Back to top

Az érrendszeri betegségek kockázatát is csökkentheti a halfogyasztás

Az érrendszeri betegség a második vezető halálozási ok a világon, ezért fontos, hogy tudjuk, hogyan csökkenthetjük a kockázati tényezőket már idejekorán.

Régóta mondják, hogy a rendszeres halfogyasztás számos egészségügyi előnnyel jár, többek között csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, és védi az öregedő agyat a légszennyezéstől. A Neurology című folyóiratban nemrégiben megjelent tanulmány egy új előnyös tulajdonsággal egészíti ki a listát. A kutatók szerint összefüggés van a halfogyasztás és az agyi érrendszeri betegségek kockázatának csökkenése között, amely az ötödik leggyakrabb halálozási ok az Egyesült Államokban.

„Eredményeink izgalmasak, mert azt mutatják, hogy valami olyan egyszerű dolog, mint a heti két vagy több adag hal fogyasztása, kevesebb agyi elváltozással és az érrendszeri agykárosodás egyéb markereivel jár együtt, jóval azelőtt, hogy a demencia nyilvánvaló jelei megjelennének”

– mondja a tanulmány vezetőszerzője, Dr. Cecilia Samieri.

A kutatók népességalapú elemzése Dijon városának résztvevőire terjedt ki. Összesen 1623, 65 év feletti személyt vontak be az elemzésbe. Azokat a résztvevőket kizárták, akik demencia diagnózist kaptak, és azokat is, akiknek a kórtörténetükben stroke szerepelt, vagy szív- és érrendszeri betegség miatt kórházba kerültek. A kutatók agyi MRI-vizsgálatokkal tanulmányozták az agyi érrendszeri károsodás mértékét. Elemezték a felvételeket a fehérállomány rendellenességei szempontjából, amely az agyterület közötti üzeneteket továbbító idegrostokból áll. A kutatók az MRI-felvételeken az infarktusokat (a rossz vérellátás miatt elhalt szövetek területe) és a perivaszkuláris terek (az ereket körülvevő folyadékkal teli terek) megnagyobbodását is vizsgálták. E tényezők mindegyike előre jelzi az agyi érrendszeri betegséggel összefüggő kognitív hanyatlás mértékét.

Egy kérdőív segítségével felmérték a résztvevők különböző élelmiszerek (hús, hal, gyümölcs, zöldség és hüvelyesek) heti bevitelét.

A kutatók összefüggést figyeltek meg a halfogyasztás nagyobb gyakorisága és az érrendszeri betegségtényezők alacsonyabb szintje között.

Megállapították, hogy azok a résztvevők, akik hetente két vagy több alkalommal fogyasztottak halat, alacsonyabb agyi érrendszeri betegségmarker-szintekkel rendelkeztek, mint azok, akik ritkán fogyasztottak halat. Ez a kapcsolat a 65 és 69 év közötti résztvevőknél volt a leggyakoribb, de úgy tűnt, hogy a halbevitel nem volt hatással a 75 évnél idősebb egyénekre.

A halak agyra gyakorolt hatása figyelemre méltó, ha figyelembe vesszük, hogy az agyi érbetegségek (az agyi ereket és vérkeringést érintő állapotok) a második vezető halálozási ok a világon. Az egészségügyi szakértők szerint a fizikai károsodáson túl kognitív problémák és demencia kialakulásához is vezethet. A halfogyasztás mellett a jelentések szerint az egészséges táplálkozás fenntartása, a rendszeres testmozgás és a dohányzásról való leszokás csökkentheti az érrendszeri betegségek kockázatát.

Forrás: 
www.marthastewart.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Természet és közjólét harmóniája

A Gerecse-hegység déli és nyugati, illetve a Vértes északi területein, tizenöt település határában, mintegy 11 400 hektáron kezeli az állami erdőket a Gerecsei Erdészeti Igazgatóság. Tevékenysége gerincét a természetközeli erdőgazdálkodás több pilléren nyugvó szemlélete határozza meg.

Brüsszelben a hatástanulmány

Az Európai Bizottság fokozatos lépéseket tesz az ólomtartalmú lőszerhasználat betiltásáért. A Bizottság rendelete egy éve jelent meg, amelynek legfontosabb eleme a vizes élőhelyeken és puffer zónájukban az ólomtartalmú sörétes lőszerek használatának tilalma és azok birtoklásának határozott kizárása a vadászatból.

Az árstop mellett nagy emelésre készülnek a kiskereskedők

A hatósági ár helyett három más tényezőt tart hatékonynak az infláció megfékezésére a Portfolio munkatársa.

Ismét keserű évet zárt a mézpiac, most a magas árak sem segítenek

A gyenge tavalyi termés után kevés a méz a belpiacon, de nem csak a kínálat alacsony, a magas árak miatt a belföldi mézcsomagolók és a külföldi vevők sem jelentkeznek kereslettel - írja szerdai számában a Világgazdaság.

A disznók nem lesznek COVID-osak

Az Iowa Állami Egyetem (Iowa State University - ISU) tudósai fontos nyomra bukkanhattak, amely fényt deríthet arra, hogy a sertések miért nem betegszenek meg, amikor a koronavírusnak vannak kitéve.

Új vezetők a Borsodinál

A Borsodi Sörgyár idén januártól átalakította ellátási láncért felelős csapatát. Plamen Angelov Denchev, aki korábban a Molson Coors bolgár Haskovo sörgyárát irányította, tavaly év vége óta tölti be az ellátási lánc igazgatói szerepet a vállalatnál, míg Ofella Ildikó január elsejétől csatlakozott gyárvezetőként.

2010 óta két és félszeresére nőtt a magyar konzervipar eredménye

A magyar konzervipar eredménye 2010 óta két és félszeresére nőtt, és erősödött az ágazat exportképessége is - jelentette ki az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az EKO Konzervipari Kft. több mint 3,2 milliárd forint értékű kapacitásbővítő fejlesztésének támogatói okiratátadásán hétfőn Nyíregyházán.

Közeleg az élelmiszerlánc-felügyeleti díj befizetésének határideje

2022. január 31-ig be kell fizetni az élelmiszerlánc szereplőknek a 2021. évre vonatkozó élelmiszerlánc-felügyeleti díj második részletét. A Nébih szeretné felhívni az érintettek figyelmét, hogy a kötelezettség teljesítésének gördülékeny azonosítása érdekében fokozottan ügyeljenek a megfelelő, 30006016-tal végződő tematikus számlaszám használatára.

Jelentős pusztítást okozhat Brüsszel ámokfutása az agráriumban

A Wageningeni Egyetem és Kutatási Központ (WUR) tanulmánya szerint súlyos következményekkel járhat az uniós élelmiszertermelésre, a gazdaságokra és a vidékre nézve az Európai Bizottság „Termőföldtől az asztalig” (F2F) és Biodiverzitás stratégiája. Sok gazdát tönkretennének, a termelést korlátoznák, az üvegházhatásúgáz-kibocsátás pedig nem csökkenne érdemben.

Göcsej zamata – üvegbe zárva

Mindenkinek ismernie kellene a zöldség-gyümölcs igazi ízét, mert a frissen leszedett, a fa alatt elfogyasztott baracknak vagy cseresznyének nincs párja. Én ezeket az ízeket igyekszem üvegbe zárni – fogalmazta meg a mottóját Horváth Rita, aki Göcsej zamata márkanévvel készíti és forgalmazza termékeit.