Back to top

Szüretkor nem látszik, de jelentős veszteséget okoz - Almabarnulás a tárolóban

Mind gyakoribb a napégés a hazai gyümölcsösökben és szőlőkben, ami a klímaváltozás egyik következménye. Amikor nagy a meleg és erősen tűz a nap, a gyümölcs felszíne hihetetlenül fölmelegszik, ami szövetelhaláshoz vezet. Amerikai vizsgálatok kimutatták, hogy kémiai változások is bekövetkeznek, ezért az épnek látszó almán a tárolás során alakulnak ki a késleltetett napperzselés tünetei.

Nem újdonság, hogy a melegebb körülmények közt fejlődő alma anyagcseréje általában gyorsabb, ami rontja a hosszú távú tárolhatóságot. A látható napégés mellett késleltetett napperzselés is kialakulhat a meleg és erős sugárzás hatására, aminek a tárolás során jelennek meg a tünetei.

A napnak kitett oldalon elvékonyodik a kutikula, és fajtától függően héjbarnulás vagy lenticellafoltosodás alakul ki már egyhónapos tárolás során is, az idő előrehaladtával a tünetek súlyosbodnak.

Szüretkor ezek az elváltozások még nem érzékelhetők, az alma teljesen egészségesnek látszik. A Granny Smith különösen érzékeny a napégésre, nyári metszés után, vagy ha a leszedett almát a napon hagyják, a tárolóban kifakuló, később megbarnuló foltok alakulnak ki rajta. A Washington Egyetem kutatói azt is megállapították, hogy a Red Delicious és a Braeburn kevésbé érzékeny rá, mint például a Honeycrisp.

A tárolóban alakult ki a héjbarnulás
A tárolóban alakult ki a héjbarnulás
Néhány évvel ezelőtti amerikai-chilei kísérletsorozatban azt vizsgálták, hogy a hőmérséklet vagy az UV-sugárzás felelős-e nagyobb mértékben a napégésért. Ezt nem sikerült megállapítani, az előzetes vizsgálatok viszont azt mutatták, hogy felületaktív anyaggal kezelve az almát, csökkenteni tudták a késleltetett napkárosodás mértékét.

Az almahéj kémiai összetételének elemzésekor pedig nagy különbséget találtak a flavonoidok, illetve a kutikula szerkezetéért felelős anyagok mennyiségében a gyümölcs árnyékban és a napon fejlődött részén.

Ez a különbség kisebbnek bizonyult az érettebb állapotban leszedett almán, mint a kevésbé éretten.

Infravörös megvilágítással viszont egy hónappal a tünetek megjelenése előtt ki lehet mutatni a károsodást. Az úgynevezett késleltetett napkárosodásból eredő veszteséget 100 millió dollárra becsülik Washington államban és Chilében egyaránt.

Csökkenthető a kár különböző technikák alkalmazásával, ilyen a jégvédő háló, a hűtő- vagy párásítóöntözés, illetve a kaolinos, kalcium-kloridos vagy speciális viaszos permetezés, ami visszaveri a közvetlenül a gyümölcsre jutó sugárzás egy részét. A viaszos permetezést kombinálni lehet a hűtőöntözéssel, és így 95%-kal kevesebb a napperzselésből adódó veszteség. 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/goodfruit.com/treefruit.wsu.edu/

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A túlélő babér-levélbolha

A fűszerként használt nemes babéron ismét fölbukkant az új jövevény levélbolha. Bejövetelét több mint egy évtizede a megnövekedett dísznövény-behozatal tette lehetővé. Száraz és forró nyaraink pedig kedveztek a szaporodásának.

Mire érdemes figyelni? - Források gazdálkodóknak

Az év elejétől számos új támogatási forma áll a mezőgazdasági termelők rendelkezésére, emellett újra elérhetővé válnak már ismert pályázati lehetőségek is.

A kisállattápok ökológiai lábnyoma

Az Egyesült Királyság területének a kétszeresét kitevő termőföldet használunk kisállateledelek előállítására, számították ki brit kutatók. Az éves kisállateledel-forgalom szénlábnyomának elemzéséből az is kiderült, hogy ennek a mennyiségnek az előállítása során több üvegházhatású keletkezik, mint sok ország – például Mozambik vagy a Fülöp-szigetek – kibocsátása.

Türelem és fokozatosság

A Vas megyei erdők mintegy felét, az Országos Erdőállomány Adattár szerint 44 145 hektár faállománnyal borított területet a Szombathelyi Erdészeti Zrt. kezeli. Az erdők zöme a nyugat-dunántúli tájcsoportban terül el, amelynek jellemző erdészeti tájai a turisták körében is ismert Kőszegi-hegység, Alpokaljai dombság, Sopron–Vasi-síkság, Kemeneshát és az Őrség.

Jó idény vár a török szamócára

Valentin-nap közeledtével a nemzetközi piacokon megélénkül a szamóca iránti kereslet. A kedvelt gyümölcs idénye Törökországban már elkezdődött, az árak valamivel magasabbak lesznek a tavalyinál.

Növények nyugiban: mitől függ a kihajtás ideje és a fagykár?

Míg a trópusokon folyamatosan váltják a lombjukat a fák, nálunk a lombhullatók télire beszüntetik életműködésüket és megszabadulnak leveleiktől azon egyszerű okból, mert a hideg hónapokban úgysem tudnának a fagyott talajból vizet felvenni. A fény is kevés lenne az asszimilációhoz, a fejlődéshez, és a leveleik amúgy sem fagyállóak. Ezért a számukra kedvezőtlen időszakra „szabadságot vesznek ki”…

Nyitott tanterem az iskolákban

Megjelent az Országos Iskolakert-fejlesztési Program IV. ütemének pályázati felhívása. A programnak köszönhetően idén országszerte 120 új óvoda- és iskolakertet hozhatnak létre az Agrárminisztérium támogatásával. Az óvodáknak, általános és középiskoláknak szóló pályázat részleteiről László Tibor Zoltánt, az Agrárminisztérium környezetvédelemért felelős helyettes államtitkárát kérdeztük.

Őshonos fajták gazdasága

A Keszler Családi Gazdaság nem más, mint egy jókora, régimódi „falusi hátsó udvar” – mintegy háromszáz „lakóval”: marha, mangalica, juh, kecske, liba, tyúk és társaik élnek itt. Szintén érdemes megemlíteni a gyümölcsöst, mert őshonos magyar barackfajták is vannak benne, vagy az Otellóból és Izabellából álló „szőlőbirtokot”.

Földben maradt a répa? Semmi pánik!

"Elfelejtettem felszedni ősszel a zöldséget! Attól megehetem?" Ehhez hasonló internetes hozzászólásokat rendszeresen olvasunk kertészkedéssel foglalkozó Facebook csoportokban. Szerintünk igen, de azért megkérdeztük a szakembert is.

Drágulnak a zöldségfélék

Az ukrán kisnyugdíjasoknak a hideg beálltával három dologból kell választania: vagy a lakást fűtik, vagy a gyógyszereiket szerzik be, vagy az alapvető élelmiszerekre költik havi járandóságukat – mindegyikre ugyanis nem futja nekik. Amikor néhány évvel ezelőtt megszületett ez a mondás, igazából még csak előrevetítette azt a szomorú jövőt, ami sokak számára mára valósággá vált.