Back to top

Az ország legeredményesebb pálinkafőzdéje a deszki Gong

Csakis olyan gyümölcs kerül a cefrébe, amelyet nyersen is jóízűen fogyasztunk el – főként ez a deszki Gong Pálinkaház minőségi pálinkáinak titka. 16 díjat zsebeltek be az országos pálinka- és törkölypálinka-versenyen.

Az ország legeredményesebb ke­­reskedelmi pálinkafőzdéjének választotta a deszki Gong Pálinkaházat a Pálinka Nemzeti Tanács, miután a 2021. évi országos pálinka- és törkölypá­linka-versenyre benevezett 17 tételükből 16 nyert. 3 Champion, 6 arany, 4 ezüst és 3 bronz minősítést kaptak - írja a delmagyar.hu.

– Csakis a minőségre való odafigyelés hoz ilyen eredményeket. Nálunk nincs megalkuvás csak azért, hogy több pálinka legyen, vagy hogy 50 forinttal olcsóbban tudjuk adni. Nem teszünk penészes, kukacos, éretlen gyümölcsöt a cefrébe, csakis olyat rakunk be­­le, amelyet jóízűen elfogyasztanánk a fáról leszedve.

Akkor jó egy pálinka, ha találkozunk benne a gyümölccsel és azzal az élménnyel, amit akkor érzünk, amikor elsétálunk egy virágzó gyümölcsfa mellett, vagy beleharapunk egy gyümölcsbe

– ma­­gyarázta a siker és a jó pálinka titkát Szanka Dániel, a Gong Pálinkaház főzőmestere.
Figyelnek arra is, hogy a csonthéjasok ki legyenek ma­gozva, az almatestűek le legyenek préselve, és a csumájuk ki legyen vágva, mielőtt a cefrébe mennek, valamint minden gyümölcsöt meg is mosnak.

– Nincs cukrozás, mézezés sem, mert attól nem gyümölcsíze lesz a pálinkának, hanem az alkohol dominál benne. Csakis három dolgot szabad a cefrébe tenni ahhoz, hogy aromásabb legyen a pálinka: élesztőt, tápsót és pektinbontót.

Fontos lenne a minőségi pálinka meghonosítása, ahogy évekkel ezelőtt a minőségi borral is tették a borászok, mert a minőségi pálinka valóban élményt ad, gyümölcsíze és -illata van, tehát nem körömlakklemosó szagú – mutatott rá.

Az ötödik éve működő deszki főzde az országos versenyre Fuji alma, vadcseresznye, hárslevelű szőlő, furmint szőlő, Zéta törköly, szőlő-meggy házasítás, sajmeggy, vadőszibarack, vilmoskörte, körte, Chardonnay törköly, fürtös meggy, Chardonnay szőlő, sárgabarack, Cabernet Sauvignon törköly és aszú törköly pálinkával nevezett. Szanka Dániel elmondta, mindegyik az aromatornyos berendezésükkel készült, amelyet árammal üzemeltetnek, ehhez pedig napelemes rendszert építettek ki azért, hogy az előállítás környezetbarát legyen.

Forrás: 
delmagyar.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az almaecet hihetetlen előnyei: fogyástól a vércukorszint optimalizálásig

Az almaecetet évek óta használják az élelmiszeriparban salátaöntetek, chutney-k és pácok összetevőjeként. Azonban mostanában az egészséges életmód és táplálkozás rajongói is úgy döntenek, hogy beépítik ezt az ecetet az étrendjükbe, az általános közérzetük fokozásának reményében.

Az eredmény azonnal látható

Hazánkban nem elterjedt a gépi virágritkítás almában, ezért mutatták be Újfehértón, a Debreceni Egyetem Újfehértói Kutatóintézetében a Darwin berendezést. A gép bemutatásával azokat a tévhiteket is szeretnék eloszlatni, hogy ez az eljárás károsítja a fákat, tudtuk meg Takács Ferenc megbízott osztályvezetőtől.

Önellátásra és értékesítésre

Tóth Zsolt és családja nem panaszkodhat, csodálatos helyen élnek és gazdálkodnak. Birtokuk több részletből áll, de mind Esztergályhorváti nagyhorváti részében található, vadregényes hegyek-dombok, erdők és halastavak szomszédságában. A szakértelmük is megvan hozzá, hogy a zöldség-gyümölcstől a húsig, tojásig szinte mindenből teljesen önellátók legyenek – és még piacra is termelnek.

Poloska veszélyezteti az olasz gyümölcstermést

Az első meleg napoknak nemcsak az emberek örültek Olaszországban: Emilia-Romagna tartományban a nyári időjárás sosem látott mértékű poloskainváziót indított el, adta hírül a Confagricoltura gyümölcstermesztő szövetkezet.

Nagy termetű bogyósok

A bogyósgyümölcsök újdonságait bemutató sorozatunkat a legnagyobbra növő fajokkal zárjuk. Az egészségtudatos táplálkozás, a különlegességek iránti igény és a klímaváltozás mind népszerűbbé teszik a színes gyümölcsöket, és lehetővé válik több mediterrán eredetű növény termesztése is.

Magyar innováció hozhat áttörést a paradicsomokat támadó egyik vírus ellen

A fertőtlenítési és tisztítási megoldásokat kínáló Ecowian Magyarország Kft., és a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem (MATE) biotechnológiai kutatóintézet kutatócsoportja megtalálta a megoldást a paradicsom- és paprika termesztését veszélyeztető, paradicsom barna termésráncosodás vírussal szemben - közölte Kormos István, a Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-vel.

Kö­zösségi üvegház az élelmiszerellátás biztonságáért

Boston és a nagyvárost körülvevő települések vezetői a lakosság bevonásával komoly erőfeszítéseket tesznek azért, hogy a lehető legjobban kezeljék az élelmiszerellátás bizonytalanságait.

Ami megterem, az üvegbe kerül

A Viharsarki Lekvárium története három évtizedre nyúlik vissza. Hobbi-lekvárfőzéssel indult, majd családi-baráti ajándékozási célra készültek a finomságok, míg a megtermelt és feldolgozott mennyiség akkora lett, hogy elkezdődött az értékesítés.

A bolygó legkörnyezetbarátabb élelmiszerei: vadhústól a teljes kiőrlésű gabonákig

Az élelmiszerek akkor tekinthetők környezetbarátnak, ha nem vagy csak kevéssé károsítják a környezetet, akár az előállításukhoz használt eszközök, vegyi anyagok, vagy akár a biológiai lebonthatóságuk és/vagy megújuló képességük miatt. Ilyen élelmiszerek például a vadhús, a hüvelyesek, a kagylók, a szezonális zöldségek és gyümölcsök, az algák, a gombák és a teljes kiőrlésű gabonák is.

Mindenkinek ajánlott laboratóriumi vizsgálat

A laboratóriumi levélminta-vizsgálatok bizonyos támogatások esetén kötelezőek, és azok a kertészek is hasznos információkhoz jutnak az eredményekből, akiket semmi sem kötelez az elvégeztetésükre. Az elszabadult műtrágyaárak miatt az eddiginél is fontosabb, hogy a kívánt hozamokhoz elegendő, de a szükségesnél nem több tápanyagot adagoljanak a termelők.