Back to top

Újabb eredményes ügetőárverés

Az Ügető Tenyésztők Országos Egyesülete, valamint a hazai ügető-versenyek rendezője és szervezője, a Kincsem Park immár másfél évtizede tart ügetőárverést a lóversenypályán. Ez a szakmai fórum nagyon fontos és nélkülözhetetlen része a jól működő lóversenyzésnek. A nyilvánosság és az érdeklődők száma azonnali visszajelzést ad az ágazat helyzetéről és a trendekről.

Éjjeli Hölgy
Éjjeli Hölgy
Fotó: Péter Réka
A versenyszervező 2016-tól lehetővé tette, hogy a Magyarországon született, de külföldi tréningbe és tulajdonba kerülő, itt megvásárolt lovak a hazai futtatók lovaival megegyező feltételekkel fussanak a Kincsem Parkban, ezzel is segítve a piaci folyamatokat és a tenyésztőket. A Kincsem Park, segítve az új yearlingtulajdonosokat, az árverésen vásárolt lovak esetében eltekint a több százezer forintos nevezési díjtól a későbbi korosztályos nagydíjakban, így Magyar Ügetőderbyben is.

Az új rekorder, Éjjeli Hölgy

Elektron R
Elektron R
Fotó: Péter Réka
Az idei árverés több újdonságot és egy új rekord leütési árat hozott. A legnagyobb előrelépést a kombinált árverés, azaz az online és a helyszíni licitálás jelentette. A szombati helyszíni értékelést megelőzően már két nappal elindult az online kereskedés. Nem is akárhogyan.

A legígéretesebb származású lovakért többen is bejelentkeztek, így gyorsan több millió forint fölé emelkedtek az árak.

A legnagyobb figyelem az idei Magyar Ügetőderbyt megnyert Borutka húga felé irányult. A 29-es katalógusszámú ügető, Éjjeli Hölgy (Maximus Lindy – Night Lady) ára az online liciten 10,9 millió forintra kúszott fel, ezzel minden idők legdrágábban értékesített magyar yearlingje lett. Az új hazai árverési rekord a Kabala Ménes Kft., mint tenyésztő és az új vevő, a Skót Global Kft. nevéhez fűződik.

Dobogós lovak

Ezüstfiú
Ezüstfiú
Fotó: Péter Réka
A katalógusban szereplő 30 yearling közül 26 csikót vezettek fel a tenyésztők, melyek közül 17 került az árverés keretein belül értékesítésre. Tíz ügetőcsikót a helyszíni vevők, hetet az eseményt online követők vásároltak meg. A legdrágább lovat is az online térben értékesítették, míg a helyszíni vásárlások közül a 24-es Euphoria (Panne de Moteur – Celebrity Venus) volt a legdrágább a 3,05 millió forintos leütési árával.

Az árverés harmadik legdrágább lova a 7-es katalógusszámú Elektron R (Maximus Lindy – Lézer) lett 2,9 millió forintos árával.

Utóbbi két lovat a Hico Bt. tulajdonosai, Csákány Judit és Csákány Lajos vásárolták meg.

Előremutató tanulságok

Euphoria
Euphoria
Fotó: Péter Réka
Az árverés lebonyolítása és szervezése, a katalógus színvonala a világ bármely pontján megállta volna a helyét. A kivetítőn a lovakról fotókat és filmeket játszottak be, emellett folyamatosan lehetett követni az árak alakulását a kiírásnak köszönhetően. Az eseményt élőben közvetítette két kamerával a Kincsem Park az online csatornáján. A helyszíni vásárlók kényelméről a büfé gondoskodott.

Újdonság volt a lebonyolításban, hogy a felvezetett lovakról a tenyészegyesület elnöke, dr. Balogh Attila állatorvos több érdekes információt osztott meg. Utólag az is helyes döntésnek bizonyult, hogy az árverést a Vadászati Világkiállítás nyitónapjára tették, így jóval több érdeklődő és lovas­szak­ember fordult a meg a Kincsem Parkban.

Az árverésen ott volt Juhász László négyesfogat-hajtó világbajnok, Papp János korábbi kettes­fo­gat-hajtó magyar bajnok és az idei négyes­fo­gatható-Európa-bajnok­ság résztvevője, valamint Rezgő Zoltán díjugrató magyar bajnok.

East West Star
East West Star
Fotó: Péter Réka
Az idei sikeres seregszemlét 2022-ben újabb yearling-ügetőárverés fogja követni a tervek szerint. Jó lenne, ha a sikeres ügetőárverések eredményein felbuzdulva és a tapasztalataikat felhasználva a telivér-te­nyészegyesület is hasonló eseményt szervezne az angol telivérek futtatói számára.

Krebs András

MMG Direkt

Az állatvédelem és az állatjólét területén korszakváltás zajlik. A törvényi szabályozás az elmúlt 10 évben folyamatosan fejlődött. Ezen felül szervezetek, társadalmi csoportok, gazdálkodók köteleződnek el a humánus állattartás mellett. Ebben a kérdésben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a haszonállattartókat képviseli. Dúl Udó, a NAK állattenyésztési csoportvezetője kifejtette, hogy a hazai termékpályákon a gazdák nemcsak a jogszabályokban foglaltakat, de azokon túlmutatva is olyan állatjóléti szempontok szerint szervezik meg az állattartást a sertéstől a szarvasmarhán keresztül a baromfiig, melyek Európában is kimagasló minőséget képviselnek. Az ezzel kapcsolatos tévhitekről és tényekről beszélgetett Dúl Udóval Halmos B. Ágnes, a Kistermelők Lapja főszerkesztője.

Mitől érzi jól magát egy haszonállat? És ezt ki dönti el? – Dúl Udó, NAK | MMG - Direkt

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2021/11 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Állatvédelem és a gyermekek

A gyermekvédelmi szakellátásban élő gyermekek állatvédelmi szemléletformálása, valamint felelős állattartással kapcsolatos ismereteinek szélesítése a célja annak az együttműködési megállapodásnak, amelyet az Állatorvostudományi Egyetem rektora, az AM Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztosa és a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója írt alá.

Madárinfluenza: óvatos könnyítések két megyében

A madárinfluenza járványhelyzet kedvező alakulásának eredményeként „óvatos könnyítéseket” engedélyezett az országos főállatorvos Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megye korlátozás alatt nem álló területein. Az engedmény a víziszárnyasok technológiai mozgatását teszi lehetővé.

Magán tejfeldolgozás és saját értékesítés

Nagy Péter édesanyja ragaszkodott a márkanévhez. A valaha tejtermeléssel is foglalkozó cég ma már csak tejet dolgoz fel, hogy a termékeket maga forgalmazza. A hosszúpályi székhelyű Hajdúsági-Tej Kft. Nagyné és Fiai Tej-Tejtermékek márkanév alatt gyárt és forgalmaz tejtermékeket.

Telivér-utánpótlás Dióspusztáról

A versenyistállókba szeptembertől folyamatosan érkeznek a másfél éves telivérek, akik a következő generációt képviselik jövőre a lóversenypályákon. A német, angol, francia és ír importok mellett meghatározó szerepet játszanak a magyar tenyésztésű lovak.

A tönk szélén a sertéstartók

Úgy tűnik, a sertéstartóknál – és más állattartóknál is – betelik a pohár. Sokan válaszút előtt állnak, folytassák-e, vagy inkább hagyjanak fel az állattartással? Többek közt ez derült ki a MOSZ sertéstenyésztő tagozatának legutóbbi ülésén, amiről már tudósítottunk.

Határidő változás a termeléshez kötött anyatehén tartás támogatásához szükséges adatszolgáltatási kötelezettségnél

A Nébih felhívja azon állattartók figyelmét, akik igénybe kívánják venni a 2021-es támogatási évre az anyatehéntartás támogatást, a szaporítási eseményeket legkésőbb 2021.december 31-ig be kell jelenteniük a Termékenyítési Rendszerbe (TER). Ehhez gyors és biztos megoldást jelent a Nébih által üzemeltetett webENAR felület használata.

A sportolók kiállnak az öttusalovaglás mellett

Az összes brit és magyar olimpiai érmes öttusázó, valamint 11 másik országból további ötkarikás érmesek - összesen negyvenhatan - levélben fordultak Thomas Bachhoz, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökéhez, hogy járjon közbe az öttusalovaglás megmentéséért.

Jól vették az akadályokat a pulykahús-termelők

A pulykahús-termelőket nemcsak a koronavírus-járvány miatt lecsökkent vendéglátóipari és szállodai fogyasztás, hanem az újra megjelent madárinfluenza is jelentős kihívás elé állította az idei évben. Ennek ellenére a termelés tudta tartani a lépést – az egy főre eső pulykahús-fogyasztásban Európa élvonalába tartozó – hazai fogyasztással.

Egy hosszú folyamat eredménye

A Bold Agro Mezőgazdasági Kft. Magyarország egyik leghatékonyabb sertéstenyésztő, valamint növény- és gyümölcstermesztő agrárvállalkozása, mely immár 30 éve elkötelezett a hatékony és felelős mezőgazdasági termelés mellett. Mivel a vállalkozás több ágazatban is érdekelt, ezért nem könnyű a generációváltás, de a Szabó család megfelelő megoldást talált minderre.

Mostantól a futószár másik végén

Befejezte pályafutását Magyarország eddigi legsikeresebb lovastornásza. A nyár végi felnőtt lovastorna-világbajnokságon, a Nemzeti Lovardában láthattuk versenyzőként utoljára pályára lépni a kaposvári Bence Balázst, aki kerek húsz év után fejezte be pályafutását.