Back to top

Kiállítással tisztelegnek Kalmár Zsigmond előtt

A hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban tárlat nyílt a Kalmár-rosta feltalálójának életéről, munkásságáról. A 80 éve elhunyt Kalmár Zsigmond neve egybeforrt a dél-alföldi város történetével. Gyárat alapított, saját forrásaiból feljesztette a települést, a szociális érzékenysége is legendás volt.

Az akkor 30 éves Kalmár Zsigmond 1890-ben Nagyváradon  szabadalmaztatta a róla elnevezett gabonarostát. Később Túrkevén nyitott műhelyt, majd a századfordulón Hódmezővásárhelyre költözött, ahol hamarosan a helyi közélet egyik legismertebb és legkedveltebb tagjává lett. A vásárhelyi üzemben százezer mezőgazdasági eszközt, rostát, magtisztítót, kukoricamorzsolót gyártottak. 

Anyagilag megbecsülte a dolgozóit, kulturális és közösségi mecénás volt, saját költségén vezettette be a kútvölgyi szanatóriumba a villanyvilágítást, kiburkoltatta a Simonyi utcát, harangot adományozott a susáni templomnak. A nevét középiskola viseli a Csongrád-Csanád megyei városban.

Megnyílt a Kalmár Zsigmond emlékezete című kiállítás
Megnyílt a Kalmár Zsigmond emlékezete című kiállítás
Fotó: Facebook/Tornyai János Múzeum
Halálának 80. évfordulóján emléke előtt egy kiállítással tisztelegnek, amely a napokban nyílt a Tornyai János Múzeumban.

A Kalmár Zsigmond emlékezete című időszaki tárlatot a leszármazottak, valamint a kiállítás tárgyait, irat- és fotóanyagát felajánlók jelenlétében nyitották meg. A két nagyméretű Kalmár-rosta és kukoricamorzsolók mellett egy kisebb magválogató, valamint egy makett is helyet kapott.

A látogatókat családi és ipartörténeti fotók, termékkatalógusok és korabeli újságcikkek vezetik végig a rostagyár történetén és alapító-tulajdonosának életútján.

A kiállítást rendező Bernátsky Ferenc helytörténész szerint Kalmár élete jó példa arra, hogy valaki önerőből miként építhette fel a nemzetközi sikereket megélt üzemét a 19. és 20. század fordulóján.

Fotó: Facebook/Tornyai János Múzeum

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Korábbra tolódtak az utolsó fagyok Magyarországon

A klímaváltozás miatt korábbra tolódnak Magyarországon az utolsó tavaszi fagyok, ami komoly veszélyt jelent a mezőgazdaságra - derül ki egy új kutatásból, amelyet a Másfélfok.hu-n tettek közzé.

Jó évkezdés a BASF-nél

Az idei első negyedévben a kedvezőtlen világgazdasági hatások ellenére 19%-kal nőtt a BASF árbevétele, a kamat és nyereségadó levonása előtti eredmény (EBIT) pedig 21%-kal magasabb, mint egy évvel ezelőtt.

Ismét GreenTech júniusban

A világ kertészeinek figyelme két év után ismét Amszterdamra összpontosul, hiszen június 14–16. között személyes jelenléttel rendezik meg a GreenTech nemzetközi kertészeti háttéripari kiállítást.

Vásárhely számokban

3 nap, 17 hektár, 233 tenyészállat kiállító, 217 ipari cég, 55 293 látogató – ezekkel a számokkal jellemezhető a 29. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok.

Nagy állományok fejése – még mindig a karusszel a nyerő

Jászladányban, a Jászföld Zrt. tehenészeti telepén jártunk. Az 1200-as holstein-fríz telepi létszámból 1030-1040 tehenet fejnek. Az út túloldalán levő istállóban növendékek és szárazon álló tehenek élnek. Összesen 2450 szarvasmarha található a telepen, a számuk a tervek szerint a jövőben tovább növekszik. A cél a legalább kétezres fejőstehén-létszám, amit az új fejőház kapacitása is elbír.

Akácvirágzás csapadékhiánnyal

A hónapok óta tartó csapadékhiány tovább fokozódott az ország jelentős részén, egyre nő a aszályos területek kiterjedése. A helyzet javulására majd jövő keddtől van esély, amikor számottevő csapadék érkezhet, de ez egyelőre még meglehetősen bizonytalan. Az akác virágzik, de a száraz talaj, a várható nyárias meleg és többször szeles idő nem ideális a nektárképződésre, a virágzásra és a hordásra.

„Imádkozzunk esőért!”

Lényegesen magasabbak a tavaszi vetésű szemes kukorica, napraforgó és szója vetésterületei az elmúlt egy, illetve öt év átlagértékeinél, ami az orosz-ukrán konfliktus következtében kialakult bizonytalan helyzetben megnyugtatást jelenthet a piac számára – tájékoztatott Nagy István agrárminiszter.

Nagy István: „Munkánk most valóban a termőföldtől az asztalig fog terjedni”

Nagy István a jelenlegi kormányalakítás után is az agráriumért felel, ezért a Fenntartható Fejlődés Bizottsága és a Mezőgazdasági Bizottsága előtt is referálnia kellett. Kinevezése előtti mindkét meghallgatásán hangsúlyozta, hogy az Agrárminisztérium tevékenységét a jövőbe mutató megoldások fogják meghatározni.

Üllő és kalapács között

Nincs könnyű helyzetben az agrárium, hiszen kettős kihívás előtt áll finanszírozási oldalról – mondta el Takáts Zsolt, a Raiffeisen Bank kereskedelmi és agrárfinanszírozási igazgatója az Magyar Mezőgazdaságnak. Az emelkedő kamat- és beruházási költségek mellett nehéz hosszú távú döntéseket hozni, de mire érdemes figyelni? Erről beszélgettünk vele az Alföldi Állattenyésztési Napokon.

Műholdas segítség aszálykárok enyhítésére

A Combit Számítástechnikai Zrt., az Óbudai Egyetem és a Széchenyi István Egyetem által alkotott konzorcium 756,55 millió forintos európai uniós támogatást nyert az aszálykárok enyhítését célzó fejlesztésre műhold segítségével.