városi klímát, az elvet követve csak egészséges és ellenálló városi fák kerülnek ültetésre, amelyek szén-dioxidot kötnek meg, és mivel a fák állatok élőhelyei, nő a biodiverzitás.

A fák természetes erdei környezetével szemben az utcai fákat épített elemek veszik körül. A gyökerük környezete is fokozott igénybevételnek van kitéve a forgalom, a talajtömörödés, a közművek, az építési munkák és a szennyezőanyagok miatt.

Annak érdekében, hogy a bécsi fáknak a lehető legjobb feltételeket megteremtsék, a Wiener Stadtgärten kutatók bevonásával speciális ültetési közeget fejlesztett ki, amely szerves és ásványi anyagokban gazdag, jó a víztároló képessége, és kellően szellős. Fiatal fák ültetésekor ezzel a közeggel töltik fel az ül­tetőgödröt.

A Wiener Stadtgärten nemzetközi szakértők segítségével az elmúlt években összeállította azon fafajták listáját, amelyek jól viselik a város sajátos viszonyait, különösen nagy hőtűrő képességgel rendelkeznek. Összesen mintegy 30 nemzetségből, fajból és fajtából áll a lista. Bécs utcáit leginkább juhar, hárs, gesztenye, kőris, platán és keleti ostorfa szegélyezi, de a parkokban és az utcákban a fáknak mintegy 150 különböző nemzetsége, faja vagy fajtája található meg. Évente körülbelül 4500 darab facsemetét ültetnek el Bécs-szerte. A törzsüket három ponton rögzítik ültetés után, fehér bevonattal óvják a naptól és fagytól, valamint mandzsettával védik az esetleges sérülésektől. A csemetéket a megfelelő növekedés érdekében rendszeresen metszik. A Wiener Stadtgärten több mint ezer öntözőberendezést üzemeltet.

Ott, ahol nem működik automata öntözőrendszer, a fiatal fákat három éven keresztül hetente egyszer öntözik, nagy melegben hetente kétszer. 150 alkalmazott 50 öntözőjárművel naponta mintegy 300 ezer liter öntözővizet használ fel. A kézi öntözést a facsemeték törzse körül elhelyezett öntözőzsákok is segítik.

A nagy faállománnyal rendelkező vá­ro­sokban elengedhetetlen a fák nyilvántartása. A helyi fakataszter mindenekelőtt a Wiener Stadtgärten munkáját segíti, de a nyilvántartásnak köszönhetően a bécsi közlekedésbiztonság is növekedett, hiszen a kertészeti vállalat mindig tudja, hogy hol kell a biztonságos közlekedés érdekében cselekedni (pl. a túlságosan lelógó ágú vagy korhadt öreg fákat eltávolítani). Minden fát pontosan dokumentálnak, és a nyilvántartást folyamatosan frissítik. Jelenleg mintegy 386 ezer fa szerepel a bécsi fajegyzékben.

MMG Direkt

Mitől egyedi az EXIM, és hogyan képes hozzájárulni a magyar agrárium eredményesebb exporttevékenységéhez? Erről beszélgettünk Jákli Gergely közgazdásszal, az EXIM elnök-vezérigazgatójával.

youtube://v/rxrz3fhto-s

 

Forrás: gabot.de