Back to top

Az olaj sercegése elárulhatja a hőmérsékletét, amivel megnyílik a legízletesebb étel felé vezető út

Rántott hús, lángos, fánk, bundás kenyér, sült krumpli - ki ne szeretné a sistergő olajban kisült ételeket?

A melegedő olajba dugott nedves fapálcikával ellenőrizhetjük az olaj hőmérsékletét
A melegedő olajba dugott nedves fapálcikával ellenőrizhetjük az olaj hőmérsékletét
Az ízletes, ropogós ételek elkészítéséhez egyensúlyban kell lennie az olaj hőmérsékletének és a sütési időnek. Az egyik módszer erre, ha például nedves fapálcikát (hurkapálca, evőpálcika) a melegedő olajba. Az így keletkező buborékokból és sercegő hangokból következtethetünk rá, milyen forró az olaj.

"A tapasztalt szakácsok hőmérő helyett hallják az olaj hőmérsékletét" - mondta Akihito Kiyama, a Utah Állami Egyetem posztdoktori kutatója, aki úgy döntött, hogy kideríti, milyen információkat lehet megtudni a sülő ételek hallgatásából.

Kiyama és csapata a Utah Állami Egyetem, a Mānoa beli Hawai'i Egyetem, és a KAUST munkatársai nedves evőpálcikákat és papírt helyeztek az olajba különböző hőfokon. Egy nagysebességű kamera és mikrofon valós időben rögzítette a sistergést.

Előzetes eredményeik arra utalnak, hogy az olaj hőmérsékletének egyértelmű akusztikus jelei vannak. A hangokért a nedves pálcikákban vagy papírban lévő nedvesség gyors elpárolgásából származó rezgő buborékok a felelősek.

Minél forróbb az olaj, annál erősebb zajok keletkeznek. A létrejövő buborékok mintázata attól függően is drámaian változik, hogy milyen közel vannak az olaj felszínéhez.

"A buborékképződés a felszín közelében vagy a felszínen egyedi, és meghatározza a hangot" - mondta Kiyama, aki az APS Folyadékdinamikai Szakosztályának 74. éves ülésén mutatta be az eredményeket. "A képalkotás során nagyon érdekes formák tárulnak fel, mint például a felszíni buborékokat megtörő szalagok és egymásba ágyazott kúpformák a vízgőzbuborékokon belüli összeomló olajsugárból."

Forrás: 
phys.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Természet és közjólét harmóniája

A Gerecse-hegység déli és nyugati, illetve a Vértes északi területein, tizenöt település határában, mintegy 11 400 hektáron kezeli az állami erdőket a Gerecsei Erdészeti Igazgatóság. Tevékenysége gerincét a természetközeli erdőgazdálkodás több pilléren nyugvó szemlélete határozza meg.

Miniciklámen-fajták díszítőértéke

Egyre nagyobb a piaci verseny a különböző növényházi kultúrák terén is, ezért mind fontosabb szempont a növények díszítőértéke. Így van ez a ciklámennél is, amely elsősorban az őszi és téli hónapokban keresett cserepes dísznövény, és termesztése az elmúlt években jelentősen lerövidült, korszerűsödött.

A disznók nem lesznek COVID-osak

Az Iowa Állami Egyetem (Iowa State University - ISU) tudósai fontos nyomra bukkanhattak, amely fényt deríthet arra, hogy a sertések miért nem betegszenek meg, amikor a koronavírusnak vannak kitéve.

Génveszteség az egyoldalú táplálkozás miatt: veszélyben a ragadozók

A Journal of Evolutionary Biology című folyóiratban nemrég megjelent tanulmányukban a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a ragadozók különösen érzékenyek lehetnek a környezeti toxinokkal szemben, mivel evolúciós fejlődésük során elvesztették a méregtelenítési folyamathoz nélkülözhetetlen NR1I3 génjüket.

Új vezetők a Borsodinál

A Borsodi Sörgyár idén januártól átalakította ellátási láncért felelős csapatát. Plamen Angelov Denchev, aki korábban a Molson Coors bolgár Haskovo sörgyárát irányította, tavaly év vége óta tölti be az ellátási lánc igazgatói szerepet a vállalatnál, míg Ofella Ildikó január elsejétől csatlakozott gyárvezetőként.

2010 óta két és félszeresére nőtt a magyar konzervipar eredménye

A magyar konzervipar eredménye 2010 óta két és félszeresére nőtt, és erősödött az ágazat exportképessége is - jelentette ki az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az EKO Konzervipari Kft. több mint 3,2 milliárd forint értékű kapacitásbővítő fejlesztésének támogatói okiratátadásán hétfőn Nyíregyházán.

Közeleg az élelmiszerlánc-felügyeleti díj befizetésének határideje

2022. január 31-ig be kell fizetni az élelmiszerlánc szereplőknek a 2021. évre vonatkozó élelmiszerlánc-felügyeleti díj második részletét. A Nébih szeretné felhívni az érintettek figyelmét, hogy a kötelezettség teljesítésének gördülékeny azonosítása érdekében fokozottan ügyeljenek a megfelelő, 30006016-tal végződő tematikus számlaszám használatára.

Jelentős pusztítást okozhat Brüsszel ámokfutása az agráriumban

A Wageningeni Egyetem és Kutatási Központ (WUR) tanulmánya szerint súlyos következményekkel járhat az uniós élelmiszertermelésre, a gazdaságokra és a vidékre nézve az Európai Bizottság „Termőföldtől az asztalig” (F2F) és Biodiverzitás stratégiája. Sok gazdát tönkretennének, a termelést korlátoznák, az üvegházhatásúgáz-kibocsátás pedig nem csökkenne érdemben.

Göcsej zamata – üvegbe zárva

Mindenkinek ismernie kellene a zöldség-gyümölcs igazi ízét, mert a frissen leszedett, a fa alatt elfogyasztott baracknak vagy cseresznyének nincs párja. Én ezeket az ízeket igyekszem üvegbe zárni – fogalmazta meg a mottóját Horváth Rita, aki Göcsej zamata márkanévvel készíti és forgalmazza termékeit.

Whisky árverések a repülőtéren

Egyre népszerűbbek a nemzetközi repülőtereken található exkluzív vámmentes üzletek által szervezett luxus szeszesital árverések.