Back to top

Fruit Logistica: csak védettségi igazolvánnyal

Frissítette a belépési szabályzatot a kiállításszervező, és közzétette, hogy a 2022. február 9–11. között megrendezendő Fruit Logisticára csak az léphet be, aki igazolja, hogy megkapta a Covid19 elleni oltást, vagy átesett a betegségen. Szputnyik- és Sinovac-oltást nem fogadnak el.

Fotó: Messe Berlin
A Fruit Logistica a nemzetközi zöldség-gyümölcs frissáru-kereskedelem vezető szakvására, minden februárban Berlinben rendezik meg, óriási nemzetközi forgatag jellemzi, tényleg nem túlzás, hogy a világ minden pontjáról érkeznek kiállítók és látogatók.

2020-ban már beárnyékolta a koronavírus, de még éppen le tudott zajlani a világméretű lezárások előtt,

2021-ben viszont minden remény és előkészület ellenére először májusra halasztották, majd végül kénytelenek voltak lemondani.

2022-ben minden esély megvan rá, hogy valódi (értsd: nem online) mivoltában rendezhessék meg a világtalálkozót, a legutóbbi sajtóközlemény szerint 25 csarnok meg fog telni, 80 országból várnak kiállítókat.

Viszont annak érdekében, hogy ne kelljen további extra korlátozásokkal terhelni a kiállítókat és a résztvevőket, úgy döntött a szervező Messe Berlin, hogy

csak az léphet be a szakvásár területére, aki igazolja, hogy be van oltva Covid19 ellen, vagy átesett a betegségen. Ez az úgynevezett „2G” szabály.

(Főleg Ausztriával kapcsolatban itthon is hallhatjuk a járvánnyal együtt meghonosodott 2G és 3G kifejezéseket; ezek közül a 2G annyit jelent, hogy geimpft/genesen = oltott/gyógyult, vagyis szigorúbb, mint a 3G, amelybe a negatív teszt is belefér: geimpft/genesen/getestet = oltott/gyógyult/tesztelt.)

Az „oltott” definíciója pedig, hogy megkapta az EU által jóváhagyott valamely vakcina teljes előírt adagját.

Ez pillanatnyilag a Moderna (Spikevax), a BionTech/Pfizer (Comirnaty), az AstraZeneca (Vaxzevria), illetve a Johnson & Johnson (Janssen). Vagyis nem számít oltottnak, aki Szputnyik vagy Sinovac vakcinát kapott, bár – ahogy a sajtóközlemény fogalmaz – 2021 tavaszán mindkettőt bejelentették engedélyezésre, így van rá esély, hogy a kiállítás idejére ez változik.

Ezenkívül személyre szóló jegyre lesz még szükség a belépéshez, amelyre kizárólag online lehet szert tenni. A jegyárusítás előreláthatólag november végén kezdődik, olvasható a sajtóközleményben.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Otthon termesztett friss Aloé felhasználása

Az Afrikában honos Aloe vera gyógyhatása vitathatatlan, ez egyike azon kevés gyógynövénynek, melyekről viszonylag sok kutatási eredmény született. Külsőleg és belsőleg alkalmazható aloé-s készítmények is vannak, de üdítőitalokban is találkozhatunk vele.

Az illatos Tramini és értékes utódai

Sok kedvező tulajdonsága miatt magyar szőlőnemesítők is használták keresztezéseikhez a Piros traminit. A fajta átadta utódaiba a jó cukorgyűjtő hajlamot, a fagytűrést, a termékenységet és a korai érést. Három államilag elismert fehérborszőlő született ezekből a keresztezésekből, mindegyik zamatos minőségi bort ad.

Elindult az idei téli szezonális ellenőrzés az élelmiszerláncban

Idén december 5-18. között rendelte el a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára. Az egész országra kiterjedő kéthetes ellenőrzéssorozat idején a szakemberek fokozott jelenléte várható az élelmiszerlánc minden területén.

Fenntarthatóság az almatermesztésben

Hetven országból érkezett tizenhatezer látogatóval zárta háromnapos rendezvénysorozatát a 12. Interpoma kiállítás Bolzanóban. Négy év kihagyás után került sor a nemzetközi találkozóra, és rekordot döntött a külföldi érdeklődés.

Talajorvos­lás a nedvességmegőrzés jegyében

A Kukoricakör szakmai napot szervezett a vízmegőrzésről és a vízmegtartó gazdálkodásról. Zsembeli József, a MATE Karcagi Kutatóintézetének tudományos tanácsadója, intézetigazgató előadásában hangsúlyozta, hogy a hatékony gazdálkodáshoz elengedhetetlen a talaj kémiai, fizikai és biológiai állapotának az ismerete.

A fügekaktusz minden porcikáját hasznosítják Szicíliában

A fügekaktusz termése ehető, és nemcsak eredeti termőhelyén, Mexikóban és Dél-Amerikában fogyasztják, hanem szerte a világon. Szicíliában is régóta termesztik, és a jó minőség, nagy méret érdekében speciális termesztéstechnológiát fejlesztettek ki. A térségben hagyományosan likőrt, lekvárt és fügesajtot is készítenek belőle, az utóbbi időben pedig aszalványt is.

A műtrágyák megváltoztatják a poszméhek virágérzetét

A műtrágyák korlátozzák a beporzást, mert időlegesen megváltoztatják a poszméhek virágérzetét. A beporzók ritkábban szállnak le a műtrágyával, vagy növényvédő szerekkel nemrégiben permetezett virágokon, mivel képesek észlelni a virág körüli elektromos tér változásait - állapították meg a kutatók.

A "pszichobiotikus" élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást

Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a "pszichobiotikus étrend" fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk.

A lezárások miatt nem jön a kínai fokhagyma

Több mint tíz évig töretlenül nőtt a Kínából exportált fokhagyma mennyisége, a csúcsot a pandémia első évében érte el. Azóta azonban a folyamatos lezárások miatt mindig van valami gond a szállítással; pedig a minőség most jobb, mint szokott.

Páccal fűszerezni nem csak a nyári grillezéskor érdemes!

A fűszeres pácok alkalmazása ízesítésre szolgál, emellett tartósíthat és mindenképpen élvezeti értéket növelő konyhatechnikai eljárás.