Back to top

A pezsgő olcsóbb lesz, de a magas alkoholtartalmú italok drágulnak

Az Egyesült Királyság kormánya a szeszesitalok adójának átalakítását tervezi, méghozzá az italok alkoholtartalma szerint. A pezsgő és a prosecco rajongói örvendhettek, miután a kancellár bejelentette, hogy csökkenti a rájuk kivetett vámokat, és ez által csökken az adókulcsuk is.

Rishi Sunak, a brit államkincstár kancellárja az őszi költségvetéssel kapcsolatban elmondta, hogy a pezsgők többé már nem a gazdag elit privilégiumai, és megígérte, hogy véget vet annak az irracionális rendszernek, amely a borokhoz képest magasabb vámokat vet ki ezekre a termékekre.

Az alacsonyabb alkoholtartalmú rozék és a ciderek olcsóbbak lesznek.

Azonban az alkoholvámok átalakítása azt is jelenti, hogy több alkoholtartalmú italra magasabb adókulcsok vonatkoznak majd. Ez főleg olyan borokat érint, mint a malbec, a merlot és a sauvignon blanc, melyek drágábbak lesznek, de a legmeredekebb áremelkedés a sherryt és a portóit érintik majd.

Az adóváltoztatás következtében a jelenleg 7 fontba (közel 3000 forint) kerülő 7,5 deciliteres Hardy’s VR merlot ára mintegy 5%-kal emelkedik, és az adója 35 pennyvel nő. Ugyanakkor egy üveg 8,50 fontos (közel 3600 forint) Canti prosecco adója 87 pennyvel csökken az új rendszer szerint. A 40%-os alkoholtartalmú szeszes italok ára nem változik, de a gyengébb szeszes italok, például a 17%-os alkoholtartalmú Baileys ára csökken. A sörök kedvelőinek sincs okuk az aggodalomra, ugyanis a sörök adója is csökkeni fog, valamint a sörfőzők az új könnyítés eredményként alacsonyabb adóra számíthatnak mind a kiskereskedelmi üzletekben, mind a kocsmákban.

Sunak elmondta: „az új rendszerünk a józanész alapján fog működni, minél erősebb az ital, annál magasabb az adómérték.”

„Ez azt jelenti, hogy egyes italok, például a magasabb alkoholtartalmú vörösborok és ciderek adómértékei kismértékben emelkednek majd, mivel erősségükhöz képest jelenleg aluladózottak. Ez a helyes lépés, és segít véget vetni az olcsó, nagy alkoholtartalmú italok korszakának, amelyek károsíthatják a közegészséget és lehetővé teszik a túlzott alkoholfogyasztást” – tette hozzá.

„Az olyan magas alkoholtartalmú italok, mint a White Ace (7,5%) és a White Star (7,5%) egyes üzletekben már 59 pennyért is megvásárolhatók, és magas alkoholtartalmuk és olcsó áruk miatt az alkoholisták „heroinjaként” ítélik meg őket. 2017-ben a korábbi kancellár, Philip Hammond ígéretet tett arra, hogy 2019-től megemeli ezeknek az alkoholos italoknak az adóját a legkiszolgáltatottabbak túlzott fogyasztása elleni küzdelem érdekében.”

Az alkoholvámok emelése csak 2023 februárjában lép hatályba.

Forrás: 
independent.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Somliget, egy régi gyümölcsünk reneszánsza

Tóth Péterék Zselicben található gyümölcsültetvénye rendhagyó hazánkban, hiszen azt somok alkotják. A fák terméséből lekvárt készítenek, és azt szeretnék, hogy minél többen megismerjék ezt a gyógyhatással rendelkező különleges gyümölcsöt, saját webshopjuk kínálatán keresztül pedig a termesztőket is.

Miniciklámen-fajták díszítőértéke

Egyre nagyobb a piaci verseny a különböző növényházi kultúrák terén is, ezért mind fontosabb szempont a növények díszítőértéke. Így van ez a ciklámennél is, amely elsősorban az őszi és téli hónapokban keresett cserepes dísznövény, és termesztése az elmúlt években jelentősen lerövidült, korszerűsödött.

Legelő tehenek biztosítják a siketfajdok fennmaradását

Skócia egyik legritkább madara a siketfajt. Sikeres visszatelepítés után most tehenekkel igyekeznek jó minőségű élőhelyet létrehozni számukra a skót felföldi erdőkben, így biztosítva a faj fennmaradását.

Új vezetők a Borsodinál

A Borsodi Sörgyár idén januártól átalakította ellátási láncért felelős csapatát. Plamen Angelov Denchev, aki korábban a Molson Coors bolgár Haskovo sörgyárát irányította, tavaly év vége óta tölti be az ellátási lánc igazgatói szerepet a vállalatnál, míg Ofella Ildikó január elsejétől csatlakozott gyárvezetőként.

Göcsej zamata – üvegbe zárva

Mindenkinek ismernie kellene a zöldség-gyümölcs igazi ízét, mert a frissen leszedett, a fa alatt elfogyasztott baracknak vagy cseresznyének nincs párja. Én ezeket az ízeket igyekszem üvegbe zárni – fogalmazta meg a mottóját Horváth Rita, aki Göcsej zamata márkanévvel készíti és forgalmazza termékeit.

Felértékelődött a megbízhatóság

A jelenlegi gazdasági környezetben jelentősen felértékelődött a megbízhatóság. Nem új keletű dolog ez a KITE esetében, hiszen 48 éve ez határozza meg értékrendjüket. Megnyilvánul ez akkor is, ha kedvezőbbek a körülmények, ha jobb az időjárás vagy a közgazdasági feltételek előnyösebbek a gazdák számára.

Whisky árverések a repülőtéren

Egyre népszerűbbek a nemzetközi repülőtereken található exkluzív vámmentes üzletek által szervezett luxus szeszesital árverések.

Veszélyben a romániai sertéstartás

Négy éve jelent meg Romániában az afrikai sertéspestis, azóta több millió disznót pusztítottak el miatta. De az energiaár robbanásszerű növekedése miatt a talpon maradt farmok is arra kényszerülhetnek, hogy bezárják kapuikat. Drágulása lavinaszerűen magával sodorta a műtrágya, a takarmány és a feldolgozás árát is.

A soros Francia Elnökség mezőgazdasági prioritásai

A Copa-Cogeca szokásos havi Agrárpolitikai ülésén meghívott vendég volt Virginie Jorissen, a Francia Uniós Állandó Képviselet mezőgazdasági vezetője, aki a soron következő Francia Elnökség prioritásairól számolt be a tagságnak.

GKI: javult a GKI konjunktúraindexe

A tavaly év végi pesszimizmus után januárban javultak az üzleti és fogyasztói várakozások is; a GKI konjunktúraindexe a tavaly utolsó kéthavi csökkenés után januárban ismét elérte a tavaly novemberi szintjét - közölte a GKI Gazdaságkutató az MTI-vel.