0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Az ősz a gyümölcssajtok szezonja

A könnyen kocsonyásítható, nagy pektintartalmú gyümölcsökből készíthetünk ízletes gyümölcssajtokat. A birsalmasajtot szinte mindenki ismeri, ám a többi féle gyümölcssajtból ritkán kerül az asztalokra…

A birsalmasajt dióval az ősz egyik kedvelt csemegéje, ám emellett más gyümölcsökből is készíthetők gyümölcssajtok. A gyümölcssajtok készítése nem bonyolult, hasonlít a lekvárkészítéshez csak a végeredmény egy szilárd, kocsonyás desszert lesz, mely további szikkasztás után hosszú ideig eltartható mert a benne lévő magas cukortartalom nem csak ízesíti, hanem tartósítha is.

Almasajt

Hozzávalók: 1 kg alma, 20 dkg cukor.
Az almát puhára főzzük, majd szitán áttörjük. A cukorból 1 dl vízzel szirupot főzünk, és jól összefőzzük az almapéppel. Dermedés próbát követően formákba töltjük és megdermesztjük. A formából kivéve megszikkasztjuk és száraz hűvös helyen tároljuk.

Birsalmasajt

Hozzávalók: 1 kg birs, 80 dkg cukor.
Az érett birsalmákat negyedeljük, majd kivágjuk a magházát. Puhára főzzük, majd pépesítjük. Minden 1 kg gyümölcshöz 80 dkg cukrot számítva a pépet előbb újra felfőzzük és negyed órán át főzzük folyamatosan kevergetve, majd a cukrot hozzátéve további 10 percig főzzük. Ezután formákba öntjük, majd ha megdermedt 2-3 hétig meleg helyen alkalmanként megforgatva szikkasztjuk.

Egres sajt

Hozzávalók:1 kg egres, 20 dkg cukor.
Az egrest puhára főzzük és szitán áttörjük, vagy más módon pépesítjük.. A cukorból 1 dl vízzel szirupot főzünk és jól összefőzzük az egres péppel. Az előbbiekhez hasonlóan lapos formákba töltjük, hogy abban dermedjen meg. Azokból kivéve meleg helyen megszikkasztjuk és száraz hűvös helyen tároljuk.

Körtesajt, szilvasajt

Hozzávalók: 1 kg körte, vagy szilva 20 dkg cukor.
Az egres sajthoz hasonlóan készül, csak főzés előtt a körtét aprítsuk föl.

Sárgabaracksajt

Hozzávalók: 1 kg hámozott, magozott barack, 1 kg cukor, 1 citrom leve, 3 barackmag.
A barackot puhára főzzük és szitán áttörjük. A cukorból 5 dl vízzel szirupot főzünk és jól összefőzzük a barackpéppel. Az előzőekhez hasonlóan készítjük tovább.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu