Back to top

„Ez nem az a kategória, amit ebéd mellett meg lehet vitatni”

Kevés nagyobb kihívás van egy családi gazdaság életében, mint amikor arra kerül a sor, hogy át kell adni a fiatalabb generációnak az üzem irányítását. Az agrarheute.com portálon a minap jelent meg egy cikk néhány hasznos tanáccsal az érintetteknek.

Fotó: Freepik / serhii_bobyk
Egy olyan tanácsadónak tettek fel öt kérdést, akinek kimondottan családi cégek generációváltásának levezénylése a szakterülete,

már sok családnak segített összehangolni az ezzel kapcsolatos elképzeléseit és céljait.

Arra a kérdésre, hogy min áll vagy bukik a gazdaságátadás, azt válaszolta Viola Sander, hogy két dolgot rendszerint alul szoktak becsülni: az egyik az egész akció összetettsége, a másik pedig a dolgok átbeszélésére fordítandó idő.

Körülbelül ötször annyi alkalommal kell összeülni, és körülbelül ötször olyan hosszan kell megbeszélni a terveket, mint a legtöbben hiszik!

Ez nem az a kategória, amit ebéd mellett meg lehet vitatni, hívta fel a figyelmet.

Nagyon nagy kihívásnak nevezte a szakértő, hogy az érintettek személyes érdekei is érvényesülni tudjanak, miközben mindannyian a gazdaság érdekeit tartják szem előtt. Szó esett arról a párhuzamról is, amit egy új beruházás, illetve a gazdaságátadás megtervezése között szoktak vonni. Viola Sander egyetértett azzal, hogy ugyanolyan gondos tervezésre van szükség, és ugyanolyan részletességgel végig kell gondolni a következményeket, az anyagiakat is. Mindenesetre egy istállóépítés-beruházásnak ritkán van annyi érzelmi vonatkozása, mint a generációváltásnak… – tette hozzá.

Ám minden igyekezet ellenére előfordul olyan is, hogy nincs megoldás, nem tud létrejönni az üzem átadása, erre is mondott példát a szakértő. Ezért is nagyon fontos minél korábban átbeszélni a személyes érdekeket; ne az előrehaladott tárgyalások közepén derüljön ki, hogy tulajdonképpen semmi indíttatásuk nincs a fiataloknak a családi gazdaság irányítására, vagy semmilyen értelmes jövőképük nincs.

És sajnos olyan is van, hogy a családtagok összevesznek, pedig az üzem is életképes és a tervek is jók; ennél nagyobb dráma nincs, mondja Viola Sander.

Véleménye szerint ma már nagyon sok lehetőség van az üzemszervezésre úgy, hogy a személyes érdekekkel is össze lehessen csiszolni mindezt. Óriási feladat, de jó adó- és jogi tanácsadás mellett, rengeteg időt rászánva megoldható, nyilatkozta az agrarheute.com portálnak.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gazdálkodóként teljesedne ki az ezredfordulós generáció Kínában

Hu Siqin ígéretes karriert futott be Sanghajban egy Fortune 500-as cégnél, több mint elég pénzzel, de valami a nagyváros ragyogó fényei ellenére hiányzott neki, amit ő "gyökereknek" nevez.

Kiválasztották a világ legjobb sajtját

Már tudjuk, hogy melyik a világ legjobb sajtja. Az idei sajtvilágversenyen (World Cheese Awards) egy spanyol kecskesajt vitte el a pálmát, amelyről bírálói azt állították, maga a szerelem.

Zöldpárti agrárminisztere lehet Németországnak

Megállapodtak a pártok Németországban a kormányalakításról, a december 6-ával kezdődő héten megszavazhatják Olaf Scholzot kancellárrá. Az agrárminiszter a zöldpárti Cem Özdemir lehet.

Német védelem a fatolvajok ellen

A jeladókat és a telematikai eszközöket is bevetik a Németországban a fatolvajok ellen.

Februárról áprilisra halasztották a Fruit Logisticát

Ma jelent meg a hír, hogy április 5–7-re halasztják a berlini Fruit Logistica kiállítást. Európa sok országában láthatóan súlyosbodik a járvány, viszont az ágazati szereplők mindenképpen élőben szeretnének találkozni egymással, ezért döntöttek így a szervezők.

Egy hosszú folyamat eredménye

A Bold Agro Mezőgazdasági Kft. Magyarország egyik leghatékonyabb sertéstenyésztő, valamint növény- és gyümölcstermesztő agrárvállalkozása, mely immár 30 éve elkötelezett a hatékony és felelős mezőgazdasági termelés mellett. Mivel a vállalkozás több ágazatban is érdekelt, ezért nem könnyű a generációváltás, de a Szabó család megfelelő megoldást talált minderre.

Konferencia a jövő agráriumáról

A kifejezetten agrárdigitalizációval foglalkozó rendezvényen hazai és nemzetközi szinten elismert szakemberek, a legfontosabb magyar agrártechnológiai startupok és legmeghatározóbb piaci szereplők tartottak előadásokat és gyakorlati bemutatókat.

Üzleti és mezőgazdasági ismereteket tanulnak a gazdálkodó hölgyek

Elindult a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági vállalat által kezdeményezett és a Magyar Női Unió szervezésében megvalósuló „TalentA Magyarorország-2021 Oktatási és támogatási program”, amely 24 női gazdálkodónak nyújt lehetőséget vezetői készségeik, üzleti és mezgazdasági ismereteik fejlesztésére.

Az Európai Parlament jóváhagyta a Közös agrárpolitika reformját

Az Európai Parlament (EP) kedden nagy többséggel, jóváhagyta az uniós Közös agrárpolitika (KAP) reformját, amelynek célja, hogy a mezőgazdaság zöldebb, méltányosabb, rugalmasabb és átláthatóbb legyen.

Homoktövis: A szürettel kezdődnek a nehézségek

A szúrós homoktövisről az a közkeletű tévhit, hogy jól viseli a szárazságot, és a szedéssel meg kell várni, hogy a terméseket megcsípje a dér. A Szolnok melletti Tenyőszigeten, Schultz-Marinka Edit családi ültetvényében járva kiderült, mi is a valóság.