Back to top

Hintáról a nyeregbe - Lovakról, színészetről Bányavölgyi Donátával

Bányavölgyi Donáta a 2015/16-os évad óta a Nemzeti Lovas Színház társulatának tagja. Színész végzettégét Bánfalvy Ágnes Nemzetközi Színészképző Iskolájában szerezte, a Budapesti Metropolitan Egyetemen kommunikáció-és médiatudomány szakot végzett, az Állatorvostudományi Egyetemen pedig hippológus diplomát szerzett.

Lovas színész márpedig létezik - Lovakról, színészetről Bányavölgyi Donátával | MMG

Donáta 12 éves kora óta indul lovasversenyeken, 2013 óta minden évben sikeres kvalifikált a Nemzeti Vágtára. Üllőn, a III. ÁTE Fogathajtó versenyen ellenfelek voltunk, de már akkor megbeszéltük, hogy mesél nekünk a lovak és színészek varázslatos világáról. 

A helyszínen készített fotógalériánkat ide kattintva tekintheti meg.

A lószeretetről

"Szerintem már úgy születtem, hogy szeretem a lovakat, és rengeteg sztori is fűződik a lovas életemhez. Szerintem az első szavam is a ló volt. Egyébként már nagyon kicsi korban elvittek lovagolni, illetve az unokatesóm távlovas volt, így nagyon piciként, már távlovas versenyekre jártam. Aztán volt egy szakadék és végül is 12 éves koromban kezdtem újra a lovaglást, onnantól meg lényegében a mai napig az életem része."

Lovas színész márpedig létezik

"12 éves koromban, amikor eldöntöttem, hogy én lovas színész szeretnék lenni, még nagyon mosolyogtak rajtam, hogy hát ilyen nincs, lovas színész nem létezik. Aztán valahonnan mentem haza Pécsre – mert pécsi lány vagyok –, és láttam egy hatalmas plakátot, ami lovas színházi előadást hirdetett. Akkortól biztosan tudtam, hogy márpedig van ilyen, és lovas színész szeretnék lenni. Lényegében 12 éves koromtól ezen az úton mentem. Persze versenyeztem is, távlovagoltam, megismerkedtem a különböző szakágakkal, de a showlovaglás az, ami igazán megfogott."

A lovak is szeretnek szerepelni

"Nagyon érdekes, hogy fölmegyünk a lóval a színpadra és a lovunk is ugyanazt akarja, mint amit mi. Rengetegszer mondják, hogy milyen dolog bevinni a hangba és a fénybe a lovakat.

Azok a lovak, akikkel mi dolgozunk, megtanulják a végszavakat, ismerik a zenét, pontosan tudják a koreográfiát.

Tehát ők ugyanúgy élvezik ezt a dolgot, mint mi. Illetve nekem nagyon fontos az, hogy a lovaskultúrát népszerűsítsem, mert azt gondolom, hogy a mai világban a ló az, akivel kicsit vissza tudunk csatlakozni a természetbe, az online világból egy kicsit kiszakadhatunk, és tényleg egy csoda, ami velük történik. Azt gondolom, hogy a Nemzeti Lovas Színházzal, ahol aktívan dolgozom, elvisszük az országba és a világba a lovas kultúrát. Ha oda bejön egy gyerek és azt látja, hogy mi lovon énekelünk, és a lovaink alattunk táncra perdülnek, akkor mi leszünk nekik a hősök, illetve hát az a karakter, amit játszunk."

A fotózáshoz Nic-Nacot is ki kell csinosítani
A fotózáshoz Nic-Nacot is ki kell csinosítani
Fotó: Csatlós Norbert

A lovas színház munkarendje

"Pintér Tibor igazgató remek rendszert talált ki. Úgy néz ki egy hetünk, hogy napközben lovas edzéseink vannak az ország mestereivel, Dallos Gyula, Török György, még nagyon sok mindenkit fel tudnék sorolni, tartanak nekünk edzéseket, meg rengeteg kurzusra is járunk. Tehát ez a nap első része, este pedig kezdődnek a próbák. Így tudjuk összehangolni, hogy a délelőtt a szakmáról szól, az este pedig magáról a lovas színházi szakmáról, tehát ott már együtt próbálunk a lovakkal."

A lovak hogy bírják az előadásokat?

"Amikor belépünk a színpadra, tényleg a lovak is egy másik világba kerülnek, és nem szokott probléma lenni. Nagyon-nagyon kevés lóra tudjuk azt mondani, hogy nem sikerült beállni nekik a színházba. Egyébként ez is Pintér Tibor érdeme, mert valamiért rendkívül jó érzékkel választja ki a lovakat. Tehát azok a lovak, amikkel mi dolgozunk, szeretik, amit csinálunk, ez abszolút nem megterhelő, és így a rossz nap is kvázi elmúlik. Nagyon ritkán van olyan, hogy ott bent nem tudjuk megoldani a szituációt, sőt nem is tudok példát mondani arra, hogy valami nem sikerült volna egy lovas, vagy lóprobléma miatt.

Rengeteg sztorim is van. Az egyik ilyen a Kincsem című musicalhez kapcsolódik, amelyben főszerepet játszom. A darabban Kincsem lelkét alakítom, ami azzal jár, hogy egy hinta tetején ülök lényegében végig az előadáson, majd egy pontnál ráengednek egy szürke lóra.

Az egyik előadás közben, ahogy kinéztem, láttam, hogy valami probléma van azzal a lóval, amelyikkel próbáltam.

Megsérült a lába, vagy nem tudom, már pontosan mi történt, de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy néztem, most milyen lovat fognak nekem behozni."

Bányavölgyi Donáta és lova, Nic-Nac
Bányavölgyi Donáta és lova, Nic-Nac
Fotó: Csatlós Norbert

"Az előadás előtt két héttel érkezett egy spanyol mén, aki nem igazán állt be még a színházba, rendkívül rakoncátlan volt, és ráadásul ez volt talán a második színházi szereplése, még csak tömeglovasként. Én csak annyit láttam, hogy ezt a lovat hozzák be nekem.

Mondom, Úristen, hát én ezen életemben nem ültem. A lovon nem volt nyereg, tehát ezt mind szőrébe kellett megoldanom. Hogy itt énekeljek is, meg lovagoljak is, ebből mi lesz?

És ahogy elindult lefelé a hinta, a ló megállt, és akkor tudtam, hogy megvagyunk. Valamiért a ló ráérzett arra, hogy ez most nagyon fontos, és úgy, hogy én akkor ültem rajta először, ő akkor volt abban a fényben és hangviszonyok között először, tökéletesen megcsinálta a koreográfiát úgy, mint hogyha mindig is vele próbáltam volna ezt az előadást. Ez egy olyan csodálatos élmény számomra, ami tényleg azt bizonyítja, hogy igenis össze lehet kapcsolódni a lovakkal, és igenis ők érzik a mi érzéseinket, és ők szeretnének segíteni, mert ez a ló azért csinálta meg a „szerepet”, mert érezte, hogy ezt most muszáj."

Ló és lovasa a terepen szeret leginkább vágtázni
Ló és lovasa a terepen szeret leginkább vágtázni
Fotó: Csatlós Norbert

Donáta és a lova, Nic-Nac

Nic-Nacot a kis fekete szépségnek szoktam hívni. Nem egyszerű ló, de nekem ő a minden. Csodálatos volt a megismerkedésünk is. Én elveszítettem egy csikómat. Már öt éve velem voltam, amikor egy balesetben sajnos el kellett engednem, és sokáig nem szerettem volna lovat. Egyszer csak a Simonpuszta Nemzeti Lovas és Hagyományőrző Egyesületnél megismerkedhettem vele, ezt ezúton is köszönöm a vezetőségnek! Záró Gyula díjugrató mutatta be nekem, hogy ez nekem jó lesz. Erre azt mondtam, hogy ez nekem nem lesz jó, de hát jó, hogyha már itt vagyunk, akkor fölülök rá. Lényegében azért ültem föl, hogy ott helyben lelovagoljam a lovat.

És amikor felültem, éreztem, hogy Úristen, ez az én lovam, én megérkeztem. Nekem ő minden azóta is, lényegében elválaszthatatlanok vagyunk.

Volt, hogy olyan helyzetbe kerültem, ahol azt kellett mondanom, hogy lehet, hogy le kell róla mondanom, másik helyre kell adnom, mert nem egyszerű egy lóval sem a mindennapokban foglalkozni, sem pedig anyagilag finanszírozni a tartását. De már a gondolattal is annyira rosszul lettem, hogy úgy döntöttünk, bármi történik is, nekem őrá szükségem van. Vele is rengeteg sztorit tudok mondani. Például borzasztó rossz napom volt, minden nagyon rossz volt, mindent fel akartam adni, és egyszerűen kijöttem hozzá, ő pedig megnyalogatta a kezemet, hozzám bújt, és megváltozott minden.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Állatvédelem és a gyermekek

A gyermekvédelmi szakellátásban élő gyermekek állatvédelmi szemléletformálása, valamint felelős állattartással kapcsolatos ismereteinek szélesítése a célja annak az együttműködési megállapodásnak, amelyet az Állatorvostudományi Egyetem rektora, az AM Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztosa és a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója írt alá.

Madárinfluenza: óvatos könnyítések két megyében

A madárinfluenza járványhelyzet kedvező alakulásának eredményeként „óvatos könnyítéseket” engedélyezett az országos főállatorvos Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megye korlátozás alatt nem álló területein. Az engedmény a víziszárnyasok technológiai mozgatását teszi lehetővé.

Magán tejfeldolgozás és saját értékesítés

Nagy Péter édesanyja ragaszkodott a márkanévhez. A valaha tejtermeléssel is foglalkozó cég ma már csak tejet dolgoz fel, hogy a termékeket maga forgalmazza. A hosszúpályi székhelyű Hajdúsági-Tej Kft. Nagyné és Fiai Tej-Tejtermékek márkanév alatt gyárt és forgalmaz tejtermékeket.

Telivér-utánpótlás Dióspusztáról

A versenyistállókba szeptembertől folyamatosan érkeznek a másfél éves telivérek, akik a következő generációt képviselik jövőre a lóversenypályákon. A német, angol, francia és ír importok mellett meghatározó szerepet játszanak a magyar tenyésztésű lovak.

A tönk szélén a sertéstartók

Úgy tűnik, a sertéstartóknál – és más állattartóknál is – betelik a pohár. Sokan válaszút előtt állnak, folytassák-e, vagy inkább hagyjanak fel az állattartással? Többek közt ez derült ki a MOSZ sertéstenyésztő tagozatának legutóbbi ülésén, amiről már tudósítottunk.

Határidő változás a termeléshez kötött anyatehén tartás támogatásához szükséges adatszolgáltatási kötelezettségnél

A Nébih felhívja azon állattartók figyelmét, akik igénybe kívánják venni a 2021-es támogatási évre az anyatehéntartás támogatást, a szaporítási eseményeket legkésőbb 2021.december 31-ig be kell jelenteniük a Termékenyítési Rendszerbe (TER). Ehhez gyors és biztos megoldást jelent a Nébih által üzemeltetett webENAR felület használata.

A sportolók kiállnak az öttusalovaglás mellett

Az összes brit és magyar olimpiai érmes öttusázó, valamint 11 másik országból további ötkarikás érmesek - összesen negyvenhatan - levélben fordultak Thomas Bachhoz, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökéhez, hogy járjon közbe az öttusalovaglás megmentéséért.

Jól vették az akadályokat a pulykahús-termelők

A pulykahús-termelőket nemcsak a koronavírus-járvány miatt lecsökkent vendéglátóipari és szállodai fogyasztás, hanem az újra megjelent madárinfluenza is jelentős kihívás elé állította az idei évben. Ennek ellenére a termelés tudta tartani a lépést – az egy főre eső pulykahús-fogyasztásban Európa élvonalába tartozó – hazai fogyasztással.

Egy hosszú folyamat eredménye

A Bold Agro Mezőgazdasági Kft. Magyarország egyik leghatékonyabb sertéstenyésztő, valamint növény- és gyümölcstermesztő agrárvállalkozása, mely immár 30 éve elkötelezett a hatékony és felelős mezőgazdasági termelés mellett. Mivel a vállalkozás több ágazatban is érdekelt, ezért nem könnyű a generációváltás, de a Szabó család megfelelő megoldást talált minderre.

Mostantól a futószár másik végén

Befejezte pályafutását Magyarország eddigi legsikeresebb lovastornásza. A nyár végi felnőtt lovastorna-világbajnokságon, a Nemzeti Lovardában láthattuk versenyzőként utoljára pályára lépni a kaposvári Bence Balázst, aki kerek húsz év után fejezte be pályafutását.