0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Így lehet a vacsora maradékából reggelre komposzt

Szinte minden otthonban van már mikrohullámú sütő, szendvicssütő, kenyérpirító, mosogatógép - hamarosan ezek mellé érkezhet egy komposztáló gép is.

A Pela nevű cég egy olyan kütyüvel rukkolt elő, mely a napközben keletkezett ételmaradékokat egy éjszaka leforgása alatt képes komposzttá alakítani.

Matt Bertulli, a cég vezetője elmondta, hogy három évvel ezelőtt támadt az akkor őrültnek tűnő ötlete. Így jött létre a Lomi nevű kisgép. „Az élelmiszerhulladék jelentős probléma a klímaváltozás szempontjából. Az ételek a hulladéklerakókban metánt termelnek, ami borzasztó hatással van az légkörre”.

A konyhai komposztálógép használata egyszerű. Bele kell tenni az olyan ételmaradékokat, melyeket egyébként a kukába dobnák. Bármit elnyel, ami lebomlik, beleértve a zöldség és gyümölcsdarabokat, héjakat, kávézaccot, sőt, még akár papírt is.

„A gépben szenzorok vannak és egy olyan szoftver, mely figyeli a nedvességtartalmat, hőmérsékletet és az oxigén szintet. Ezek segítségével tervezi meg a megfelelő környezetet a benne lévő maradékok lebomlásához”

– mondta Bertulli.

A használata igen egyszerű, bele kell rakni a lebontani kívánt maradékokat, majd vizet és speciális baktériumtenyészetet tartalmazó tablettát kell hozzá adni. Ennek segítségével a gép képes felgyorsítani azt a természetes folyamatot, mely egyébként is lejátszódna egy hagyományos komposztálóban. Ezután ki lehet választani, hogy mennyi idő alatt szeretnénk, hogy a folyamat végbemenjen: 4 és 20 óra között változik a programok hossza. Majd a gép a benne lévő hulladékot átforgatja és melegíti. A működése egyébként teljesen csendes, és kellemetlen szaghatással sem kell számolni.

A végtermék egy száraz, finom szemcsés, leginkább hörcsögalomra emlékeztető anyag, mely a gyártó szerint felhasználható virágföldként, vagy el lehet teríteni a kertben.

Jelenleg a komposztálógép 500 dollárba kerül, és egyelőre csak a startup támogatói számára elérhető. Azonban ha sikere lesz, akkor hamarosan nagyobb kör számára is elérhetővé válhat, és jelentős hatással lehet a környezetünkre.

Forrás: ktla.com