Back to top

Legújabb almafajták biotermesztésben Dél-Tirolban

A dél-tiroli VOG konzorcium több mint 30 éve foglalkozik bioalma-termesztéssel, idén 32 ezer tonnát takarítanak be, kiváló minőségben és átlagos méretben. Ez a konzorcium által forgalmazott összes alma tizede. Folyamatosan bővítik az ökológiai ültetvényeket és a legújabb fajtákat is bevonják a biotermesztésbe.

Fotó: VOG
A dél-tiroli VOG konzorcium több mint 30 éve foglalkozik bioalma-termesztéssel, ez a folyamatosan fejlődő szegmens egyre fontosabbá válik a számukra.

Napjainkban a konzorcium által forgalomba hozott alma tizede származik ökológiai termesztésből, és az év mind a 12 hónapjában rendelkezésre áll.

Az idei termés kiemelkedően jó minőségű, a gyümölcsméret pedig az utóbbi évek átlagának felel meg. Mennyisége 32 ezer tonna, és már megkötötték az értékesítési szerződéseket. Nagyon jól indult a szezon, ami nyugodt tervezést tesz lehetővé a szervezet számára.

A VOG Biosüdtirol nevű szövetkezete teljesen a biotermesztésre szakosodott, 300 termesztő tagja van.

Werner Castiglioni, a szövetkezet elnöke szerint ez a tevékenység elhivatottság a számukra és büszkék rá, hogy minden nap tudnak olyan gyümölcsöt kínálni a fogyasztóknak, ami tekintettel van a környezetre és a termelőre egyaránt. A biotermesztés fejlődésének egyik összetevője a fajtainnováció, amire a VOG mindig nagy hangsúlyt fektet.

A legutóbb termesztésbe vont két fajta, a RedPop® és a Giga® ellenálló az almavarasodással szemben, tehát kiválóan alkalmasak biotermesztésre, és kínálnak is ilyen gyümölcsöt. Folyamatosan nő más fajtaújdonságok, például az envy™, a Kanzi® vagy a kevésbé új Pink Lady® ökológiai termesztése is. A Bio Marlene és a Biosüdtirol márkák biztos rajongótábort tudnak magukénak.

A VOG komoly beruházásokat tervez ezen a téren, ugyanis Walter Pardatscher, a konzorcium ügyvezetője szerint ez hatalmas piac, ezért

azokat a fogyasztókat célozzák meg, akik érdeklődnek ugyan a biotermékek iránt, de még nem vásároltak ilyen almát.

Ennek érdekében a Biosüdtirol részt vesz három nagy vásáron. Az első, a Biolife november 5-7. volt Bolzanóban, és ott a Biolanddal együtt állítottak ki. Standjukon termesztők adtak információt a fajtákról és magáról a biotermesztésről. Veronában a B/Open november 9-10-én a bel- és külföldi kereskedők találkozója volt, a következő pedig Malmőben lesz november 17-18-án, ahol a svéd és dán biopiac szereplőit tudják elérni.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/fruitecom.it

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A túlélő babér-levélbolha

A fűszerként használt nemes babéron ismét fölbukkant az új jövevény levélbolha. Bejövetelét több mint egy évtizede a megnövekedett dísznövény-behozatal tette lehetővé. Száraz és forró nyaraink pedig kedveztek a szaporodásának.

A paradicsom piaca

Az Európai Bizottság rövid távú előrejelzése szerint az Európai Unióban a frisspiacra szánt paradicsom termése 2021-ben 2%-kal csökkenhet a 2020. évihez képest. Ez 5,2%-kal elmarad az elmúlt öt év átlagától, elsősorban a legnagyobb termelő, Spanyolország 10%-os termésvisszaesése miatt.

Mire érdemes figyelni? - Források gazdálkodóknak

Az év elejétől számos új támogatási forma áll a mezőgazdasági termelők rendelkezésére, emellett újra elérhetővé válnak már ismert pályázati lehetőségek is.

A kisállattápok ökológiai lábnyoma

Az Egyesült Királyság területének a kétszeresét kitevő termőföldet használunk kisállateledelek előállítására, számították ki brit kutatók. Az éves kisállateledel-forgalom szénlábnyomának elemzéséből az is kiderült, hogy ennek a mennyiségnek az előállítása során több üvegházhatású keletkezik, mint sok ország – például Mozambik vagy a Fülöp-szigetek – kibocsátása.

Sertés helyett krokodil a tányéron

Oly mértékben megdrágult a sertéshús, hogy helyette inkább krokodilt vásárolnak Thaiföldön.

Jó idény vár a török szamócára

Valentin-nap közeledtével a nemzetközi piacokon megélénkül a szamóca iránti kereslet. A kedvelt gyümölcs idénye Törökországban már elkezdődött, az árak valamivel magasabbak lesznek a tavalyinál.

Öt étel, amivel gyorsabban leküzdhető a megfázás

Kutatások szerint az alábbi öt élelmiszer segíthet abban, hogy rövidebb idő alatt jobban érezzük magunkat megfázás esetén.

A mezőgazdasági nagyvállalatok 85 százalékának okoz gondot a pénzromlás

A negyedik negyedévben a legalább 2 milliárd forint éves árbevétellel rendelkező magyarországi vállalatok közel kétharmada, 64 százaléka tudta érvényesíteni áraiban az inflációt, szemben a harmadik negyedév 54 százalékos arányával - tájékoztatta a legújabb felméréséről a K&H csoport csütörtökön az MTI-t.

Jelentős kutatás-fejlesztési tevékenységet igényel a magyar dió

A magyar dió relatív koraisága és korábbi sikerei ellenére sokféle termesztési és piaci nehézséggel szembesült az utóbbi években. Az évekig kifejezetten jó áron értékesített és az európai piacon elsőként megjelenő magyar dió helyzete az elmúlt esztendőkben jelentősen megváltozott.

Növények nyugiban: mitől függ a kihajtás ideje és a fagykár?

Míg a trópusokon folyamatosan váltják a lombjukat a fák, nálunk a lombhullatók télire beszüntetik életműködésüket és megszabadulnak leveleiktől azon egyszerű okból, mert a hideg hónapokban úgysem tudnának a fagyott talajból vizet felvenni. A fény is kevés lenne az asszimilációhoz, a fejlődéshez, és a leveleik amúgy sem fagyállóak. Ezért a számukra kedvezőtlen időszakra „szabadságot vesznek ki”…