Back to top

A nap, amikor már csak emlék lesz a csokoládé

Az emelkedő hőmérséklet, a vízhiány az egész bolygó életére hatással lesz. Előrejelzések szerint pár évtizeden belül akár teljesen eltűnhetnek olyan termékek a polcokról, amelyek nélkül ma még el sem tudnánk képzelni a mindennapjainkat.

A felmelegedés már most is a klíma megváltozását okozza szerte a Földön. A változással a mezőgazdaságnak is szembe kell nézni, az érintetteknek már most a megoldásokon kell gondolkodni, vagy át kell alakítani a termésszerkezetet. Legrosszabb esetben az is megtörténhet, hogy nem lehet majd megtermelni azokat a növényeket, amelyek létezését eddig természetesnek vettük, vette észre az infostart.hu egy külföldi gyűjtés alapján. 

Fotó: pixabay.com

Ahhoz, hogy a napi kétmilliárd csésze kávét elfogyaszthassuk, tavaly például 10 milliárd kilogramm kávébabot kellett szüretelni. Azonban Latin-Amerikában felütötte a fejét a levélrozsda nevű gomba, melynek hatására a kávéültetvényeken a növények nem tudnak fotoszintetizálni. A világnak azon a táján kétmillió farmer kényszerült arra, hogy feladja a termesztést. Afrikában az egyre emelkedő hőmérséklet okoz nehézségeket az ültetvényeken, az előrejelzések szerint a következő bő fél évszázadban 65 százalékkal csökken majd a kávéültetvények területe. 

A csoki szerelmesei is izgalmas évek elé nézhetnek. A kakaóbab az Egyenlítőtől egy aránylag szűk távolságra termeszthető nitrogénben gazdag talajon. Kényes a hőmérsékletre, a páratartalomra, az esőzés mértékére,

Szakemberek attól tartanak, a termőterületek már 2050-re olyan mértékben lecsökkennek, hogy a csokoládé akkorra akár el is tűnhet a boltok polcairól. 

Fotó: pixabay.com

A ma 135 országban termesztett banán ugyan a trópusi körülményeket kedveli, és ebből a szempontból a hőmérséklet emelkedése akár pozitívum is lehetne, hiszen újabb területek válnak alkalmassá a termesztés számára.

A  vízhiány azonban keresztül húzhatja ezeket a számításokat. 

Ahogy a banánt, úgy az avokádót is monokultúrában termesztik, a biodiverzitás hiánya pedig kedvez a kártevőknek, a betegségeknek. És bár előrejelzések szerint hamarosan ez lesz a legkeresettebb gyümölcs, más vélekedés szerint 2050-ben már nem is létezik majd a bolygón a kiegyensúlyozott hőmérsékletet és a vizet kedvelő avokádó. 

Az egyes szőlőfajták csak bizonyos körülmények között élnek meg, és mivel a hőmérséklet emelkedik, a gazdák egyelőre azon gondolkodnak, hogy más tengerszint feletti magasságokban próbálkozzanak a termesztéssel. Harminc éven belül a mai területek háromnegyedük válhat termesztésre alkalmatlanná. 

Egy biztos: a gazdálkodás módját és helyszíneit világszere át kell majd gondolni a következő évtizedekben. A sor még hosszan lehetne folytatni: a szardíniától az áfonyáig nem lesz olyan élelmiszer, amelyre nem lesz valamilyen hatással a hőmérséklet emelkedése. 

Forrás: 
infostart.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A Földön minden nyolcadik madárfajt a kihalás fenyegeti

Négyévente teszi közzé jelentését a BirdLife International a Föld madárvilágának helyzetéről. Az idei beszámoló szerint a mezőgazdaság terjeszkedése és egyre nagyobb intenzitása a fajok 73 százalékát fenyegeti. De a fakitermelés, az idegenhonos fajok térhódítása, a természeti erőforrások kiaknázása és az éghajlatváltozás is szerepel a veszélyforrások között.

Az aszály ellenére jó évet zártak a dinnyetermesztők

Hazánkban a dinnyeszezon hamarabb kezdődött, mint tavaly; az extrém melegtől hirtelen nagy mennyiség keletkezett a piacon, ám ezek a csúcsok augusztus elejére eltűntek. A termelők végig tudtak belföldre és exportra is értékesíteni, ezért összességében pozitív szaldós volt a mérlegük.

Vasárnap kóstolóval ünneplik a kávé világnapját

Kávékóstolóval, latte art bajnoksággal, kávégép-bemutatóval és szakmai beszélgetésekkel ünnepli a kávé világnapját vasárnap a budapesti Akvárium Klubban A Kávé Napja elnevezésű rendezvény.

Karitatív programokkal a gyerekekért

A Corteva globális mezőgazdasági vállalatként elkötelezett a befogadás, sokszínűség és méltányosság elősegítése mellett. Az összetartozás kultúrájának ápolásával, a munkaerő sokszínűségének konkrét munkavállalói képviseleti célokkal történő növelésével és külső befolyásának erősítésével a vállalat úgy véli, hogy jelentős pozitív hatást tud generálni munkavállalóira, a fogyasztókra, a környezetre és a gazdálkodókra.

Keresik Magyarország ételét - főszerepben a hazai alapanyagok

A minőségi magyar élelmiszerekre hívja föl a figyelmet a Magyarország étele 2023 szakács- és főzőverseny - mondta az Agrárminisztérium (AM) élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára szerdán Budapesten, az esemény sajtótájékoztatóján.

Ipari kenderrel a nitrogén- és metánkibocsátás csökkentéséért

Szántóföldi iparikender-termesztéssel csökkenteni lehetne a mezőgazdaság nitrogén-, metán- és CO2-kibocsátását, vagyis fontos szerepet játszhatna a kultúra a fenntartható mezőgazdaságban.

Dióliget nem csak diófákkal

„Fiatal vállalkozók lévén abban hiszünk, hogy meg kell találni a saját utunkat, amit követve sikeresek lehetünk, ha tanulunk, és ha emellett tartani tudjuk a minőséget” – vallja Szabó Dániel és felesége, Szabó-Hajós Tímea. Ők álmodták meg és hozták létre a magyar falusi élet régmúltját, az agrárium szépségeit és hagyományait felidéző Dióligetet Óhídon.

A LED fényforrások az otthonunk után a zöldségtermesztést is fenntarthatóvá teszik

A globális felmelegedés egyik felelősének tartják az élelmiszertermelés, de az üvegházhatású gázok kibocsátását csökkentő megoldások keresése mellett az innovatív technológiák használatára is nagyobb hangsúlyt kell fektetni.

Különleges almás sütemény lett Budapest desszertje

A Veranda Cukiműhely Budapest aranyalmája elnevezésű süteménye lett idén Budapest desszertje. A linzer lapra helyezett giandujás-almás édesség először az Édes Napok Budapest csokoládé- és édességünnepen kóstolható meg a péntektől vasárnapig a Szent István-bazilika előtt.

Okos fóliablokk Akasztón

A Grino Kft. akasztói telephelyén mutatta be a Britamark Kft., az angol Haygrove Ltd. termékeinek kizárólagos hazai forgalmazója a teljesen automatizált EZ Vent fóliarendszer kivitelezésének részleteit és működését. A kéthektáros fóliarendszerben környezetbarát ültetőközegben termesztik a paprikát, a berendezést korszerű vezérlés irányítja.