Back to top

Így lehet a vacsora maradékából reggelre komposzt

Szinte minden otthonban van már mikrohullámú sütő, szendvicssütő, kenyérpirító, mosogatógép - hamarosan ezek mellé érkezhet egy komposztáló gép is.

A Pela nevű cég egy olyan kütyüvel rukkolt elő, mely a napközben keletkezett ételmaradékokat egy éjszaka leforgása alatt képes komposzttá alakítani.

Fotó: Instagram/Richontech
Matt Bertulli, a cég vezetője elmondta, hogy három évvel ezelőtt támadt az akkor őrültnek tűnő ötlete. Így jött létre a Lomi nevű kisgép. "Az élelmiszerhulladék jelentős probléma a klímaváltozás szempontjából. Az ételek a hulladéklerakókban metánt termelnek, ami borzasztó hatással van az légkörre".

A konyhai komposztálógép használata egyszerű. Bele kell tenni az olyan ételmaradékokat, melyeket egyébként a kukába dobnák. Bármit elnyel, ami lebomlik, beleértve a zöldség és gyümölcsdarabokat, héjakat, kávézaccot, sőt, még akár papírt is.

"A gépben szenzorok vannak és egy olyan szoftver, mely figyeli a nedvességtartalmat, hőmérsékletet és az oxigén szintet. Ezek segítségével tervezi meg a megfelelő környezetet a benne lévő maradékok lebomlásához"

- mondta Bertulli.

A használata igen egyszerű, bele kell rakni a lebontani kívánt maradékokat, majd vizet és speciális baktériumtenyészetet tartalmazó tablettát kell hozzá adni. Ennek segítségével a gép képes felgyorsítani azt a természetes folyamatot, mely egyébként is lejátszódna egy hagyományos komposztálóban. Ezután ki lehet választani, hogy mennyi idő alatt szeretnénk, hogy a folyamat végbemenjen: 4 és 20 óra között változik a programok hossza. Majd a gép a benne lévő hulladékot átforgatja és melegíti. A működése egyébként teljesen csendes, és kellemetlen szaghatással sem kell számolni.

A végtermék egy száraz, finom szemcsés, leginkább hörcsögalomra emlékeztető anyag, mely a gyártó szerint felhasználható virágföldként, vagy el lehet teríteni a kertben.

Jelenleg a komposztálógép 500 dollárba kerül, és egyelőre csak a startup támogatói számára elérhető. Azonban ha sikere lesz, akkor hamarosan nagyobb kör számára is elérhetővé válhat, és jelentős hatással lehet a környezetünkre.

Forrás: 
ktla.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Somliget, egy régi gyümölcsünk reneszánsza

Tóth Péterék Zselicben található gyümölcsültetvénye rendhagyó hazánkban, hiszen azt somok alkotják. A fák terméséből lekvárt készítenek, és azt szeretnék, hogy minél többen megismerjék ezt a gyógyhatással rendelkező különleges gyümölcsöt, saját webshopjuk kínálatán keresztül pedig a termesztőket is.

Miniciklámen-fajták díszítőértéke

Egyre nagyobb a piaci verseny a különböző növényházi kultúrák terén is, ezért mind fontosabb szempont a növények díszítőértéke. Így van ez a ciklámennél is, amely elsősorban az őszi és téli hónapokban keresett cserepes dísznövény, és termesztése az elmúlt években jelentősen lerövidült, korszerűsödött.

Nehéz beruházási döntést hozni

Bőséges beruházási források állnak rendelkezésre a mezőgazdasági vállalkozások fejlesztésére, a koronavírus-járvány miatt azonban megdrágult az igénybevételük. Az építőanyagok és az energia árának megugrása pedig kockázatossá teszi a beruházást.

Új vezetők a Borsodinál

A Borsodi Sörgyár idén januártól átalakította ellátási láncért felelős csapatát. Plamen Angelov Denchev, aki korábban a Molson Coors bolgár Haskovo sörgyárát irányította, tavaly év vége óta tölti be az ellátási lánc igazgatói szerepet a vállalatnál, míg Ofella Ildikó január elsejétől csatlakozott gyárvezetőként.

2010 óta két és félszeresére nőtt a magyar konzervipar eredménye

A magyar konzervipar eredménye 2010 óta két és félszeresére nőtt, és erősödött az ágazat exportképessége is - jelentette ki az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az EKO Konzervipari Kft. több mint 3,2 milliárd forint értékű kapacitásbővítő fejlesztésének támogatói okiratátadásán hétfőn Nyíregyházán.

Közeleg az élelmiszerlánc-felügyeleti díj befizetésének határideje

2022. január 31-ig be kell fizetni az élelmiszerlánc szereplőknek a 2021. évre vonatkozó élelmiszerlánc-felügyeleti díj második részletét. A Nébih szeretné felhívni az érintettek figyelmét, hogy a kötelezettség teljesítésének gördülékeny azonosítása érdekében fokozottan ügyeljenek a megfelelő, 30006016-tal végződő tematikus számlaszám használatára.

Jelentős pusztítást okozhat Brüsszel ámokfutása az agráriumban

A Wageningeni Egyetem és Kutatási Központ (WUR) tanulmánya szerint súlyos következményekkel járhat az uniós élelmiszertermelésre, a gazdaságokra és a vidékre nézve az Európai Bizottság „Termőföldtől az asztalig” (F2F) és Biodiverzitás stratégiája. Sok gazdát tönkretennének, a termelést korlátoznák, az üvegházhatásúgáz-kibocsátás pedig nem csökkenne érdemben.

Az erdőtől a vevőig csökkenthető a bútoripar ökológiai lábnyoma

Használt bútorok visszagyűjtésétől az üresen álló ingatlanok kihasználásáig számtalan módon csökkenthető a bútorgyártás ökológiai lábnyoma. Ezzel kapcsolatban tett kiváló javaslatokat Kovács Helga, a MATE PhD-hallgatója és Tóth Violetta, a Széchenyi István Egyetem PhD-hallgatója, akik az Agroladies csapat tagjaiként a Magyar Nemzeti Bank Fenntarthatósági Esettanulmány Versenyén különdíjat nyertek.

Göcsej zamata – üvegbe zárva

Mindenkinek ismernie kellene a zöldség-gyümölcs igazi ízét, mert a frissen leszedett, a fa alatt elfogyasztott baracknak vagy cseresznyének nincs párja. Én ezeket az ízeket igyekszem üvegbe zárni – fogalmazta meg a mottóját Horváth Rita, aki Göcsej zamata márkanévvel készíti és forgalmazza termékeit.

Felértékelődött a megbízhatóság

A jelenlegi gazdasági környezetben jelentősen felértékelődött a megbízhatóság. Nem új keletű dolog ez a KITE esetében, hiszen 48 éve ez határozza meg értékrendjüket. Megnyilvánul ez akkor is, ha kedvezőbbek a körülmények, ha jobb az időjárás vagy a közgazdasági feltételek előnyösebbek a gazdák számára.