0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A román parlament 5 százalékra csökkentette a tűzifa áfáját

A román parlament 19 százalékról 5 százalékra csökkentette a tűzifa áfáját, hogy támogassa az ezzel a tüzelőanyaggal fűtő lakosságot.

A képviselőház 308 támogató voks és egy ellenszavazat mellett fogadta el a törvénytervezetet ügydöntő házként, így a jogszabály hatályba lépéséhez már csak Klaus Iohannis államelnöknek kell aláírnia.

Csoma Botond, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselőházi frakcióvezetője elmondta, hogy

az áfacsökkentés összhangban van az Európai Unió vonatkozó irányelvével, így nemcsak a háztartások, hanem a vállalkozások, az iskolák, a kórházak és az orvosi rendelők is olcsóbban szerezhetik be a tüzelőanyagot.

Emlékeztetett, hogy a tűzifát fűtésként használó háztartások száma meghaladja a 3,5 milliót, ami a nyilvántartott romániai háztartások több mint 45 százalékát teszi ki. Vidéken sokkal magasabb ez az arány, ott a háztartások több mint 85 százaléka használja a fát fűtőanyagként, amelynek ára megkétszereződött az elmúlt időszakban.

Október végén a román parlament ideiglenesen, öt hónapra befagyasztotta a villamosenergia és a gáz árát, egyben ideiglenes energiaár-kompenzációt is biztosít a fogyasztóknak, miután a gáz és a villamosenergia is jelentősen megdrágult.

Forrás: MTI