Back to top

Történelmi mélyponton a világ bortermelése

Az idei évben alacsonyabb, a 2017-hez hasonló szinten várható a világ bortermelése. Ez már a harmadik, egymást követő év, amikor a globális termelés az átlag alatt maradt. Pau Roca, az OIV főigazgatója internetes konferencián mutatta be a világ 2021-es termésbecsléseit.

A párizsi székhelyű Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) a közelmúltban nyilvánosságra hozott előrejelzése szerint az idén – immáron a harmadik egymást követő esztendőben – Európában összességében átlag alatti bortermelés várható. A közlemény szerint a késői fagyok és a kedvezőtlen éghajlati körülmények miatt Európa három legnagyobb bortermelő országára egyaránt jellemző, hogy a korábbiakhoz képest különösen alacsony lesz az idei bortermés.

Az európai unióban az időjárási viszonyok nem kedveztek a szőlőtermesztőknek így a becslések szerint 145 millió hektoliternyi bor (a gyümölcslevek és mustok kivételével) készül.

Az EU három legnagyobb szőlő termelő országában - Olaszország, Spanyolország és Franciaország -, a bortermelés együttesen a világ 45%-át és az EU 79%-át teszik ki.

Alacsony termelési volumen várható az EU-ban, különösen Olaszországban, Spanyolországban és Franciaországban, amelyek összesen mintegy 22 millió hektoliternyi veszteséget szenvedtek el 2020-hoz képest a késő tavaszi fagy és az általánosan kedvezőtlen éghajlati viszonyok miatt.

Ugyanakkor Németországban, Romániában és Magyarországon is az előző évinél magasabb termést várnak.

Az első becslések az USA-ban is jó termést jeleznek, és pozitívak a hírek érkeztek a déli félteke országaiból – Dél-Amerika, Dél-Afrika, Ausztrália –, ahol a kedvező időjárási viszonyoknak köszönhetően jó évet zárnak.

Az Európai Unió tagországai sorában továbbra is Olaszország az első számú bortermelő a várható 44,5 millió hektoliterrel, amelyet a második helyen Spanyolország követ 35,0 millió hektoliterrel. A Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet adatgyűjtésének kezdete óta először fordul elő, hogy Franciaország csak a harmadik helyen áll a legnagyobb bortermelők között. A tavaszi erős fagyok, a nyári esőzések és a jégeső katasztrofális szőlőtermést eredményeztek, a 34,2 millió hektoliteres termés 27 százalékos csökkenést jelent 2020-hoz képest. Németországban, amely Európa negyedik legnagyobb bortermelő országa, a 8,8 millió hektoliterre becsült mennyiség 4 százalékkal meghaladja a múlt esztendeit. Az Európai Unió jelentősebb bortermelő országai közül csak Németországban, Portugáliában, Romániában és Magyarországon várható a 2020-as évinél magasabb termésmennyiség.

Európából kilépve - az első betakarítási előrejelzések az Egyesült Államokban a 2020-as mennyiséget kissé meghaladó termelési volument sejtetnek, közölte az OIV. A termés mennyisége alapján a dél-amerikai, dél-afrikai és ausztráliai bortermelők is kedvező szezont zárnak, az egyetlen kivételt Új-Zéland jelenti.

A világ országainak idei bortermelése várhatóan eléri a 250,3 millió hektolitert, s ez 7 százalékkal alacsonyabb az elmúlt húsz év átlagánál.

Az ágazat értékelése még várat magára, tekintettel a jelenlegi körülményekre, hiszen a covid-19 járvány miatt még mindig nagy a bizonytalanság.


 

Forrás: 
oiv

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egy gleccserrel szegényebb lett Németország

A tudósok a héten jelentették be, hogy az Alpokban található Schneeferner déli részén extrém forrónak bizonyult a nyár, ami meggyorsította az itt lévő gleccser eltűnését.

A szőlő nyári növényvédelme

A lisztharmat kórokozója a meleg nyári hónapokban tetemes károkat képes okozni, ilyenkor a betegség robbanásszerűen terjed, 25-28 °C-os hőmérsékleti optimum esetén a lappangási ideje (a fertőzéstől az első érzékelhető tünetek megjelenéséig tartó időszak) csak 5 nap. Nyáron a fertőzés következtében a levelek felszínén és fonákján lisztszerű bevonat keletkezik, amely később megbarnul.

Kezdhetők az őszi lemosópermetezések – növényvédelmi előrejelzés 39. hét

Érnek a gyümölcsök és a szőlő, így a betegségek elleni kémiai védekezésre már alig van lehetőség, pedig a több csapadék miatt erősen terjed néhány kórokozó. Az őszi lemosópermetezés 50%-os levélhullás elérésekor kezdhető. Ügyeljünk a poloskákra is, már keresik a telelőhelyet.

Barlangokba szállítják az almát, így csökkentik a rezsiköltséget az olaszok

Hegyoldalba vájt barlangokban, természetes hűtőházakban tárolják a termés egy részét az észak-olaszországi almatermesztők, ezzel is csökkentve áramszámlát.

Sopron csak egy lépésnyire van

Egymás megismerését szolgálta a közelmúltban szervezett „határ menti” tanulmányút. A Soproni Borút Egyesület borászai, a borvidék szakmai szervezetei színes programmal várták a szakújságírókat.

Egyre erősebb a magyar borászati ágazat

Az országnak minden adottsága megfelelő ahhoz, hogy jó minőségű borokat állíthassunk elő a kiváló magyar szőlőfélékből - jelentette ki dr. Nobilis Márton az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a Fritz Birtok ünnepélyes üzemavatóján, csütörtökön, Szekszárdon.

Hogyan tovább sertéstenyésztés?

Az elmúlt 7-8 hónapban sok szó esett a sertéságazat problémáiról. A tűzoltásra szánt intézkedések azonban nem tudták eloltani a tüzet. Ennek egyik oka a külső körülmények évtizedek óta nem látott kedvezőtlen együttállása, a másik pedig a strukturális változások bekövetkeztének hiánya.

Biztatónak ígérkezik a hajtatás őszi fordulója

A kárpátaljai piacokon a tavalyi ár öt-hatszorosáért sikerült értékesíteni a salátának való uborkát, a paradicsomot szintén, így nem csoda, hogy a fóliás zöldségtermesztők közül aki él és mozog, az már nyár közepén megkezdte az őszi forduló munkálatait. Az ügyesebbek első tételei már augusztus végén, szeptember elején a fogyasztókhoz kerültek.

Félezer fajta füge termesztésével kísérleteznek a zalai Becsehelyen

Mintegy félezer fajta füge termesztésével kísérleteznek a Zala megyei Becsehelyen, ahol kedden csaknem félszáz fajta bírálatát végezték szakemberek és laikusok; azokat a változatokat keresték, amelyek kereskedelmi forgalomba vagy további feldolgozásra kerülhetnek.

A gyomszabályozás lehetőségei

A szőlőültetvények gyomirtása a hagyományos termesztésben sem egyszerű kérdés, még úgy sem, hogy általános a gyomirtó szerek használata. A fenntartható termesztésben nem megengedettek a kemikáliák, csak mechanikai módszerek vagy alternatív megoldások lehetségesek.