0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Történelmi mélyponton a világ bortermelése

Az idei évben alacsonyabb, a 2017-hez hasonló szinten várható a világ bortermelése. Ez már a harmadik, egymást követő év, amikor a globális termelés az átlag alatt maradt. Pau Roca, az OIV főigazgatója internetes konferencián mutatta be a világ 2021-es termésbecsléseit.

A párizsi székhelyű Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) a közelmúltban nyilvánosságra hozott előrejelzése szerint az idén – immáron a harmadik egymást követő esztendőben – Európában összességében átlag alatti bortermelés várható. A közlemény szerint a késői fagyok és a kedvezőtlen éghajlati körülmények miatt Európa három legnagyobb bortermelő országára egyaránt jellemző, hogy a korábbiakhoz képest különösen alacsony lesz az idei bortermés.

Az európai unióban az időjárási viszonyok nem kedveztek a szőlőtermesztőknek így a becslések szerint 145 millió hektoliternyi bor (a gyümölcslevek és mustok kivételével) készül.

Az EU három legnagyobb szőlő termelő országában – Olaszország, Spanyolország és Franciaország -, a bortermelés együttesen a világ 45%-át és az EU 79%-át teszik ki.

Alacsony termelési volumen várható az EU-ban, különösen Olaszországban, Spanyolországban és Franciaországban, amelyek összesen mintegy 22 millió hektoliternyi veszteséget szenvedtek el 2020-hoz képest a késő tavaszi fagy és az általánosan kedvezőtlen éghajlati viszonyok miatt.

Ugyanakkor Németországban, Romániában és Magyarországon is az előző évinél magasabb termést várnak.

Az első becslések az USA-ban is jó termést jeleznek, és pozitívak a hírek érkeztek a déli félteke országaiból – Dél-Amerika, Dél-Afrika, Ausztrália –, ahol a kedvező időjárási viszonyoknak köszönhetően jó évet zárnak.

Az Európai Unió tagországai sorában továbbra is Olaszország az első számú bortermelő a várható 44,5 millió hektoliterrel, amelyet a második helyen Spanyolország követ 35,0 millió hektoliterrel. A Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet adatgyűjtésének kezdete óta először fordul elő, hogy Franciaország csak a harmadik helyen áll a legnagyobb bortermelők között. A tavaszi erős fagyok, a nyári esőzések és a jégeső katasztrofális szőlőtermést eredményeztek, a 34,2 millió hektoliteres termés 27 százalékos csökkenést jelent 2020-hoz képest. Németországban, amely Európa negyedik legnagyobb bortermelő országa, a 8,8 millió hektoliterre becsült mennyiség 4 százalékkal meghaladja a múlt esztendeit. Az Európai Unió jelentősebb bortermelő országai közül csak Németországban, Portugáliában, Romániában és Magyarországon várható a 2020-as évinél magasabb termésmennyiség.

Európából kilépve – az első betakarítási előrejelzések az Egyesült Államokban a 2020-as mennyiséget kissé meghaladó termelési volument sejtetnek, közölte az OIV. A termés mennyisége alapján a dél-amerikai, dél-afrikai és ausztráliai bortermelők is kedvező szezont zárnak, az egyetlen kivételt Új-Zéland jelenti.

A világ országainak idei bortermelése várhatóan eléri a 250,3 millió hektolitert, s ez 7 százalékkal alacsonyabb az elmúlt húsz év átlagánál.

Az ágazat értékelése még várat magára, tekintettel a jelenlegi körülményekre, hiszen a covid-19 járvány miatt még mindig nagy a bizonytalanság.

 

Forrás: oiv