Back to top

Történelmi mélyponton a világ bortermelése

Az idei évben alacsonyabb, a 2017-hez hasonló szinten várható a világ bortermelése. Ez már a harmadik, egymást követő év, amikor a globális termelés az átlag alatt maradt. Pau Roca, az OIV főigazgatója internetes konferencián mutatta be a világ 2021-es termésbecsléseit.

A párizsi székhelyű Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) a közelmúltban nyilvánosságra hozott előrejelzése szerint az idén – immáron a harmadik egymást követő esztendőben – Európában összességében átlag alatti bortermelés várható. A közlemény szerint a késői fagyok és a kedvezőtlen éghajlati körülmények miatt Európa három legnagyobb bortermelő országára egyaránt jellemző, hogy a korábbiakhoz képest különösen alacsony lesz az idei bortermés.

Az európai unióban az időjárási viszonyok nem kedveztek a szőlőtermesztőknek így a becslések szerint 145 millió hektoliternyi bor (a gyümölcslevek és mustok kivételével) készül.

Az EU három legnagyobb szőlő termelő országában - Olaszország, Spanyolország és Franciaország -, a bortermelés együttesen a világ 45%-át és az EU 79%-át teszik ki.

Alacsony termelési volumen várható az EU-ban, különösen Olaszországban, Spanyolországban és Franciaországban, amelyek összesen mintegy 22 millió hektoliternyi veszteséget szenvedtek el 2020-hoz képest a késő tavaszi fagy és az általánosan kedvezőtlen éghajlati viszonyok miatt.

Ugyanakkor Németországban, Romániában és Magyarországon is az előző évinél magasabb termést várnak.

Az első becslések az USA-ban is jó termést jeleznek, és pozitívak a hírek érkeztek a déli félteke országaiból – Dél-Amerika, Dél-Afrika, Ausztrália –, ahol a kedvező időjárási viszonyoknak köszönhetően jó évet zárnak.

Az Európai Unió tagországai sorában továbbra is Olaszország az első számú bortermelő a várható 44,5 millió hektoliterrel, amelyet a második helyen Spanyolország követ 35,0 millió hektoliterrel. A Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet adatgyűjtésének kezdete óta először fordul elő, hogy Franciaország csak a harmadik helyen áll a legnagyobb bortermelők között. A tavaszi erős fagyok, a nyári esőzések és a jégeső katasztrofális szőlőtermést eredményeztek, a 34,2 millió hektoliteres termés 27 százalékos csökkenést jelent 2020-hoz képest. Németországban, amely Európa negyedik legnagyobb bortermelő országa, a 8,8 millió hektoliterre becsült mennyiség 4 százalékkal meghaladja a múlt esztendeit. Az Európai Unió jelentősebb bortermelő országai közül csak Németországban, Portugáliában, Romániában és Magyarországon várható a 2020-as évinél magasabb termésmennyiség.

Európából kilépve - az első betakarítási előrejelzések az Egyesült Államokban a 2020-as mennyiséget kissé meghaladó termelési volument sejtetnek, közölte az OIV. A termés mennyisége alapján a dél-amerikai, dél-afrikai és ausztráliai bortermelők is kedvező szezont zárnak, az egyetlen kivételt Új-Zéland jelenti.

A világ országainak idei bortermelése várhatóan eléri a 250,3 millió hektolitert, s ez 7 százalékkal alacsonyabb az elmúlt húsz év átlagánál.

Az ágazat értékelése még várat magára, tekintettel a jelenlegi körülményekre, hiszen a covid-19 járvány miatt még mindig nagy a bizonytalanság.


 

Forrás: 
oiv

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Több vodka készült tavaly

Oroszországban tavaly 1,9 százalékkal több vodka készült, mint egy évvel korábban.

Precíziós technikák a szőlőtermesztésben

Napjainkban leginkább a szántóföldi kultúrákban alkalmazzák a precíziós gazdálkodás elemeit, de a kertészeti ágazatokban is terjednek az új módszerek, így a szőlőtermesztésben is egyre nagyobb teret kapnak a digitális megoldások. A precíziós módszerek egyszerre szolgálják a környezetterhelés mérséklését, a munkaerőhiány kezelését, valamint a termés mennyiségének növelését és minőségének javítását.

Szokatlan alapanyagok

Bár a bor sokak szerint csak szőlőből készülhet, érdemes megkóstolni rendhagyóbb italokat is. Székely András készített már bort ananászból, cukkiniből, rebarbarából, fenyőhajtásból és a ganoderma gombával való ízesítés sem idegen tőle egy különleges zamat létrehozása érdekében.

A szankciók miatt visszafogja termelését a Yara érdekeltségébe tartozó Belaruskali

A Belarusszal szembeni szankciók miatt a Yara kénytelen visszafogni az ottani káliumműtrágya-gyártását, ugyanakkor nem hagy fel a munkavédelmi és emberjogi aktivitásával, tette közzé legfrissebb sajtóközleményében a műtrágyapiac egyik meghatározó globális szereplője.

Legek a borok világából

Egy felmérés szerint a portugálok fogyasztják a legtöbb bort az ország lakossághoz viszonyítva, nyolcmillió hektoliterrel megelőzve Franciaországot, és több mint kétszeresével a szomszédos Spanyolországot. A nagy mennyiségű borfogyasztás hátterében kulturális tényezők is szerepet játszhatnak, sok portugál mindennapi ivónak tartja magát, és étkezéskor rendszeresen fogyaszt bort.

Prioritás a hazai élelmiszeripari ágazat fejlesztése

Az agrártárca továbbra is prioritásként kezeli a hazai élelmiszeripari ágazat fejlesztését - mondta az agrárminiszter csütörtökön a debreceni városházán, ahol támogatási okiratot adott át három helyi élelmiszeripari vállalkozás vezetőjének.

Almából több, körtéből kevesebb van Európában

A kedvező termésnek köszönhetően majdnem 7 százalékkal több az alma az európai tározókban, mint egy éve - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet csütörtökön közzétett tájékoztatásában.

Folynak a metszések a szőlőkben

A szőlő metszésének időpontjával kapcsolatban megoszlanak a vélemények, ma már nem csak az időjárás, hanem az elvégzendő munka nagysága határozza meg. Sokan azt mondják, hogy az őszi lombhullástól tavaszig végezzük el, a legjobb, ha december előtt nem kezdünk neki. Ha fagytól veszélyeztetett fajtáról van szó, akkor fagymentes, kora tavaszi, de még rügyfakadást megelőző időpontot válasszunk. 

Mezőgazdasági pályázatfigyelő

Mi jelent meg, és mi módosult? Milyen határidőkre érdemes odafigyelni? Pályázati információ egyszerűen, egy helyen.

Elérhetők a friss a szőlőiskolai szaporítások adatbázisok

A beérkezett szőlőiskolai szaporítási és leltárjelentések alapján frissítette a „Szőlőiskolai szaporítások” című áttekintő táblázatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az adatbázis 84 termelő vállalkozás adatait foglalja össze ABC rendben, számba véve az általuk termesztett fajtákat és klónokat.