Back to top

Bevetik a hínárt, amivel csökken a szarvasmarhák metánkibocsátása

A Morrisons angol szupermarketlánc úgy döntött, hogy hínárt ad a szarvasmarháknak annak érdekében, hogy csökkentse az állatok életműködéseivel járó metánkibocsátást.

Fotó: pexels.com
A magyarmezogazdasag.hu is beszámolt róla korábban, hogy ha táplálékkiegészítőként hínárt is adnak a teheneknek, akkor 80 százalékkal is csökkenhet a metánkibocsátás. Az Egyesült Királyság parlamentjébe benyújtott jelentés szerint az ország üvegházhatású gázainak 10 százaléka mezőgazdasági eredetű. Erre reagálva jelentette be a Morrisons agrárágazatának vezetője, Sophie Throup, hogy az újfajta étrenddel tervezik kikapcsolni a tehenek emésztőrendszerében azokat az összetevőket, melyek a metánt termelik.

Hozzátette hogy a metán nagyobb részét az állatok felbüfögik, és csak kisebb része távozik a "hátsó kijáraton". A tehenek emésztőrendszere négy gyomorból áll, ahol emésztés közben mindig lesz valamennyi gázképződés. Azonban az eddig vizsgálatokból úgy tűnik, hogy a hínár ezt jelentősen csökkenti.

A metán a második leggyakoribb üvegházgáz a szén-dioxid után. Azonban az egyik legveszélyesebb, és az emberi tevékenységből eredő jelenlegi globális felmelegedés egyharmadáért felelős. Az metánmolekulák egyesével is jóval erősebb melegítő hatást fejtenek ki az atmoszférában, mint az egyes szén-dioxid molekulák.

A közelmúltban Glasgow-ban tartott COP26 környezetvédelmi konferencián az USA és az EU megállapodott abban, hogy 2030-ig 30 százalékkal csökkentik a gáz kibocsátását. A kezdeményezéshez több mint 100 ország is csatlakozott,

Throup azt is elmondta, hogy a belfasti Queen's Egyetemmel közösen végzett kísérlet a metáncsökkentés nyomon követése mellett a szarvasmarhák egészségét és a hús ízét is vizsgálni fogja.

Az áruházlánc hozzátette, hogy a meglévő tenger gyümölcseit beszállító vállalkozásokkal együttműködve az Egyesült Királyság és Írország partjairól kívánja beszerezni a tengeri algát.

Forrás: 
bbc.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A fenntartható mezőgazdaság biztosítja az élelmiszerbiztonság védelmét

Az egészséges élelmiszerbiztonság fenntartása az emberiség egészségét óvja és az egész társadalom közös érdeke, a kormányon és termelőkön keresztül, egészen a fogyasztókig. Az élelmiszerek minőségének biztosítása elsődlegesen egészségügyi kockázat, de figyelmen kívül hagyása hatással lehet a mezőgazdaság termelékenységére és a fenntartható gazdálkodásra is.

Fémdetektorral keres aknákat a mezőn egy ukrán asszony, hogy legelhessenek a tehenei

Egy 67 éves ukrán asszony világszerte szenzációvá vált a terület aknamentesítés iránti elkötelezettségének köszönhetően. Az asszony azon kevesek egyike, aki visszatért a lepusztult faluba, és minden nap az életét kockáztatja egy speciális eszközzel, amellyel a gránátok veszélyes maradványai után kutat.

Vendég voltam Kovács László anyanevelőnél

Szeretek utazni, nyitott szemmel járok és keresem a bevált módszereket, az újításokat, a tapasztalatra épülő hagyományokat. Nemrég elkezdett sorozatomban is ennek a szemléletnek a jegyében fogok írni, olyan méhész szakemberekről, akiknek munkásságából nemcsak én, de olvasóim is okulhatnak – ugyanis hiszek abban, hogy egymást segítve többre vagyunk képesek, mint egymást bántva.

A hét végéig maradnak a zivatarok

A hét eleje óta az ország nagy részén jelentős mennyiségű csapadék hullott, néhol rendkívüli csapadékot adó felhőszakadások is előfordultak. A záporos, zivataros időjárás még a hét végig velünk marad, nagy területi változékonyság mellett. A megnövekedett nedvesség a fejlődésben lévő nyári növények számára igen jól jön, de a sűrűbb állományú őszi vetésekben a kórokozók számára is nagyon kedvez.

Most a csomagolás miatt lesz jóval drágább az élelmiszer?

A termékek, így az élelmiszerek csomagolásával kapcsolatos környezetvédelmi problémák orvoslása és a hatékonyabb újrahasznosítás érdekében, uniós irányelv alapján, az összes tagállamban, így Magyarországon is bevezették az úgynevezett kiterjesztett gyártói felelősségi rendszert, röviden EPR-t.

A popcorn meglepő egészségügyi előnyei

Abban mindannyian egyetérthetünk, hogy egyetlen filmes este sem teljes egy tál popcorn nélkül. A jó hír az, hogy ha egészségtudatosabban étkezünk, még nem jelenti azt, hogy félre kell tennünk a nassolnivalót. Ha csökkentjük a vaj, a só és az olaj mennyiségét, a popcorn valójában egy egészséges, alacsony kalóriatartalmú snack, amely számos előnnyel jár.

Az állattenyésztés mint a klíma­változás „okozója” és elszenvedője

Az elmúlt évtizedekben mind szakmai berkekben, mind a mindennapok témái között meghatározó szerepet kapott a klímaváltozás. Napi szinten találkozunk cikkekkel és megnyilvánulásokkal, amelyek a klímaváltozás tényét erősítik, cáfolják, hatását minimalizálják vagy eltúlozzák. Tudjuk, hogy az elmúlt évezredekben hidegebb és melegebb korszakok váltották egymást.

Amiről kevesen tudnak a hazai lótenyésztés kapcsán

A lótenyésztő egyesületek révén jelenleg 4500 tenyésztőt, 1200 fajtatiszta mént és 12 ezer fajtatiszta kancát regisztrálnak, melyek jelentős számok. Felügyelőik évente közel 6000 csikót jelölnek, melyek bekerülnek az állami nyilvántartásba. Ezekből lesznek tenyészállatok, hobbi-, illetve versenylovak, s mindez jelenti a magyar lovas ágazat alapját.

3,4 millió eurós támogatást kapott a fogyasztóvédelmi portál

Németország szövetségi agrárminisztériuma (BMEL) a 2023–2025 közötti időszakban összesen mintegy 3,4 millió euróval támogatja a tudatos élelmiszervásárlást és a megtévesztések kivédését segítő lebensmittelklarheit.de portál működését. A portált egy fogyasztóvédelmi egyesület tartja fenn, a minisztérium álláspontja szerint fontos és támogatandó közfeladatot látnak el a vásárlók tájékoztatásával.

70 ezer tonna gyorsfagyasztott zöldség és gyümölcs Karcagról

A gyorsfagyasztott zöldségek és gyümölcsök piacán mától Karcag lesz Európa központja, köszönhetően annak a kapacitásbővítő beruházásnak, amelyet az AgroSprint Zrt. valósított meg a városban - jelentette ki a pénzügyminiszter a cég új gyorsfagyasztó üzemének keddi átadásán.