Back to top

Kiállítással tisztelegnek Kalmár Zsigmond előtt

A hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban tárlat nyílt a Kalmár-rosta feltalálójának életéről, munkásságáról. A 80 éve elhunyt Kalmár Zsigmond neve egybeforrt a dél-alföldi város történetével. Gyárat alapított, saját forrásaiból feljesztette a települést, a szociális érzékenysége is legendás volt.

Az akkor 30 éves Kalmár Zsigmond 1890-ben Nagyváradon  szabadalmaztatta a róla elnevezett gabonarostát. Később Túrkevén nyitott műhelyt, majd a századfordulón Hódmezővásárhelyre költözött, ahol hamarosan a helyi közélet egyik legismertebb és legkedveltebb tagjává lett. A vásárhelyi üzemben százezer mezőgazdasági eszközt, rostát, magtisztítót, kukoricamorzsolót gyártottak. 

Anyagilag megbecsülte a dolgozóit, kulturális és közösségi mecénás volt, saját költségén vezettette be a kútvölgyi szanatóriumba a villanyvilágítást, kiburkoltatta a Simonyi utcát, harangot adományozott a susáni templomnak. A nevét középiskola viseli a Csongrád-Csanád megyei városban.

Megnyílt a Kalmár Zsigmond emlékezete című kiállítás
Megnyílt a Kalmár Zsigmond emlékezete című kiállítás
Fotó: Facebook/Tornyai János Múzeum
Halálának 80. évfordulóján emléke előtt egy kiállítással tisztelegnek, amely a napokban nyílt a Tornyai János Múzeumban.

A Kalmár Zsigmond emlékezete című időszaki tárlatot a leszármazottak, valamint a kiállítás tárgyait, irat- és fotóanyagát felajánlók jelenlétében nyitották meg. A két nagyméretű Kalmár-rosta és kukoricamorzsolók mellett egy kisebb magválogató, valamint egy makett is helyet kapott.

A látogatókat családi és ipartörténeti fotók, termékkatalógusok és korabeli újságcikkek vezetik végig a rostagyár történetén és alapító-tulajdonosának életútján.

A kiállítást rendező Bernátsky Ferenc helytörténész szerint Kalmár élete jó példa arra, hogy valaki önerőből miként építhette fel a nemzetközi sikereket megélt üzemét a 19. és 20. század fordulóján.

Fotó: Facebook/Tornyai János Múzeum

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Oroszország annektálta az ukrán gabonatermesztést is

Az ukrán területek annektálása után Moszkva magasabb gabonaterméssel számol. Dimitri Patrusev orosz mezőgazdasági miniszter legalább ötmillió tonna további gabonára számít.

Szorosabbra fűzik a magyar-üzbég agrárkapcsolatokat

A kertészetek és üvegházak fejlesztéséről, a szőlészet és borászat vonatkozásában, valamint a 2023-2024-es időszakra vonatkozó munkatervről írt alá három megállapodást Nagy István agrárminiszter Aziz Voitov üzbég mezőgazdasági tárcavezetővel kedden, Budapesten.

Költségoptimalizálás a Fruit Logistica jelszava

2023. február 8–10. között rendezik a világ legnagyobb zöldség-gyümölcs frissáru-kereskedelem tematikájú üzleti találkozóját Berlinben. A kiállítók hivatalos jelentkezési határideje már lejárt, de a szervezők közleménye szerint várólistára még fel lehet iratkozni.

Kata, a győztes hidegvérű

Hagyomány Kaposváron, hogy a térség jellemző lófajtáját fogatokban bemutatják, ahogy az is, hogy a magyar hidegvérűnek tenyészszemlét rendeznek. A KÁN Egyetemi napokon sem volt ez másképp. A Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület 15 tenyésztője, 36 magyar hidegvérű lóval volt jelen. 20 tenyészmén és 16 tenyészkanca, illetve 10 szopós csikó szerepelt a kiállításon.

Hogyan válhatna húzóágazattá az élelmiszertermelés?

Át kell gondolni az életképtelen, nemzetközileg versenyképtelen kisgazdaságok támogatását, mivel veszteség az ágazat számára. Ugyanakkor ösztönözni szükséges a termékpályák menti szerveződéseket.

A kenyér útját járják végig a gyerekek a BASF oktatási segédleteivel

Szerintünk a mezőgazdaság a legfontosabb hivatás a világon – hirdeti évek óta a BASF. Az idén új kampányt indítottak, amivel a legfogékonyabb korosztály, a kisiskolások ismereteit szeretnék bővíteni a mezőgazdaságról. Első eredményeikről az Európában egyedülállóan korszerű Pano Pékségben tartott sajtótájékoztatón számoltak be.

Harmincezer látogató a KÁN Egyetemi Napokon

A mezőgazdaság nehézipara, az állattenyésztés állt a szeptember 30-tól október 2-ig tartó KÁN Egyetemi Napok középpontjában, amelyen mintegy 30 ezer látogató vett részt. A Szent Mihály napi hagyományokat tisztelve szerte az országból a kaposvári Pannon Lovasakadémiára „hajtották be” a jószágokat.

Október közepétől kezdődik a közvetlen támogatások előlegfizetése

Október 17-től Magyarország - az elmúlt évekhez hasonlóan - a közvetlen támogatások esetében megindítja az előlegfizetést a gazdálkodók számára.

Gazdafórum a Szigeti Farmon: terítéken a zöldítés

A Kalocsa melletti Szigeti Farmon tartott gazdafórum fő témái a közös agrárpolitika változásai voltak, élükön a zöld alapszabályokat (Zöld Felépítmény) tartalmazó agrárkörnyezet-gazdálkodási (AKG), és az új elemként induló, önkéntes agro-ökológiai programokkal (AÖP). A szeptember végi tanácskozásra mintegy 90 helyi és dél-alföldi termelő érkezett.

A Földön minden nyolcadik madárfajt a kihalás fenyegeti

Négyévente teszi közzé jelentését a BirdLife International a Föld madárvilágának helyzetéről. Az idei beszámoló szerint a mezőgazdaság terjeszkedése és egyre nagyobb intenzitása a fajok 73 százalékát fenyegeti. De a fakitermelés, az idegenhonos fajok térhódítása, a természeti erőforrások kiaknázása és az éghajlatváltozás is szerepel a veszélyforrások között.