Back to top

Az év mentes séfje

Negyedik alkalommal rendezett vegán szakácsversenyt a Csak a Mentes fesztiválok szervezője, Hercegh Andrea olyan amatőr szakácsok számára, akik egészségügyi okokból vagy életmódválasztás miatt hús-, tej-, liszt-, cukormentesen főznek.

Nyitrai Kitti. Számos egészségügyi problémája miatt kezdett el foglalkozni a vegánizmussal, amely végül magával ragadta
Nyitrai Kitti. Számos egészségügyi problémája miatt kezdett el foglalkozni a vegánizmussal, amely végül magával ragadta
Fotó: Czifrik Kati
Az online felhívásra az ország szinte minden pontjáról jelentkeztek versenyzők saját receptekkel, az élőben rendezett középdöntőbe nyolcan jutottak, onnan pedig négyen gyakorolhattak otthon a zsűri visszajelzései alapján a döntőig.

A bírálók közé idén is neves szakértők és mentesen táplálkozók kerültek a táplálkozási tanácsadó, speciális gasztroblogger, szakácskönyvíró Kiss Monától a „Vegán hegylakó” színész-blogger Karalyos Gáborig. A főzőverseny a belvárosi Gastropolis stúdióban zajlott, ahol a résztvevők adott alapanyagokból válogathattak, és 90 percük volt a versenyfogások elkészítésére.

A döntőre két húszas éveiben járó versenyző maradt. Külön kihívást jelentett számukra, hogy az alapanyagok jelentősen megfogyatkoztak a verseny elejéhez képest.

A második helyezett Fogler Dániel jobbra. Nagyanyjától örökölt tyúkjai végelgyengülésben hunytak el
A második helyezett Fogler Dániel jobbra. Nagyanyjától örökölt tyúkjai végelgyengülésben hunytak el
Fotó: Csak a Mentes
Fogler Dániel Jászalsószentgyörgyről érkezett. Már gyerekként sem szerette a húst, nagyanyjától örökölt tyúkjai végelgyengülésben hunytak el. Tizenkét éve vegetáriánus, egy ideje a tejet és a tojást is elhagyta. Kipróbálta a nyers vegán és gyümölcsétrendet. Jelenleg délelőttönként egy hatalmas adag turmixot, délután pedig minden mentes főtt vegán ételt eszik sok nyers zöldséggel. A kísérletezésben a kíváncsiság és apja példája vezette, aki orvosai tanácsára változtatott.

Mostanra a tudatos táplálkozás feltétlen híve, és számos pozitív változást tulajdonít az életmódváltásának.

Egyebek mellett megszűntek emésztési nehézségei és tökéletesen kitisztult egykor aknés bőre.

Főfogásának a „Gyerekkorom ízei újragondolva” nevet adta, amely kókuszolajban sült, szójaszósszal ízesített tempehből (azaz szójababból), zöldséges rakott krumpliból, burgonya chipsből és kókuszjoghurtos szószból állt. Almás kevert süteményét datolyával turmixolt diókrémmel kínálta. Korábban testnevelőtanár és labdarúgó edző volt, de most pályamódosításon gondolkozik. Leginkább a testi-lelki-szellemi egészség fenntartása foglalkoztatja.

Dolgozik a zsűri a belvárosi főzőstúdióban
Dolgozik a zsűri a belvárosi főzőstúdióban
Fotó: Czifrik Kati

Nyitrai Kitti békéscsabai lány. Felszolgálóként végzett, Dublinban dolgozott, ahonnan tavaly márciusban tért haza, amikor a COVID miatt bezártak a pubok. Jelenleg „tudatos” lisztkeverékeket forgalmaz.

Számos egészségügyi problémája miatt elvégzett egy tanfolyamot, aminek hatására magával ragadta a vegán életmód és a főzés.

Versenyétele töltött paprika volt, amiben borsófehérje-granulátummal helyettesítette a húst. Petrezselymes burgonyával, paradicsomszósszal és édesburgonya chips-szel kínálta. Desszertje az Élet fátyla nevet viselte. Batátás brownie-t készített karobos öntettel, fahéjas szilvával és csicseriborsós roppanóssal.

Bár a két döntős a verseny végéig fej fej mellett haladt, végül Nyitrai Kitti főzte meg a zsűrit. Az év mentes séfje címmel könnyebben halad majd új karrierje építésével.

Elkészült a mindent eldöntő töltöttpaprika
Elkészült a mindent eldöntő töltöttpaprika
Fotó: Czifrik Kati
Célja gyakorlatilag azonos a versenyével: megmutatni, hogy mentesen étkezni nem feltétlenül jelent lemondást az egészséges, tápláló, változatos és finom ételekről.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Természet és közjólét harmóniája

A Gerecse-hegység déli és nyugati, illetve a Vértes északi területein, tizenöt település határában, mintegy 11 400 hektáron kezeli az állami erdőket a Gerecsei Erdészeti Igazgatóság. Tevékenysége gerincét a természetközeli erdőgazdálkodás több pilléren nyugvó szemlélete határozza meg.

Nehéz beruházási döntést hozni

Bőséges beruházási források állnak rendelkezésre a mezőgazdasági vállalkozások fejlesztésére, a koronavírus-járvány miatt azonban megdrágult az igénybevételük. Az építőanyagok és az energia árának megugrása pedig kockázatossá teszi a beruházást.

Új vezetők a Borsodinál

A Borsodi Sörgyár idén januártól átalakította ellátási láncért felelős csapatát. Plamen Angelov Denchev, aki korábban a Molson Coors bolgár Haskovo sörgyárát irányította, tavaly év vége óta tölti be az ellátási lánc igazgatói szerepet a vállalatnál, míg Ofella Ildikó január elsejétől csatlakozott gyárvezetőként.

2010 óta két és félszeresére nőtt a magyar konzervipar eredménye

A magyar konzervipar eredménye 2010 óta két és félszeresére nőtt, és erősödött az ágazat exportképessége is - jelentette ki az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az EKO Konzervipari Kft. több mint 3,2 milliárd forint értékű kapacitásbővítő fejlesztésének támogatói okiratátadásán hétfőn Nyíregyházán.

Közeleg az élelmiszerlánc-felügyeleti díj befizetésének határideje

2022. január 31-ig be kell fizetni az élelmiszerlánc szereplőknek a 2021. évre vonatkozó élelmiszerlánc-felügyeleti díj második részletét. A Nébih szeretné felhívni az érintettek figyelmét, hogy a kötelezettség teljesítésének gördülékeny azonosítása érdekében fokozottan ügyeljenek a megfelelő, 30006016-tal végződő tematikus számlaszám használatára.

Jelentős pusztítást okozhat Brüsszel ámokfutása az agráriumban

A Wageningeni Egyetem és Kutatási Központ (WUR) tanulmánya szerint súlyos következményekkel járhat az uniós élelmiszertermelésre, a gazdaságokra és a vidékre nézve az Európai Bizottság „Termőföldtől az asztalig” (F2F) és Biodiverzitás stratégiája. Sok gazdát tönkretennének, a termelést korlátoznák, az üvegházhatásúgáz-kibocsátás pedig nem csökkenne érdemben.

Göcsej zamata – üvegbe zárva

Mindenkinek ismernie kellene a zöldség-gyümölcs igazi ízét, mert a frissen leszedett, a fa alatt elfogyasztott baracknak vagy cseresznyének nincs párja. Én ezeket az ízeket igyekszem üvegbe zárni – fogalmazta meg a mottóját Horváth Rita, aki Göcsej zamata márkanévvel készíti és forgalmazza termékeit.

Whisky árverések a repülőtéren

Egyre népszerűbbek a nemzetközi repülőtereken található exkluzív vámmentes üzletek által szervezett luxus szeszesital árverések.

Tárolási betegségek hagymán

A hagyma sikeres tárolásához feltétlenül ismerni kell a fajtákat. A tárolhatóság szoros összefüggésben van a fajták szárazanyag- és szénhidrát-tartalmával, a csípősséggel, a buroklevelek számával, valamint azok minőségével. A fajták többsége közepesen (márciusig) tárolható. A vöröshagyma akkor alkalmas tárolásra, ha a nyaka zárt és a takarólevelek szárazak.

Veszélyben a romániai sertéstartás

Négy éve jelent meg Romániában az afrikai sertéspestis, azóta több millió disznót pusztítottak el miatta. De az energiaár robbanásszerű növekedése miatt a talpon maradt farmok is arra kényszerülhetnek, hogy bezárják kapuikat. Drágulása lavinaszerűen magával sodorta a műtrágya, a takarmány és a feldolgozás árát is.