0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Több millió fa halálát okozó betegségre keresik a megoldást

Észak Amerikában, különösen Kaliforniában a hirtelen tölgyelhalás az egyik legsúlyosabb ökológiai katasztrófa, mely több millió tölgy és cserhéjú tölgy pusztulásával veszélyezteti az erdők fennmaradását. A betegség befolyásolja a fajösszetételt, komoly hatással van a szén-dioxid megkötésére, és növeli a erdőtűz kialakulásának kockázatát.

A Davisben lévő Kaliforniai Egyetem tudósai azt tűzték ki célul, hogy megvizsgálják a betegséget okozó kórokozó, a Phythophthora ramorum sporulációs (spóraképző) potenciálját a gyakori kaliforniai növényfajokon. „A sporulációs potenciál számszerűsítése különböző gazdanövényeken nagyon fontos ahhoz, hogy megértsük a betegség növénytársuláson belüli terjedését” – magyarázta a vezető szerző, Lisa Rosenthal.

„Abban is segítségünkre van, hogy megjósolhassuk a jövőben a fertőzés lefolyását, a erdő összetételének változása tükrében.”

Rosenthal és kollégái 13 különböző gyakori növényről gyűjtöttek leveleket a Big Sur régióban, és megfertőzték ezeket a patogénnel . Arra jutottak, hogy a legtöbb fajnál megkezdődött a spóra termelés, bár különböző mértékben. A cserhéjú tölgynél és a nemes babérnál volt a legjelentősebb a spóratermelés. Azt is megállapították, hogy spóratermelés mértéke és a leveleken található elváltozás mérete között is ellentmondásos a kapcsolat, ami azt jelzi, hogy a vizuális tünetek nem megbízható mérőszámai a sporulációs potenciálnak.

„Az általunk készített tanulmány vizsgálja elsőként a betegség sporulációs képességét a gyakori kaliforniai partvidéki őshonos növényfajok széles skáláján, és elég nagy mintanagysággal ahhoz, hogy statisztikailag különbséget lehessen tenni a fajok között” mondta Rosenthal.

„Ez nagyjából megerősíti azt, amit már korábbi terepi tanulmányok is megállapítottak: hogy a cserhéjú tölgy és a nemes babér a fő terjesztői a hirtelen tölgyelhalásnak. Azonban azt is megerősítettük, hogy más fajok is hordozzák és terjesztik a kórokozó spóráit.”

Azzal, hogy tudjuk, mely fajok fontosak a kórokozó átvitele szempontjából, az erdőgazdálkodók célzottabb erdőkezelési tervekkel hatékonyabban tudják mérsékelni a hirtelen tölgypusztulás terjedését és hatásait.

Forrás: phys.org