0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Újabb eredményes ügetőárverés

Az Ügető Tenyésztők Országos Egyesülete, valamint a hazai ügető-versenyek rendezője és szervezője, a Kincsem Park immár másfél évtizede tart ügetőárverést a lóversenypályán. Ez a szakmai fórum nagyon fontos és nélkülözhetetlen része a jól működő lóversenyzésnek. A nyilvánosság és az érdeklődők száma azonnali visszajelzést ad az ágazat helyzetéről és a trendekről.

A versenyszervező 2016-tól lehetővé tette, hogy a Magyarországon született, de külföldi tréningbe és tulajdonba kerülő, itt megvásárolt lovak a hazai futtatók lovaival megegyező feltételekkel fussanak a Kincsem Parkban, ezzel is segítve a piaci folyamatokat és a tenyésztőket. A Kincsem Park, segítve az új yearlingtulajdonosokat, az árverésen vásárolt lovak esetében eltekint a több százezer forintos nevezési díjtól a későbbi korosztályos nagydíjakban, így Magyar Ügetőderbyben is.

Az új rekorder, Éjjeli Hölgy

Az idei árverés több újdonságot és egy új rekord leütési árat hozott. A legnagyobb előrelépést a kombinált árverés, azaz az online és a helyszíni licitálás jelentette. A szombati helyszíni értékelést megelőzően már két nappal elindult az online kereskedés. Nem is akárhogyan.

A legígéretesebb származású lovakért többen is bejelentkeztek, így gyorsan több millió forint fölé emelkedtek az árak.

A legnagyobb figyelem az idei Magyar Ügetőderbyt megnyert Borutka húga felé irányult. A 29-es katalógusszámú ügető, Éjjeli Hölgy (Maximus Lindy – Night Lady) ára az online liciten 10,9 millió forintra kúszott fel, ezzel minden idők legdrágábban értékesített magyar yearlingje lett. Az új hazai árverési rekord a Kabala Ménes Kft., mint tenyésztő és az új vevő, a Skót Global Kft. nevéhez fűződik.

Dobogós lovak

A katalógusban szereplő 30 yearling közül 26 csikót vezettek fel a tenyésztők, melyek közül 17 került az árverés keretein belül értékesítésre. Tíz ügetőcsikót a helyszíni vevők, hetet az eseményt online követők vásároltak meg. A legdrágább lovat is az online térben értékesítették, míg a helyszíni vásárlások közül a 24-es Euphoria (Panne de Moteur – Celebrity Venus) volt a legdrágább a 3,05 millió forintos leütési árával.

Az árverés harmadik legdrágább lova a 7-es katalógusszámú Elektron R (Maximus Lindy – Lézer) lett 2,9 millió forintos árával.

Utóbbi két lovat a Hico Bt. tulajdonosai, Csákány Judit és Csákány Lajos vásárolták meg.

Előremutató tanulságok

Az árverés lebonyolítása és szervezése, a katalógus színvonala a világ bármely pontján megállta volna a helyét. A kivetítőn a lovakról fotókat és filmeket játszottak be, emellett folyamatosan lehetett követni az árak alakulását a kiírásnak köszönhetően. Az eseményt élőben közvetítette két kamerával a Kincsem Park az online csatornáján. A helyszíni vásárlók kényelméről a büfé gondoskodott.

Újdonság volt a lebonyolításban, hogy a felvezetett lovakról a tenyészegyesület elnöke, dr. Balogh Attila állatorvos több érdekes információt osztott meg. Utólag az is helyes döntésnek bizonyult, hogy az árverést a Vadászati Világkiállítás nyitónapjára tették, így jóval több érdeklődő és lovas­szak­ember fordult a meg a Kincsem Parkban.

Az árverésen ott volt Juhász László négyesfogat-hajtó világbajnok, Papp János korábbi kettes­fo­gat-hajtó magyar bajnok és az idei négyes­fo­gatható-Európa-bajnok­ság résztvevője, valamint Rezgő Zoltán díjugrató magyar bajnok.

Az idei sikeres seregszemlét 2022-ben újabb yearling-ügetőárverés fogja követni a tervek szerint. Jó lenne, ha a sikeres ügetőárverések eredményein felbuzdulva és a tapasztalataikat felhasználva a telivér-te­nyészegyesület is hasonló eseményt szervezne az angol telivérek futtatói számára.

Krebs András

MMG Direkt

Az állatvédelem és az állatjólét területén korszakváltás zajlik. A törvényi szabályozás az elmúlt 10 évben folyamatosan fejlődött. Ezen felül szervezetek, társadalmi csoportok, gazdálkodók köteleződnek el a humánus állattartás mellett. Ebben a kérdésben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a haszonállattartókat képviseli. Dúl Udó, a NAK állattenyésztési csoportvezetője kifejtette, hogy a hazai termékpályákon a gazdák nemcsak a jogszabályokban foglaltakat, de azokon túlmutatva is olyan állatjóléti szempontok szerint szervezik meg az állattartást a sertéstől a szarvasmarhán keresztül a baromfiig, melyek Európában is kimagasló minőséget képviselnek. Az ezzel kapcsolatos tévhitekről és tényekről beszélgetett Dúl Udóval Halmos B. Ágnes, a Kistermelők Lapja főszerkesztője.

youtube://v/BAYV6zTAVv0

Forrás: Pegazus