Back to top

A nap, amikor már csak emlék lesz a csokoládé

Az emelkedő hőmérséklet, a vízhiány az egész bolygó életére hatással lesz. Előrejelzések szerint pár évtizeden belül akár teljesen eltűnhetnek olyan termékek a polcokról, amelyek nélkül ma még el sem tudnánk képzelni a mindennapjainkat.

A felmelegedés már most is a klíma megváltozását okozza szerte a Földön. A változással a mezőgazdaságnak is szembe kell nézni, az érintetteknek már most a megoldásokon kell gondolkodni, vagy át kell alakítani a termésszerkezetet. Legrosszabb esetben az is megtörténhet, hogy nem lehet majd megtermelni azokat a növényeket, amelyek létezését eddig természetesnek vettük, vette észre az infostart.hu egy külföldi gyűjtés alapján. 

Fotó: pixabay.com

Ahhoz, hogy a napi kétmilliárd csésze kávét elfogyaszthassuk, tavaly például 10 milliárd kilogramm kávébabot kellett szüretelni. Azonban Latin-Amerikában felütötte a fejét a levélrozsda nevű gomba, melynek hatására a kávéültetvényeken a növények nem tudnak fotoszintetizálni. A világnak azon a táján kétmillió farmer kényszerült arra, hogy feladja a termesztést. Afrikában az egyre emelkedő hőmérséklet okoz nehézségeket az ültetvényeken, az előrejelzések szerint a következő bő fél évszázadban 65 százalékkal csökken majd a kávéültetvények területe. 

A csoki szerelmesei is izgalmas évek elé nézhetnek. A kakaóbab az Egyenlítőtől egy aránylag szűk távolságra termeszthető nitrogénben gazdag talajon. Kényes a hőmérsékletre, a páratartalomra, az esőzés mértékére,

Szakemberek attól tartanak, a termőterületek már 2050-re olyan mértékben lecsökkennek, hogy a csokoládé akkorra akár el is tűnhet a boltok polcairól. 

Fotó: pixabay.com

A ma 135 országban termesztett banán ugyan a trópusi körülményeket kedveli, és ebből a szempontból a hőmérséklet emelkedése akár pozitívum is lehetne, hiszen újabb területek válnak alkalmassá a termesztés számára.

A  vízhiány azonban keresztül húzhatja ezeket a számításokat. 

Ahogy a banánt, úgy az avokádót is monokultúrában termesztik, a biodiverzitás hiánya pedig kedvez a kártevőknek, a betegségeknek. És bár előrejelzések szerint hamarosan ez lesz a legkeresettebb gyümölcs, más vélekedés szerint 2050-ben már nem is létezik majd a bolygón a kiegyensúlyozott hőmérsékletet és a vizet kedvelő avokádó. 

Az egyes szőlőfajták csak bizonyos körülmények között élnek meg, és mivel a hőmérséklet emelkedik, a gazdák egyelőre azon gondolkodnak, hogy más tengerszint feletti magasságokban próbálkozzanak a termesztéssel. Harminc éven belül a mai területek háromnegyedük válhat termesztésre alkalmatlanná. 

Egy biztos: a gazdálkodás módját és helyszíneit világszere át kell majd gondolni a következő évtizedekben. A sor még hosszan lehetne folytatni: a szardíniától az áfonyáig nem lesz olyan élelmiszer, amelyre nem lesz valamilyen hatással a hőmérséklet emelkedése. 

Forrás: 
infostart.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Építkezik a magyar gazdatársadalom

A délvidéki gazdaszervezeteket tömörítő Vajdasági Agráregyesületek Szövetségét (VASZ) 2006-ban alapították. Az azóta eltelt 16 évben nem kevesebb, mint 73 gazdaszervezet és mintegy 8 ezer gazdálkodó ernyőszervezetévé terebélyesedett az érdekvédelmi szervezet. A VASZ-nak sokáig nem volt saját székháza, és 2018-ban felszólították őket, hogy hagyják el addig bérelt „otthonukat”.

Zöldfelületek - Egy falatnyi természet

Ahogy a Kertészet és Szőlészet korábbi lapszámában már beszámoltunk róla, a Magyarország Zöld Városa díj első helyezettje 2022-ben a Budapest 13. kerületében megépült Vizafogó Park lett. A tervezés projektvezetőjét, Ripszám Eszter tájépítészt kérdeztük azokról a tervezési szempontokról, melyek segítették őket az ökologikus szemléletű új közterületi park létrejöttében.

A Nutella legyőzte a Facebook-ot

Jelenleg úgy néz ki, hogy a világszerte népszerű édességgel, a Nutellával többet lehet keresni, mint a Facebook-kal.

Többet keres a Youtubeon az angol gazda, mint a teheneivel

Az állattenyésztéssel foglalkozó gazda 2018 óta készít tartalmakat a videómegosztó portálra, és mára többet bevételt hoz ez, mint a gazdasága.

Komposztáljunk kávékapszulát

A Nestlé Nespresso kávéüzletága papír alapú, komposztálható kapszulákat dob piacra. Az élelmiszeripari óriás azt reméli, hogy a környezetkímélő megoldással új vásárlókat tud megszólítani.

Ön mennyit tud a klímaváltozásról? - Tesztelheti, továbbjutna-e a középiskolások versenyén

Bárki kitöltheti azt a tesztet, amellyel 611 középiskolás csapat birkózott meg a Magyar Tudományos Akadémia Alumni Programjában szervezett, októberben indult tanulmányi versenyen. A második fordulóba 80%-os teljesítménnyel lehetett továbbjutni, ami 152 csapatnak sikerült.

Turbóenergia az agy számára

A táplálkozási szakemberek szerint van egy kombináció, ami olyan, mint egy turbófeltöltés az agy számára.

Több mint ötszáz katalán településen vezetnek be vízkorlátozást a szárazság miatt

Több mint ötszáz katalán településen, köztük Barcelonában vezetnek be vízkorlátozást, mert az idén tapasztalt rendkívüli szárazság miatt jelentősen megcsappantak a vízkészletek - közölte az El País című újság.

Németország stratégiai tervét is elfogadták

A héten Németország KAP stratégiai tervét is elfogadta az Európai Bizottság, így már formálisan is megvan a 2023-tól kezdődő ötéves időszak agrárpolitikai prioritásainak gyakorlati keretrendszere. Nagyon nagy hangsúlyt kap náluk az ökológiai szemlélet, és általánosságban az a szemléletmód, hogy az agrárvállalkozók a közérdeket szolgáló intézkedéseikre kapnak közpénzt.

A klímaváltozás miatt egyre korábban költenek a madarak

A klímaváltozás miatt évtizedenként átlagosan két-három nappal korábban költenek a madarak - derül ki az Ökológiai Kutatóközpont és a Milánói Egyetem közös kutatásából, amelyben az ökológusok csaknem 700 madárfaj költési adatait elemezték.