Back to top

Fenntarthatósági felmérés a borturizmusról

A WineTourism.com és a Geisenheimi Egyetem globális online fenntarthatósági felmérést készít a borturizmusról, tette közzé a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa. A kérdőív angol nyelvű és anonim, csak az országot és a borvidéket kell megadni.

Fotó: Pixabay
Az itt elérhető kérdőív eredményei nagyban hozzájárulnak a fenntarthatóság fontosságának felméréshez és megértéséhez a borturizmusban, ezért a HNT arra kéri tagjait a honlapján közzétett felhívásban, hogy

ha tehetik, támogassák a felmérést a kérdések megválaszolásával.

Kezdésként olyan kérdésekre várnak választ a borturisztikai szolgáltatásokat kínáló vállalkozóktól, hogy mennyire fontos számukra a fenntarthatóság általában; fenntarthatónak vélik-e a saját borturisztikai tevékenységüket; mennyire jelentősen járul hozzá a borturisztikai tevékenység a pincészet fenntartható fejlődéséhez; illetve van-e átfedés a fenntartható bortermelés és a fenntartható borturizmus között.

Ezután a részletesebb részben arról esik szó, hogy a fenntarthatóság milyen arányban jelent környezeti, pénzügyi, illetve szociális fenntarthatóságot az adott üzemen belül; majd jó néhány konkrét intézkedéssel kapcsolatban kell bejelölni, hogy a válaszadó véleménye szerint

az adott intézkedés hozzájárul-e a fenntarthatósághoz, illetve az adott üzemben történt-e, vagy van-e tervben ezzel kapcsolatos fejlesztés.

A környezeti fenntarthatóság témakörében egyebek között a regionális termékek, a megújuló energiaforrások, az átgondolt energiahasználat és a biodiverzitás támogatása kerül szóba; a pénzügyi fenntarthatóság témájában a hosszú távú pénzügyi terv és az új, környezetkímélőbb technológiák; a társadalmi fenntarthatóság terén pedig a regionális turizmus előtérbe helyezése, a helyi munkaerő foglalkoztatása és képzése, valamint az együttműködési szándék más helyi vállalkozásokkal.

Ezután a harmadik részben arra várnak választ a szakemberek, hogy

mi a legfőbb hajtóerő, ami miatt a felmérésben részt vevő pincészetek a fenntartható borturizmus irányába szeretnének lépéseket tenni, mik a legfőbb akadályok,

amelyekbe ütköznek, és jelenleg milyen szinten állnak.

A kérdőív anonim, azonban az ország és a borvidék megadása kötelező.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/HNT/WineTourism.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az aszály ellenére jó éve lehet a francia borászatoknak

A hőhullámok és az aszály ellenére jobb borévre számítanak a tavalyinál Franciaországban, a mezőgazdasági minisztérium szerint a bortermelés idén várhatóan 13-21 százalékkal 42,6-45,6 millió hektoliterre emelkedik.

Év bortermelője, borászati kémia, adminisztráció és növényvédelem

Jó sűrű programot hozott össze a szekszárdi Ferenc Vilmos borakadémikus Villányban, Günzer Tamás Pincészetében mintegy negyven villányi borász részvételével. Itt volt Nyúlné dr. Pühra Beáta, a 2021-es esztendőben megválasztott Év bortermelője, akit Koch Csaba, a Magyar Bor Akadémia elnöke köszöntött.

A Csaba gyöngye eredete

A Csaba gyöngye mind a mai napig a világ legkorábban érő csemegeszőlő-fajtája. Ez az értékes tulajdonsága termesztési és nemesítési szempontból is nagyon jelentős. Kiemelkedően fontos szerepet játszott a magyar és a világ szőlőnemesítésében, eredete sokáig vita tárgya volt.

A világ legjobb bor(fel)ismerői

Igaz, a hír még tavaly ősszel látott napvilágot, ám a magyar Sommelier Szövetség invitálására a közelmúltban a Molinári Kávézóban a 2021-ben borfelismerő világbajnoki címet szerzett magyar csapat tagjai tartottak beszámolót a versenyről, valamint a részvevők is bekapcsolódhattak egy tesztelő feladat megoldásába.

Indulnak a Tokaji Borongolók

Tokajbusz elnevezéssel speciális buszjáratokat indít a hétvégétől a Volánbusz, segítve a borturizmust Tokaj-Hegyalján.

Táplálkozási szokások Németországban - Mit érdemes exportálni?

A német szövetségi élelmezési és mezőgazdasági minisztérium idén is elvégezte szokásos, ezer fős reprezentatív mintán alapuló felmérését az ország lakosainak étkezési szokásairól. A július közepén nyilvánosságra hozott jelentés fő megállapításaival a német piacra termelő vagy exportáló magyar agrár- és élelmiszeripari szereplőknek is célszerű ismernie, hogy figyelembe tudják venni üzleti tervük összeállításakor.

Család, összetartás, elhivatottság

„Büszke vagyok szüleimre, de még inkább büszke vagyok az unokáimra. Nem cserélném őket még a Cserszegi fűszeresre sem.” Dr. Bakonyi Károly szőlőnemesítő szavait keszthelyi emlékszobájának avatásán egyfajta mottóként idézték, kiemelve: ez a nagyon mély és tömör mondat mindent elárul Karcsi bácsiról. Benne van a családszeretet, az összetartás és a szakma iránti elhivatottság.

Kadarka: nosztalgia vagy lehetőség?

Engedj haza Kadarka! – csaknem fél évszázada egy hangulatos budai borozóban egy kis tábla felirata így figyelmeztette a vendégeket, hogy előbb-utóbb ideje lenne hazamenni. Abban az időben vélhetően nem volt olyan kocsma Magyarországon, ahol ne szerepelt volna az italok között a legnépszerűbb hazai bor, a Kadarka.

Spanyol luxusborokat lopott a mexikói szépségkirálynő 650 millió forint értékben - most elkapták

Egész Európában folyt a hajsza egy mexikói szépségkirálynő és a egy román-holland államporgáságú férfi után, akik még tavaly októberben loptak el spanyol presztízsborokat méghozzá, 1,65 millió euró értékben.

A háborús infláció még csak most fogja érinteni az élelmiszerárakat

Most még a koronavírus-járvány okozta válság tükröződik vissza az élelmiszerárakban, az orosz–ukrán háború hatásait majd csak 2022 utolsó negyedévében kezdjük el érezni a fogyasztói árakban. A szomszédban zajló konfliktus ellenben már most befolyással van az inputanyag- és a takarmányárak további növekedésére, ami még inkább rontja az agrárgazdaság szereplőinek kilátásait.