Az ízletes, ropogós ételek elkészítéséhez egyensúlyban kell lennie az olaj hőmérsékletének és a sütési időnek. Az egyik módszer erre, ha például nedves fapálcikát (hurkapálca, evőpálcika) a melegedő olajba. Az így keletkező buborékokból és sercegő hangokból következtethetünk rá, milyen forró az olaj.
„A tapasztalt szakácsok hőmérő helyett hallják az olaj hőmérsékletét” – mondta Akihito Kiyama, a Utah Állami Egyetem posztdoktori kutatója, aki úgy döntött, hogy kideríti, milyen információkat lehet megtudni a sülő ételek hallgatásából.
Kiyama és csapata a Utah Állami Egyetem, a Mānoa beli Hawai’i Egyetem, és a KAUST munkatársai nedves evőpálcikákat és papírt helyeztek az olajba különböző hőfokon. Egy nagysebességű kamera és mikrofon valós időben rögzítette a sistergést.
Előzetes eredményeik arra utalnak, hogy az olaj hőmérsékletének egyértelmű akusztikus jelei vannak. A hangokért a nedves pálcikákban vagy papírban lévő nedvesség gyors elpárolgásából származó rezgő buborékok a felelősek.
Minél forróbb az olaj, annál erősebb zajok keletkeznek. A létrejövő buborékok mintázata attól függően is drámaian változik, hogy milyen közel vannak az olaj felszínéhez.
„A buborékképződés a felszín közelében vagy a felszínen egyedi, és meghatározza a hangot” – mondta Kiyama, aki az APS Folyadékdinamikai Szakosztályának 74. éves ülésén mutatta be az eredményeket. „A képalkotás során nagyon érdekes formák tárulnak fel, mint például a felszíni buborékokat megtörő szalagok és egymásba ágyazott kúpformák a vízgőzbuborékokon belüli összeomló olajsugárból.”