Back to top

Így lehet a vacsora maradékából reggelre komposzt

Szinte minden otthonban van már mikrohullámú sütő, szendvicssütő, kenyérpirító, mosogatógép - hamarosan ezek mellé érkezhet egy komposztáló gép is.

A Pela nevű cég egy olyan kütyüvel rukkolt elő, mely a napközben keletkezett ételmaradékokat egy éjszaka leforgása alatt képes komposzttá alakítani.

Fotó: Instagram/Richontech
Matt Bertulli, a cég vezetője elmondta, hogy három évvel ezelőtt támadt az akkor őrültnek tűnő ötlete. Így jött létre a Lomi nevű kisgép. "Az élelmiszerhulladék jelentős probléma a klímaváltozás szempontjából. Az ételek a hulladéklerakókban metánt termelnek, ami borzasztó hatással van az légkörre".

A konyhai komposztálógép használata egyszerű. Bele kell tenni az olyan ételmaradékokat, melyeket egyébként a kukába dobnák. Bármit elnyel, ami lebomlik, beleértve a zöldség és gyümölcsdarabokat, héjakat, kávézaccot, sőt, még akár papírt is.

"A gépben szenzorok vannak és egy olyan szoftver, mely figyeli a nedvességtartalmat, hőmérsékletet és az oxigén szintet. Ezek segítségével tervezi meg a megfelelő környezetet a benne lévő maradékok lebomlásához"

- mondta Bertulli.

A használata igen egyszerű, bele kell rakni a lebontani kívánt maradékokat, majd vizet és speciális baktériumtenyészetet tartalmazó tablettát kell hozzá adni. Ennek segítségével a gép képes felgyorsítani azt a természetes folyamatot, mely egyébként is lejátszódna egy hagyományos komposztálóban. Ezután ki lehet választani, hogy mennyi idő alatt szeretnénk, hogy a folyamat végbemenjen: 4 és 20 óra között változik a programok hossza. Majd a gép a benne lévő hulladékot átforgatja és melegíti. A működése egyébként teljesen csendes, és kellemetlen szaghatással sem kell számolni.

A végtermék egy száraz, finom szemcsés, leginkább hörcsögalomra emlékeztető anyag, mely a gyártó szerint felhasználható virágföldként, vagy el lehet teríteni a kertben.

Jelenleg a komposztálógép 500 dollárba kerül, és egyelőre csak a startup támogatói számára elérhető. Azonban ha sikere lesz, akkor hamarosan nagyobb kör számára is elérhetővé válhat, és jelentős hatással lehet a környezetünkre.

Forrás: 
ktla.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Drónozott növényvédelem

Előre menekülni a korszerűségbe – ez lehetne az évtized mottója a KITE Zrt. számára. Szakmai meggyőződésük szerint a növényvédelemben egyre több területen számíthatunk a drónok megjelenésére.

Nem utópia az élhető város

Több mint három hónapja tart a Floriade Expo 2022 kertészeti világkiállítás. A hollandiai Almere városában mintegy hatvan hektáron a teljes kertészeti ágazatot felölelve bemutatják azokat a kreatív ötleteket, innovatív megoldásokat, korszerű technológiákat, amelyekkel szebbé, élhetőbbé tehetjük környezetünket. A színvonalas, rengeteg információval szolgáló nagyszabású kiállításról a helyszínen járva készítettünk összefoglalót.

15 tonna hulladéktól szabadult meg a Tisza

Rekordmennyiségű, több mint 15 tonna szemetet gyűjtöttek össze a X. Jubileumi Felső-Tiszai PET Kupa résztvevői - közölte a szervező Természetfilm.hu Egyesület kedden az MTI-vel.

Új burgonyafajták és az éghajlatváltozás

Az aszály Németországban is kihívássá vált a burgonyatermesztők számára. A burgonyanemesítők már olyan fajtákat nemesítenek, amelyek kevesebb csapadékkal is beérik, azonkívül kevesebb műtrágyára van szükségük és ellenállnak egyes vírusoknak és kártevőknek.

Év bortermelője, borászati kémia, adminisztráció és növényvédelem

Jó sűrű programot hozott össze a szekszárdi Ferenc Vilmos borakadémikus Villányban, Günzer Tamás Pincészetében mintegy negyven villányi borász részvételével. Itt volt Nyúlné dr. Pühra Beáta, a 2021-es esztendőben megválasztott Év bortermelője, akit Koch Csaba, a Magyar Bor Akadémia elnöke köszöntött.

Hogyan lehet gazdálkodni dráguló áramszolgáltatás mellett?

A megugró energiaköltségek meggondolásra késztetik a termelőket. Azt kérdeztük Csizmadia György nagyvenyimi családi gazdálkodótól, hogyan tud megbirkózni a helyzettel, milyen kilátásai vannak. Elsősorban a hűtés és az öntözés igényel sok elektromos áramot egy gyümölcstermelő gazdaságban, és az almára kell a legtöbbet költeni emiatt.

A margarin viszi a prímet az élelmiszerek áremelkedésében

Júliusban a fogyasztói árak átlagosan 13,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy évben az élelmiszerek és a tartós fogyasztási cikkek ára emelkedett a leginkább - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Gabonapiaci tendenciák a francia (szak)sajtó tükrében

A Les Échos gazdasági napilap rendszeresen elemzi az élelmiszergazdaság előtt álló kihívásokat, így figyelemmel kíséri a piaci árak alakulását is. Étienne Goetz július 8-án közölt cikkében azt írják, a márciusi csúcs után továbbra is nagyon magas az élelmiszerek ára (magasabbak, mint 2021-ben), ennek ellenére folyamatosan csökkennek, aminek a viszonylag jó globális terméskilátás a fő oka.

Tekintélyes mennyiségű olajbogyó kell egyetlen üveg olívaolaj előállításához

Az olívaolaj évezredek óta a mediterrán gasztronómia, kultúra és kereskedelem alapvető alkotóeleme. Az ókori görög költő, Homérosz "folyékony aranyként", Hippokratész pedig "a nagy gyógyírként" jellemezte. Az olívaolajat évezredek óta használják különböző célokra, mint például gyógyászati kenőcsökhöz és nemesek balzsamozási rituáléjához is. Ám napjainkban számos recept fontos összetevőjének számít.

Fejőrobot: "sokkal kényelmesebb az állatoknak is, és nekünk is"

A tiszakécskei Botka-Vincze őstermelői családi gazdaság 120 állatot, köztük 50 tejelő tehenet, annak szaporulatát, illetve hízóbikákat tart mélyalmos istállóban. Az állatok takarmányát 150 hektárnyi szántón termelik meg.