Back to top

„Ez nem az a kategória, amit ebéd mellett meg lehet vitatni”

Kevés nagyobb kihívás van egy családi gazdaság életében, mint amikor arra kerül a sor, hogy át kell adni a fiatalabb generációnak az üzem irányítását. Az agrarheute.com portálon a minap jelent meg egy cikk néhány hasznos tanáccsal az érintetteknek.

Fotó: Freepik / serhii_bobyk
Egy olyan tanácsadónak tettek fel öt kérdést, akinek kimondottan családi cégek generációváltásának levezénylése a szakterülete,

már sok családnak segített összehangolni az ezzel kapcsolatos elképzeléseit és céljait.

Arra a kérdésre, hogy min áll vagy bukik a gazdaságátadás, azt válaszolta Viola Sander, hogy két dolgot rendszerint alul szoktak becsülni: az egyik az egész akció összetettsége, a másik pedig a dolgok átbeszélésére fordítandó idő.

Körülbelül ötször annyi alkalommal kell összeülni, és körülbelül ötször olyan hosszan kell megbeszélni a terveket, mint a legtöbben hiszik!

Ez nem az a kategória, amit ebéd mellett meg lehet vitatni, hívta fel a figyelmet.

Nagyon nagy kihívásnak nevezte a szakértő, hogy az érintettek személyes érdekei is érvényesülni tudjanak, miközben mindannyian a gazdaság érdekeit tartják szem előtt. Szó esett arról a párhuzamról is, amit egy új beruházás, illetve a gazdaságátadás megtervezése között szoktak vonni. Viola Sander egyetértett azzal, hogy ugyanolyan gondos tervezésre van szükség, és ugyanolyan részletességgel végig kell gondolni a következményeket, az anyagiakat is. Mindenesetre egy istállóépítés-beruházásnak ritkán van annyi érzelmi vonatkozása, mint a generációváltásnak… – tette hozzá.

Ám minden igyekezet ellenére előfordul olyan is, hogy nincs megoldás, nem tud létrejönni az üzem átadása, erre is mondott példát a szakértő. Ezért is nagyon fontos minél korábban átbeszélni a személyes érdekeket; ne az előrehaladott tárgyalások közepén derüljön ki, hogy tulajdonképpen semmi indíttatásuk nincs a fiataloknak a családi gazdaság irányítására, vagy semmilyen értelmes jövőképük nincs.

És sajnos olyan is van, hogy a családtagok összevesznek, pedig az üzem is életképes és a tervek is jók; ennél nagyobb dráma nincs, mondja Viola Sander.

Véleménye szerint ma már nagyon sok lehetőség van az üzemszervezésre úgy, hogy a személyes érdekekkel is össze lehessen csiszolni mindezt. Óriási feladat, de jó adó- és jogi tanácsadás mellett, rengeteg időt rászánva megoldható, nyilatkozta az agrarheute.com portálnak.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tao, Hipa és innovációs járulék - közeledik az éves bevallások határideje, mindenre gondolt?

Jelentős mértékben csökkenthető az éves adók összege, ha a társaság ismeri és él is a különböző adóalap-korrekciós lehetőségekkel, és nem csak az előző évi rutin alapján állítja össze az adóbevallásait – hívják fel a figyelmet a Mazars szakértői a tao, hipa és innovációs járulék bevallásának május 31-i határidejével kapcsolatban. A gondosan elkészített adókalkuláció az esetleges adókockázatokat is kezeli, míg a hibás gyakorlat hosszú távon jelentős többletköltséget eredményezhet.

Tizennyolctól negyvenig – fiatal gazdák ma

A magyar agrárium generációváltásának a sikere volna az alapja annak, hogy hazánk élelmiszerellátása a következő évtizedekben is biztosítva legyen. A nehéz folyamatot számos támogatás és szabályozási eszköz segíti, sőt, ösztönzi.

Rendszeres visszatérők a külhoni magyarok

Több mint 500 külföldit vonzott Hódmezővásárhelyre a XXIX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok, ahol a nemzetközi sátorban külhoni magyarok is beszélgettek a hazai gazdákkal. Szotyori Zoltán Erdélyből, míg Balog Anita a Vajdaságból érkezett a rendezvényre.

Németországban élelmiszerhiány veszélyére figyelmeztetnek a feldolgozók

Az árak emelkedése alapján élelmiszerhiány veszélyére figyelmeztettek és cselekvésre szólították fel a feldolgozóipari vállalatok szervezetei Cem Özdemir szövetségi élelmezési és mezőgazdasági minisztert. „Lassan már nem az lesz a kérdés, hogy mennyibe kerülnek az élelmiszer-alapanyagok a világpiacon, hanem az, hogy egyáltalán kapunk-e még" - mondta Christian von Boetticher, a Német Élelmiszeripari Egyesülés (BVE) elnöke egy, a Bild Zeitung által idézett nyilatkozatában.

A fiatalokat szeretnék az agráriumba csábítani

„Az előttünk álló kihívásokra a válaszok a tudásban, a tudományban keresendők és találhatók, ez az egyik legfőbb üzenete a pápai agrárexpónak. A generációk találkozása és annak a felismerése, hogy a tudásra, tudományos eredményekre a kihívásokra való küzdelemben szükség van és az jelenti a megoldást” – emelte ki megnyitó beszédében Nagy István agrárminiszter a XXV. Pápai Expo és Agrár Pikniken, pápán.

A következő fajtaváltást valószínűleg a klímaváltozás fogja meghatározni

„A borászattal csak teljes odaadással, szenvedéllyel érdemes foglalkozni. Ha ez szüretkor napi tizennyolc óra munkát jelent, akkor annyit. Augusztustól októberig ki lehet bírni.”

Baromfiipar: Sötétben tapogatózunk

Nem emlékszem olyan időszakra a magyar baromfiágazat történetében, amikor annyi baj és gazdasági hatás érte volna az ágazatot, mint az elmúlt másfél-két évben. Vegyük sorba, mik voltak ezek a hatások, milyen következményeik voltak és vannak, és vizsgáljuk meg, van-e, s ha van, akkor merre lehet a kiút a jelenlegi válságos helyzetből!

Indul a csibeszezon

Van jó minden rosszban, tartja a mondás. Sokan vitatkoznak ezzel a megállapítással, ám az tény, hogy amikor 2020 tavaszán ezt a régiót is elérte a pandémia, a határok lezárása miatt a csirke előnevelésével foglalkozó kárpátaljai gazdák nagy része nem tudta beszerezni a keltetéshez szükséges tojást.

Aggódnak az olcsó lengyel alma miatt

A Boden-tó környékén jó almaidényre és jó termésmennyiségre számítanak a gazdák, bár komolyan aggódnak a növényvédelmi nehézségek, az üzemanyag drágulása, valamint a külföldről behozott olcsó gyümölcs miatt.

Évtizedekre elintéztük a talajokat a műanyaggal

Jóformán már nincs olyan mezőgazdasági terület, amelynek a talajában ne lenne kimutatható valamilyen műanyag. Az általános műanyagstop túl későn jött, most már évtizedekig kénytelenek leszünk viselni az ezzel járó ismert, és még csak ezután kiderülő problémákat – mutatott rá a marburgi egyetem kutatói által nemrég publikált szakcikk.