0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Legújabb almafajták biotermesztésben Dél-Tirolban

A dél-tiroli VOG konzorcium több mint 30 éve foglalkozik bioalma-termesztéssel, idén 32 ezer tonnát takarítanak be, kiváló minőségben és átlagos méretben. Ez a konzorcium által forgalmazott összes alma tizede. Folyamatosan bővítik az ökológiai ültetvényeket és a legújabb fajtákat is bevonják a biotermesztésbe.

A dél-tiroli VOG konzorcium több mint 30 éve foglalkozik bioalma-termesztéssel, ez a folyamatosan fejlődő szegmens egyre fontosabbá válik a számukra.

Napjainkban a konzorcium által forgalomba hozott alma tizede származik ökológiai termesztésből, és az év mind a 12 hónapjában rendelkezésre áll.

Az idei termés kiemelkedően jó minőségű, a gyümölcsméret pedig az utóbbi évek átlagának felel meg. Mennyisége 32 ezer tonna, és már megkötötték az értékesítési szerződéseket. Nagyon jól indult a szezon, ami nyugodt tervezést tesz lehetővé a szervezet számára.

A VOG Biosüdtirol nevű szövetkezete teljesen a biotermesztésre szakosodott, 300 termesztő tagja van.

Werner Castiglioni, a szövetkezet elnöke szerint ez a tevékenység elhivatottság a számukra és büszkék rá, hogy minden nap tudnak olyan gyümölcsöt kínálni a fogyasztóknak, ami tekintettel van a környezetre és a termelőre egyaránt. A biotermesztés fejlődésének egyik összetevője a fajtainnováció, amire a VOG mindig nagy hangsúlyt fektet.

A legutóbb termesztésbe vont két fajta, a RedPop® és a Giga® ellenálló az almavarasodással szemben, tehát kiválóan alkalmasak biotermesztésre, és kínálnak is ilyen gyümölcsöt. Folyamatosan nő más fajtaújdonságok, például az envy™, a Kanzi® vagy a kevésbé új Pink Lady® ökológiai termesztése is. A Bio Marlene és a Biosüdtirol márkák biztos rajongótábort tudnak magukénak.

A VOG komoly beruházásokat tervez ezen a téren, ugyanis Walter Pardatscher, a konzorcium ügyvezetője szerint ez hatalmas piac, ezért

azokat a fogyasztókat célozzák meg, akik érdeklődnek ugyan a biotermékek iránt, de még nem vásároltak ilyen almát.

Ennek érdekében a Biosüdtirol részt vesz három nagy vásáron. Az első, a Biolife november 5-7. volt Bolzanóban, és ott a Biolanddal együtt állítottak ki. Standjukon termesztők adtak információt a fajtákról és magáról a biotermesztésről. Veronában a B/Open november 9-10-én a bel- és külföldi kereskedők találkozója volt, a következő pedig Malmőben lesz november 17-18-án, ahol a svéd és dán biopiac szereplőit tudják elérni.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/fruitecom.it