0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Hiánycikk lett a búza is, nagyot drágulhat a kenyér

A malmok 40 százalékkal emelhetik a liszt átadási árát januárban. Ezt a szakemberek kicsit túlzónak tartják, de abban biztosak, hogy a lisztből készült végtermékek árában két számjegyű drágulás várható jövő év elején.

Az elmúlt 7-8 év csöndje után a hetekben drasztikus áremelkedési folyamat kezdődött a tőzsdei termékek piacán, így a búza, kukorica árában is – szinte – duplázódást látni. Hollósi Dávid, a Takarékbank Agrárüzletág ügyvezető igazgatója az InfoRádióban elmondta, tonnánként 40-50 ezer forint helyett ma már 90 ezer forint felett jár az ár.

„Sőt, a százezer forint sem ritka, a magyar piacon ma már alig lehet búzát vásárolni; van a világpiacon egy felszippantó erő” – fogalmazott.

Az erő három összetevője:

  • energiaválság
  • szuperciklus
  • Covid okozta gazdasági változások

A drágulás természetesen megjelenik a liszt árában is, kenyérfronton így nem sok jóra lehet számítani. Néhány hete az iparági szereplők még mindenkit nyugtattak, hogy van elég búza, de Hollósi Dávid szerint csak fizikailag van meg a gabona, a készleteket már lekötötték.

„A korábbi években könnyebb volt a szabad piacról terményeket vásárolni, most nehéz. Aki nem készletezett be, nem kötötte le a magáét, az most már nagyon nehezen jut hozzá” – magyarázta.

Így tehát van egy negyedik összetevője is a drágulásnak: a hiánycikk státusz.

A kiskereskedelmi áremelkedésről elmondta, egy 50 százalékos lisztdrágulásból azért nem lesz ugyanekkora kenyérár-növekedés.

„A problémát az okozza, hogy a modern élelmiszer-gazdaság még nem nézett szembe olyan helyzettel, hogy rövid idő alatt az ár minden komponense egyszerre emelkedjen ekkorát, az energia, a munka, a hozzáférés, az olajár, az anyagár. Azzal biztos számolni kell, hogy tavasszal drágábban fogunk tudni vásárolni sütőipari termékeket, de azért egy 40 százalékos drágulás kicsit erős lenne.”

Ismert, a malmok 40 százalékkal emelik a liszt átadási árát, de szerinte összességében 10-15 százalékos drágulás jöhet, ám ez csak „a tankönyvi matematika”, több befolyásoló tényező módosíthatja az árat tavaszig.

Forrás: Inforádió