0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Úszó gazdaságok és sótűrő rizs

A tengerszint emelkedése és a folyók egyre hevesebb áradásai emberek tízmillióit veszélyeztetik Bangladesben. Ráadásul ezekhez a természeti csapásokhoz továbbiak társulnak, amelyek már az egész ország számára veszélyt jelentenek.

Az egyre beljebb tolakodó tengervíztől a haszonnövények számára elviselhetetlenül magasra nő a talaj és a víz sótartalma. Az elmúlt két évtizedben Banglades lett az időjárási szélsőségek által leginkább sújtott országok egyike.

A földművesek kétségbeesetten próbálnak alkalmazkodni a globális felmelegedéssel járó romboláshoz és a termesztési körülmények kiszámíthatatlanná válásához, többek közt úszó veteményesekkel és sótűrő rizsfajták termesztésével.

Egy-másfél méter magas tutajokat építenek bambuszból és a gyökerével hozzá kötözött vízi jácintból, ezekre a tutajokra vetik a magvakat, ültetőközegként pedig faforgácsot és kókuszrostot használnak. A vízszint-ingadozás követésére képes könnyű, úszó zöldségeskertekben keserű tököt, spenótot és okrát termesztenek.

A tengerparti területeken egyre beljebb hatoló sós vízzel küszködő gazdálkodóknak a Bangladesi Rizskutató Intézet sietett a segítségére. A kutatóintézet új rizsfajtája ad nekik reményt, ami a hagyományos fajtákhoz képest háromszor erősebb sókoncentráció mellett is termést hoz.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság