0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 17.

Kiállítással tisztelegnek Kalmár Zsigmond előtt

A hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban tárlat nyílt a Kalmár-rosta feltalálójának életéről, munkásságáról. A 80 éve elhunyt Kalmár Zsigmond neve egybeforrt a dél-alföldi város történetével. Gyárat alapított, saját forrásaiból feljesztette a települést, a szociális érzékenysége is legendás volt.

Az akkor 30 éves Kalmár Zsigmond 1890-ben Nagyváradon  szabadalmaztatta a róla elnevezett gabonarostát. Később Túrkevén nyitott műhelyt, majd a századfordulón Hódmezővásárhelyre költözött, ahol hamarosan a helyi közélet egyik legismertebb és legkedveltebb tagjává lett. A vásárhelyi üzemben százezer mezőgazdasági eszközt, rostát, magtisztítót, kukoricamorzsolót gyártottak. 

Anyagilag megbecsülte a dolgozóit, kulturális és közösségi mecénás volt, saját költségén vezettette be a kútvölgyi szanatóriumba a villanyvilágítást, kiburkoltatta a Simonyi utcát, harangot adományozott a susáni templomnak. A nevét középiskola viseli a Csongrád-Csanád megyei városban.

Halálának 80. évfordulóján emléke előtt egy kiállítással tisztelegnek, amely a napokban nyílt a Tornyai János Múzeumban.

A Kalmár Zsigmond emlékezete című időszaki tárlatot a leszármazottak, valamint a kiállítás tárgyait, irat- és fotóanyagát felajánlók jelenlétében nyitották meg. A két nagyméretű Kalmár-rosta és kukoricamorzsolók mellett egy kisebb magválogató, valamint egy makett is helyet kapott.

A látogatókat családi és ipartörténeti fotók, termékkatalógusok és korabeli újságcikkek vezetik végig a rostagyár történetén és alapító-tulajdonosának életútján.

A kiállítást rendező Bernátsky Ferenc helytörténész szerint Kalmár élete jó példa arra, hogy valaki önerőből miként építhette fel a nemzetközi sikereket megélt üzemét a 19. és 20. század fordulóján.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu