0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Országjáró: Corteva Portfólió Farm

Idén nyár óta Corteva Agriscience néven működik a Pioneer, a DuPont és a Dow egyesülésével létrejött nemzetközi vállalat. A változás ellenére az új vállalat is megtartotta hagyományos őszi bemutatóit, és a Portfolió Farm sorozatban idén is bemutatták a gazdálkodóknak a legújabb mezőgazdasági innovációkat.

Négy országrészben tartották a bemutatókat: a dél-alföldit Szarvason, a dél-dunántúlit Dombóváron, az észak-alföldit Debrecenben, az észak-dunántúlit pedig Öttevényben. Tudósítónk az öttevényi bemutatón vett részt.

Öttevényben nemcsak új csávázási eljárásokat, Pioneer-hibrideket, modern növényvédelmi megoldásokat és agrárinnovációkat ismerhettek meg a gazdálkodók, hanem személyesen megvitathatták a vállalat szakértőivel a látottakat és a hallottakat.

„Életünk az innováció, a nemesítés, a kutatás körül forog” – fogalmazott Borsos László, a Corteva magyarországi ügyvezető igazgatója.

Mint mondta, a Corteva számára kulcsfontosságú az innováció, és ennek megfelelő hangsúlyt fektetnek a kutatásra és a fejlesztésre. Ez a termékeikben is megmutatkozik. Már javában tart náluk a következő évet megalapozó munka, aminek része például, hogy az eddiginél több vetőmaggal készülnek, hogy elegendő szaporítóanyaggal tudjanak a magyar gazdák rendelkezésére állni.

A Corteva innováció iránti elkötelezettségét mutatja, hogy idén két repcehibriddel, egy napraforgóhibriddel, egy kukoricahibriddel, nyolc növényvédelmi készítménnyel, egy új, innovatív növekedésserkentő csávázószerrel és egy új formulációjú nitrogénmenedzsment termékkel bővítette a portfólióját.

Azonkívül, nemcsak jó ár-érték arányú készítményekkel készülnek az új termesztési szezonra, hanem a környezetterhelés csökkentése is eltökélt szándékuk.

Továbbá, mivel évek óta egyre kevesebb csapadékkal számolhatunk, és az is egyre kiszámíthatatlanabb eloszlásban érkezik, a vállalat azt is figyelembe veszi, hogy az új feltételek közepette hogyan állnak helyt hibridjeik.

A bemutató résztvevői a már ismert Corteva termékek mellett a természetes alapú biológiai készítmények között is találkozhattak újdonságokkal, és naprakész technológiákat és digitális megoldásokat ismerhettek meg.

Borsos László elmondta, hogy eseti engedélyt kapott a Viballa nevű gyomirtójuk, ami a parlagfű mellett a fehér libatopot, a bojtorján szerbtövist és a selyemmályvát is hatékonyan irtja. Idén a hazai napraforgó-területek 10 százalékán alkalmazták.

A készítmény levélen keresztül fejti ki hatását, vagyis a kijuttatását akkorra kell időzíteni, amikor a parlagfű túl van a csírázáson.

Tapasztalatok szerint a 6–8 leveles fejlettség az optimális időszak a kijuttatására, de akár 30 centis méretig is hatékony a túlfejlett gyomok ellen. A kezelést követően néhány napon keresztül a levélnyél lankadását lehet megfigyelni a napraforgón, de ez egy hét alatt megszűnik, és termésveszteséget nem okoz.

Az idei év igazi nyúzópróbának tette ki a napraforgóhibrideket. Megszorongatta a 40–50 napos aszály, emiatt nem volt gyomelnyomó képessége a növénynek. A vetés idején még nem volt nedvesség a talajban. Aztán jött eső, de hideggel együtt. Erre a gyomok mintha ügyet sem vetettek volna. Sok helyen osztott herbicidkijuttatásra vagy felülkezelésre volt szükség.

Pedig a napraforgó népszerű, amit mi sem mutat jobban, mint hogy 2021-ben 650–670 ezer hektáron vetették, vagyis a 2020-asnál 8–10 százalékkal nagyobb területen.

Idén a szárazság miatt még fontosabbá vált a megfelelő hibridválasztás. A súlyát jól jelzi, hogy 0,5–5,5 tonna közötti szórás is volt a betakarított hektáronkénti átlagtermésben!

A Pioneer genetikája jelentős sikereket ért el az utóbbi években az Express-toleráns hibridek piacán, és eddigi saját hibridjeik igen magasra tették a lécet a nemesítők számára. Mégis, most alighanem még magasabbra emelik a képzeletbeli lécet, egy olyan hibriddel, amely a gazdálkodók által támasztott sokrétű elvárások mindegyikének megfelel.

Bekerült tehát a kínálatba a P64LE163, ami egy közepes tenyészidejű, félig bókoló tányérállású, linolsavas napraforgóhibrid. Agronómiai tulajdonságai kedvezőek, meg­jelenése rendkívül tetszetős, és kellően alacsony a növények magassága. Kórtani szempontból ugyancsak kiváló, Protector Peronoszpóra és Protector Szádor minősítésű. Ezeknek és stressztűrésének köszönhetően magasabb tőszám mellett is nagyon jól teljesít.

Az Express gyomirtási technológia újdonsága a nagy olajsavtartalmú P64HE144 hibrid, a fejlesztő kísérleteiben ez hozta a legmagasabb termést a HO-napraforgóhibridek közül.

Egyik előnye, hogy a HO-napraforgók közt a legalacsonyabb, vagyis a hidastraktorral végzett növényvédelem kisebb kárt tesz az állományban. Protector Peronoszpóra minősítéssel rendelkezik, és rezisztens a szádor E-rasszára.

A 2021-es repcetermesztési szezonban a Corteva Agriscience-vállalatcsoport jól bevált Pioneer repcehibrid-portfóliója két új hibriddel bővül, a PT303-mal és a PT298-cal. Genetikai potenciáljuk teljes kiaknázásához mindkettőnek megfelelő növényvédelemre van szüksége, de a LumiGEN™ csávázásnak köszönhetően már a vetéstől kezdve kimagasló termésbiztonságot kínálnak. A három összetevőjű csávázószer egy fungicid, egy inszekticid és egy biológiai csávázószert tartalmaz.

Az őszi gyomirtás nélkülözhetetlen elemének tekintik a Belkart, egy új hatóanyag-tartalmú, egyedi hatásmechanizmusú, őszi, posztemergens repce-gyomirtó szert. Kiválóan alkalmas keresztesvirágú (sebforrasztó zsombor, pásztortáska, mezei tarsóka) és nyári (csattanó maszlag, libatop fajok) gyomok irtására.

Az egyszikűek – köztük a nagy széltippan – elleni harc sikerének kulcsa a Runway, ami széles hatásspektrumú, talajon és levélen keresztül is hat.

Látványos regulátorhatással bíró gombaölő szer a Metkon. Őszi és tavaszi növekedésszabályozásra egyaránt alkalmas.

A hazánkban felhasznált műtrágyák 70 százaléka nitrogéntartalmú készítmény, és túlnyomó részüket vetés előtt juttatják ki. Csakhogy a növények tápelemfelvétele később, a virágzás-termésnövekedés időszakában válik intenzívvé, és addigra ennek a nitrogénnek akár a 40–70 százaléka elvész. Tehát a kijuttatott tápanyagot a lehető legtovább a növény gyökérzónájában kellene tartani. A nitrogén jelentős része (10–50%) veszteséggé válik, mert a talajvízbe kerül (kimosódás) nitrát (NO3-) formájában, vagy a légkörbe (emisszió) nitrogén (N2), nitrogén-oxid (NO) vagy dinitrogén-oxid (N2O) formájában, ráadásul üvegházhatású gázként.

Ennek a kiküszöbölésére hozta létre a vállalat az N-Lockot. A nitrifikációs folyamatért a Nitrosomonas baktériumok felelősek a talajban, az ammóniát nitritté alakítják. Az N-Lock™ ezt a nitrifikációs folyamatot lassítja le.

Tudományosan alátámasztották, hogy gátolja a Nitrosomonas baktériumokban található ammónia-monooxigenáz enzim működését, ezáltal csökkenti a kimosódás és a denitrifikáció általi nitrogénveszteséget.

Az N-Lock™ 60–80 napig is megőrzi hatékonyságát a talajban, vagyis hosszú ideig a növények gyökérzónájában tartja a nitrogént. Ezáltal a nitrogén jobban hasznosul, vagyis az N-Lock hozzájárul a termés maximalizálásához.

A Corteva szegedi kutatóközpontjának sikeres tevékenységét bizonyítja, hogy 2020-ban az első tíz európai Corteva-Pioneer kukoricahibrid közül kilencet Magyarországon hoztak létre, az Európai Continental Hybrid fejlesztési program keretében, illetve magyarországi nemesítésű szülővonalaik vannak.

Az új P8834 Optimum AQUAmax hibrid 290-es FAO-számú. Tenyészidejének megfelelően alacsony, szárerőssége na­gyon jó, csöveit viszonylag magasan hozza. Korai fejlődései erélye még jobb, mint a korábbi hibrideké. Tenyészidejéből fakadóan biztonsággal vethető őszi kalászosok előveteményeként. A nemesítők szerint ez az eddigi legjobb Pioneer hibrid az éréscsoportban.

Új Optimum AQUAmax hibrid 340-es FAO-számmal a P9610, ami ebből fakadóan kiváló őszikalászos-elővetemény. Éréscsoportjában az első helyen végzett 2019-ben a GOSZ-VSZT posztregisztrációs kukoricakísérleteiben. Kiemelkedő a hektolitertömege, és 3 százalékkal több termést ad a vállalat eddigi, hasonló tenyészidejű hibridjeihez képest. Termésstabilitásban is előrelépést hoz, és a száraz körülményeket is jobban viseli. A P9363 és a P9415 hibrideknél valamivel magasabb a növény, viszont kissé alacsonyabban hozza a csöveit.

Őszi búzában 2021-ben debütált az Ympact magtrágya és csávázószer a vetőmagok kezelésében. Szerves erede­tű tápanyagok (humin- és fulvosavak) mellett mikroelem-kelátok (Mn, Cu, Zn) nagy koncentrációját tartalmazza. Az Ympact-tal való csávázásnak köszönhetően gyorsabb a növények kezdeti fejlődése, hatékonyabb az anyagcseréjük, amivel kedvező hatást gyakorol a termésre. Az Ympact-kezelés célja a növény korai fejlődésének a megalapozása, a növekedést kedvezőtlenül befolyásoló tényezők (vízhiány, hirtelen hőmérsékletesés stb.) káros hatásainak minimalizálásával.

A kezelt növények kevésbé szenvednek stresszes időszakban, és a körülmények javulásával gyorsabban újraindul a fejlődésük.

Korán kijuttatva a Byzon három hatóanyaga, a diflufenikán, a penoxszulám és floraszulám jó hatékonysággal irtja az őszi kalászosokban ősszel megjelenő kétszikű gyomok közül a legfontosabbakat, például a veronikaféléket, az árvácskát, az árvacsalánfajokat, de a tyúkhúrral, a pásztortáskával és a komoly gondot okozó nagy széltippannal szemben is ez az egyik leghatékonyabb készítmény. Kiemelkedően hatásos a repce árvakelése ellen, ugyanakkor az utóveteményre nincs káros mellékhatása.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság