0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Az ország legeredményesebb pálinkafőzdéje a deszki Gong

Csakis olyan gyümölcs kerül a cefrébe, amelyet nyersen is jóízűen fogyasztunk el – főként ez a deszki Gong Pálinkaház minőségi pálinkáinak titka. 16 díjat zsebeltek be az országos pálinka- és törkölypálinka-versenyen.

Az ország legeredményesebb ke­­reskedelmi pálinkafőzdéjének választotta a deszki Gong Pálinkaházat a Pálinka Nemzeti Tanács, miután a 2021. évi országos pálinka- és törkölypá­linka-versenyre benevezett 17 tételükből 16 nyert. 3 Champion, 6 arany, 4 ezüst és 3 bronz minősítést kaptak – írja a delmagyar.hu.

– Csakis a minőségre való odafigyelés hoz ilyen eredményeket. Nálunk nincs megalkuvás csak azért, hogy több pálinka legyen, vagy hogy 50 forinttal olcsóbban tudjuk adni. Nem teszünk penészes, kukacos, éretlen gyümölcsöt a cefrébe, csakis olyat rakunk be­­le, amelyet jóízűen elfogyasztanánk a fáról leszedve.

Akkor jó egy pálinka, ha találkozunk benne a gyümölccsel és azzal az élménnyel, amit akkor érzünk, amikor elsétálunk egy virágzó gyümölcsfa mellett, vagy beleharapunk egy gyümölcsbe

– ma­­gyarázta a siker és a jó pálinka titkát Szanka Dániel, a Gong Pálinkaház főzőmestere.
Figyelnek arra is, hogy a csonthéjasok ki legyenek ma­gozva, az almatestűek le legyenek préselve, és a csumájuk ki legyen vágva, mielőtt a cefrébe mennek, valamint minden gyümölcsöt meg is mosnak.

– Nincs cukrozás, mézezés sem, mert attól nem gyümölcsíze lesz a pálinkának, hanem az alkohol dominál benne. Csakis három dolgot szabad a cefrébe tenni ahhoz, hogy aromásabb legyen a pálinka: élesztőt, tápsót és pektinbontót.

Fontos lenne a minőségi pálinka meghonosítása, ahogy évekkel ezelőtt a minőségi borral is tették a borászok, mert a minőségi pálinka valóban élményt ad, gyümölcsíze és -illata van, tehát nem körömlakklemosó szagú – mutatott rá.

Az ötödik éve működő deszki főzde az országos versenyre Fuji alma, vadcseresznye, hárslevelű szőlő, furmint szőlő, Zéta törköly, szőlő-meggy házasítás, sajmeggy, vadőszibarack, vilmoskörte, körte, Chardonnay törköly, fürtös meggy, Chardonnay szőlő, sárgabarack, Cabernet Sauvignon törköly és aszú törköly pálinkával nevezett. Szanka Dániel elmondta, mindegyik az aromatornyos berendezésükkel készült, amelyet árammal üzemeltetnek, ehhez pedig napelemes rendszert építettek ki azért, hogy az előállítás környezetbarát legyen.

Forrás: delmagyar.hu