0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Lelepleződött a kórokozó „késes” trükkje

Késélességű képletei segítik a számos növénybetegségért felelős Phytophthora infestans mikroszkopikus kórokozót, hogy „átvágja” a megtámadott növények levelének védőrétegét. Bár meglehetősen intenzíven vizsgált témáról van szó, a Wageningen Egyetem kutatócsoportja által feltárt részlet eddig ismeretlen volt. A titok megfejtése sokat segít a növénybetegség elleni küzdelemben is.

Minden növény rendelkezik egyfajta védőréteggel, amelynek az a feladata, hogy távol tartsa az olyan támadókat, mint amilyen egyebek között a burgonyavészért felelős Phytophthora is. Ez a kórokozó azonban képes áthatolni a növények védőrétegén,

vagyis az egészséges szövetekbe is különösebb gond nélkül be tud jutni.

Bár évtizedek óta kutatják a kórokozót, mindeddig nem volt igazi magyarázat a jelenségre, most azonban a Wageningen Egyetem növénykórtanosokból, sejtbiológusokból és fizikusokból álló kutatócsoportja megfejtette a megoldást – olvastuk a világ vezető élettudományi kutatóhelyei között számon tartott Wageningen Egyetem negyedéves kiadványában, a Wageningen World legfrissebb számában.

A trükk abban áll, hogy a Phytophthora „megélezi” a növény szövetébe hatoló képleteit, így azok késként hasítják fel a növény felszínét. Ennek köszönhetően  nincs szükség óriási erőre a művelethez, vagyis nagyon mérsékelt energia-befektetést igényel a dolog a kórokozó részéről.

Francine Govers, az egyetem növénykórtan-professzora azt nyilatkozta a Wageningen Worldnek, hogy

a felfedezésből kikövetkeztetve egyből felmerült egy kíméletes növényvédelmi megoldás alapgondolata is.

Ahhoz, hogy a kórokozó ezt a trükköt végig tudja vinni, masszívan meg kell vetnie a „lábát” a növény felületén; cél tehát, hogy ez ne sikerüljön neki. Ígéretes eredményekről számoltak be a kutatók, amikor a burgonya levelét egy olyan anyaggal permetezték le, amely megakadályozta a Phytophthora megtapadását,

65 és közel 100 százalékos mértékben csökkent a fertőzés a kontrollhoz képest,

olvasható a Wageningen World cikkében.

A probléma súlyának szemléltetésére a szerzők kifejtik, hogy a Phytophthora világszerte a burgonya egyik legjelentősebb betegsége, 6-7 milliárd eurónyi terméskiesést okoz évente. Emellett egyebek között a paradicsomot, a padlizsánt, a kakaót, a paprikát és a szóját is károsítja. A teljes tudományos publikáció a Nature Microbiology júliusi számában jelent meg, olvasható a Wageningen Worldben.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu