Back to top

Bevetik a hínárt, amivel csökken a szarvasmarhák metánkibocsátása

A Morrisons angol szupermarketlánc úgy döntött, hogy hínárt ad a szarvasmarháknak annak érdekében, hogy csökkentse az állatok életműködéseivel járó metánkibocsátást.

Fotó: pexels.com
A magyarmezogazdasag.hu is beszámolt róla korábban, hogy ha táplálékkiegészítőként hínárt is adnak a teheneknek, akkor 80 százalékkal is csökkenhet a metánkibocsátás. Az Egyesült Királyság parlamentjébe benyújtott jelentés szerint az ország üvegházhatású gázainak 10 százaléka mezőgazdasági eredetű. Erre reagálva jelentette be a Morrisons agrárágazatának vezetője, Sophie Throup, hogy az újfajta étrenddel tervezik kikapcsolni a tehenek emésztőrendszerében azokat az összetevőket, melyek a metánt termelik.

Hozzátette hogy a metán nagyobb részét az állatok felbüfögik, és csak kisebb része távozik a "hátsó kijáraton". A tehenek emésztőrendszere négy gyomorból áll, ahol emésztés közben mindig lesz valamennyi gázképződés. Azonban az eddig vizsgálatokból úgy tűnik, hogy a hínár ezt jelentősen csökkenti.

A metán a második leggyakoribb üvegházgáz a szén-dioxid után. Azonban az egyik legveszélyesebb, és az emberi tevékenységből eredő jelenlegi globális felmelegedés egyharmadáért felelős. Az metánmolekulák egyesével is jóval erősebb melegítő hatást fejtenek ki az atmoszférában, mint az egyes szén-dioxid molekulák.

A közelmúltban Glasgow-ban tartott COP26 környezetvédelmi konferencián az USA és az EU megállapodott abban, hogy 2030-ig 30 százalékkal csökkentik a gáz kibocsátását. A kezdeményezéshez több mint 100 ország is csatlakozott,

Throup azt is elmondta, hogy a belfasti Queen's Egyetemmel közösen végzett kísérlet a metáncsökkentés nyomon követése mellett a szarvasmarhák egészségét és a hús ízét is vizsgálni fogja.

Az áruházlánc hozzátette, hogy a meglévő tenger gyümölcseit beszállító vállalkozásokkal együttműködve az Egyesült Királyság és Írország partjairól kívánja beszerezni a tengeri algát.

Forrás: 
bbc.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Türelem és fokozatosság

A Vas megyei erdők mintegy felét, az Országos Erdőállomány Adattár szerint 44 145 hektár faállománnyal borított területet a Szombathelyi Erdészeti Zrt. kezeli. Az erdők zöme a nyugat-dunántúli tájcsoportban terül el, amelynek jellemző erdészeti tájai a turisták körében is ismert Kőszegi-hegység, Alpokaljai dombság, Sopron–Vasi-síkság, Kemeneshát és az Őrség.

A koronavírus alatt ez legveszélyesebb élelmiszer-összetevő az immunrendszer számára

Amikor a koronavírus-járvány első hulláma elérte az Egyesült Államokat, világossá vált, hogy a lélegeztető gépekre helyezett betegeknek számos alapbetegsége volt. Ezek között olyan anyagcserezavarok voltak, mint az elhízás és a cukorbetegség, amelyek száma az elmúlt években az Egyesült Államokban ugrásszerűen nőtt.

A napraforgók titkos mintázata az aszály ellen is véd

Régóta tudjuk, hogy a virágok UV fény alatt teljesen máshogy néznek ki, mint ahogy az emberi szem érzékeli őket. Sok virágon "célkereszt" van, mely segíti a beporzásukat. Azonban néhány tudós a napraforgókat vizsgálva azt vette észre, hogy virágonként eltér a mintázat.

A klímaváltozás gyorsítja az evolúciót: így alkalmazkodnak a tölgyek

Az emberi hatások miatt felgyorsult klímaváltozás egyik fő problémája, hogy a fák képesek-e elég gyorsan alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez. Francia, svéd és kínai kutatók tanulmányozták a tölgyeket három különböző franciaországi erdőben három évszázadra visszamenőleg, a legutolsó kis jégkorszaktól egészen az ember okozta globális felmelegedésig.

Az a kérdés, lesz-e egyáltalán csirkehús

Amennyiben a kereskedelem megpróbálja átterhelni a kormányzati intézkedés negatív hatásait a komoly gondokkal küszködő baromfi termékpályára, annak súlyos, nehezen visszafordítható következményei lesznek. Az élelmiszerárstop hatásairól kérdeztük dr. Csorbai Attilát, a Baromfi Termék Tanács elnökét. Szerinte az kérdés, lesz-e egyáltalán elegendő baromfihús a hazai piacon.

Élelmiszerár-stop: védi a beszállítókat a szabályozás

Az élelmiszerár-rögzítés nem okoz hátrányt a hazai termelőknek, beszállítóknak, az alapvetően a kiskereskedelmet érinti, és csak a profitjuk kis százalékát – hangsúlyozza a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A mostani döntés a külföldi hasonló intézkedésekhez képest jobban védi a beszállítókat, és nem várható áruhiány, ahogy az import áruk mennyiségének növekedése sem.

Az Auchan idén 3,2 milliárd forintot fordít béremelésre

Megállapodott az idei béremelésről az Auchan Retail Magyarország és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ), az áruházlánc idén 3,2 milliárd forintot fordít béremelésre - közölte az Auchan kedden az MTI-vel.

Elhatárolódtak a minisztertől

Nem nyerte el honfitársai tetszését a spanyol fogyasztásügyi miniszter, Alberto Garzón javaslata, amiben a növényi alapú étrendet próbálta népszerűsíteni. Nemrég egy interjúban arra biztatta honfitársait, gondolják át, mennyi húst esznek, és hogy ez milyen hatást gyakorol a környezetre, különösen ami az ipari méretű marhahústermelést illeti.

Kétezer hörcsögöt pusztítanak el a COVID miatt

Az egyik állatkereskedés hörcsögei között találtak fertőzött példányokat, miután a tulajdonos, annak jegyese, egy alkalmazott és egy vásárló is elkapta a betegséget. Elővigyázatosságból így az egész állományt elpusztítják.

Nem a reggeli a nap legfontosabb étkezése

A gabonapelyheket gyártó cégek sokáig elhitették az emberekkel, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése. Azonban a tények azt mutatják, hogy amíg az ember edzés után a megfelelő ételeket fogyasztja, a teste megkapja a szükséges tápanyagokat.