0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Jól viselik a hazai klímát

Harmadik generációs családi gazdálkodó Bálint Róbert, Alsónémediben termeszt káposztaféléket. Újabban csehországi nemesítésű fajtákat is ültet, hiszen az ottani és a hazai klimatikus viszonyok hasonlóak. A termesztő az időjáráson túl számos kihívással szembesül, olyannal is, amire korábban nem is gondolt.

A nagyszülei kezdték a káposztatermesztést, majd az édesapja folytatta, most pedig Bálint Róbert a mozgatója a gazdaságnak. Jelenlegi 24 hektárjukból 5 hektár a burgonya, általában 4-5 hektár a fejes káposzta, de idén csak 3, kelkáposztát pedig 1,5 hektáron ültettek. Ezeket a zöldségeket tárolni is tudják. Van több mint 9 hektár kukoricájuk is, a pihentetett területeket pedig olajretekkel, mustárral, facéliával vetették be.

Csaknem egy hektár fejes káposztát termesztenek célzottan konyháknak. A járvány óta elterjedt értékesítési módszer, hogy a gyalult káposztát kilónként vákuumcsomagolják, így szinte konyhakészen jut el a vásárlókhoz, akik könnyedén készítenek belőle salátát vagy káposztás ételeket. Körülbelül 0,7 hektár a vöröskáposzta területe, a többi a pultra termelt fejes káposzta.

A Busoni, a Rococo és a Flexima fajták vannak a legnagyobb felületen a Bálint-gazdaságban. Sokáig mások voltak a fő fajták, de egyszer csak lazákká váltak a fejek, ezért kellett váltani, keresni az újakat, amelyek jól viselik a helyi körülményeket, mondta a gazdálkodó.

Szűkül a piac

Addig tartanak termesztésben egy fajtát, amíg az jó minőségben megtermelhető és van rá kereslet.

A piac folyamatosan változik és egyre szűkül, utóbbinak az import az oka. Tudnak olyan kereskedőről, ahová bruttó 48 forintért érkezik a lengyel káposzta kilója, ezzel az árral a hazai termesztők nem tudnak versenyezni.

Az alacsony lengyel ár valószínűleg az ottani ösztönzőbb támogatási rendszerrel magyarázható, más oka nem lehet, hogy nekik ennyiért is megéri eladni, kiszállítani a terményt, vélekedik Bálint Róbert.

Külföldön az összefogás és az együttműködés is mást jelent, mint nálunk. A termelő osztrák ismerőse egy tész-szerű szakcsoport tagja, és mint fogalmazott, ők azt sem tudják már igazán, hol vannak a földjeik, mert mindenki ellátja a rá osztott feladatot a szakcsoporthoz tartozó, közösként kezelt területeken, és megkapja érte a megfelelő díjazást. Hazánkban kevés az ilyen bizalmon és kölcsönösségen alapuló együttműködés.

A túl nagy haszonkulccsal dolgozó tészekből a termelők inkább kihátráltak, és a közösségi értékesítés helyett újra a közvetlen, egyéni eladásra tették a hangsúlyt. Ausztriában az említett együttműködésnek köszönhetően olajozottan mennek a dolgok, például ötkor vége a munkaidőnek, ami itthon nem jellemzője a gazdaságoknak, mondta Bálint Róbert.

Szívesen bővítenének

A vetésforgó érdekében szeretnék növelni a területeiket. A hármas vetésforgót korábban is tartották, most négyévesnél tartanak, és ha még néhány hektárt tudnának szerezni, akkor az ötéves is megvalósítható lenne.

A káposzta előtt általában burgonyát termesztenek, ami azért jó választás, mert hektáronként 100 tonna szerves trágyát juttatnak ki alá, amiből bőven marad tápanyag a káposztának is.

Szántással szoktak indítani, de idén a terület egy részén csak altalajlazítást végeztek. Ennek hatása később derül majd ki, de egyelőre nem látszik, hogy rosszabb eredményeket hozna, mint a szántott terület, mondta a tulajdonos.

Az őszi szántást tavasszal ásóboronás elmunkálás követi. Palántázás előtt gyom­irtóznak, amit egyből be is kell dolgozni 20-25 centiméter mélyen forgóboronával, majd hengerrel elsimítják a területet, utána pedig géppel palántáznak. A palántákat a Grow Grouptól veszik. Többnyire tárolási fajtákat termesztenek, így az ültetést június közepén-végén kezdik, és július 25-e körül a kelkáposztával zárják. Az öntözés nélkülözhetetlen a sikerhez, egy hosszabb kultúránál több mint tíz alkalommal is szükség van vízpótlásra, mondta Bálint Róbert.

Sóder a termőréteg alatt

Jelenlegi legnagyobb gondjuk, hogy egyik igen jó termőterületüket szeretnék megszerezni tőlük sóderbányászat céljára. A környékbeli Bugyi és Kiskunlacháza települések mellett óriási sóderbányák vannak, melyeket eddig 15 méterig lehetett mélyíteni, de az előírást megváltoztatták, 25 méterre. Ennek a környékbeli termelők látják a kárát, mert a kútjaik vízhozama sokszor kevesebb mint a felére csökkent. A nagy felületű bányatavak ugyanis sok vizet elpárologtatnak, az így elvesztett vizet pedig „megpróbálják visszaszerezni”, odavonzzák a környező területek alatti vízkészletet, említette Bálint Róbert.

Tehát itt nem a „száraz tónak nedves partja”, hanem a „nedves tónak száraz partja” esete áll fenn, és már érezhetően megnőtt a környező termőföldek öntözési igénye.

Évek óta megy a huzavona e területtel, mert a jogszabályok szerint a termőföldnek csak a felső része a tulajdonosé, és ha alatta valamilyen bányászati érték található, az az államé. A káposztás termőföldek egy része alatt 60 méternyi sóder van, amire egyelőre a bányavállalatok fenik a fogukat, de azt akár az állam is kisajátíthatja valamilyen beruházáshoz. Elképzelhető, hogy a föld értékének a kétszeresét is kifizetnék kártalanításként. Ez elsőre jól hangzik, de ahhoz képest elenyésző ez az összeg is, ha figyelembe vesszük, hogy a területeket generációk óta termesztéssel hasznosítják, és az még hosszú évekig megélhetést nyújthat a családoknak, mondta a kertészet vezetője.

Az említett helyzetből több úton próbálnak menekülni. A területen avar kori kincseket találtak, több éve már, hogy talajmunkák után jönnek a régészek és átnézik a területet. Több cserépedény-maradvány, kitűző és pár értékes fémlelet is előkerült. Ráadásul a terület a környék öntözőcsatorna-hálózatának a centrumában van, ezért sokaknak gondot okozna, ha ott sóderbánya létesülne.

Egyik menekülési lehetőség beszállni a túzokvédelmi programba, de ennek is van hátránya, nevezetesen, hogy június végéig semmit nem lehetne csinálni a területeken, tehát gyakorlatilag csak kaszálóként lehetne hasznosítani, zöldségtermesztésre nem, mondta Bálint Róbert, ami jól láttatja, hogy a termelésen kívül egészen különös gondjaik is lehetnek a kertészeknek.

Ilyen esetben a terület tulajdonjoga semmit sem ér, csak az említett lehetőségek révén lehet esetleg megmenteni a kertészetnek az érintett részét. A környéken van 600 hektáros sóderbánya is, de akkora az igény, hogy még mindig nyitnának újakat.

Kérdéses, hogy meddig tudják állni a sarat a helyi kertészek, mert természetesen nemcsak Bálint Róbert területei vannak veszélyben. Tudnak a környékben olyan gazdálkodóról, aki nem akarta eladni a tanyáját és területeit, amin több száz birkát tartott. Most napi 500-600 kamion jár el mellette, tehát a helyzet várhatóan „megoldódik”.

„Megállnak” a káposzták

A Bálint család már körülbelül húsz éve vásárol vetőmagokat az Alfa Lucullus Kft.-től. Fehér Tibor ügyvezető kiemelte, hogy nagyon jó hozzáállású családot ismert meg személyükben, mindig igyekeznek fejleszteni, folyamatosan azon gondolkodnak, hogyan lehetne haté­konyabban és eredményesebben termeszteni. Emellett az is előny, amikor a nemzedékek tapasztalata és az iskolai tudás ötvöződik, így lehet eredményesen dolgozni, mondta Fehér Tibor. Azok a kertészetek, ahol a családi hagyomány kiegészül szakképzéssel, jó eséllyel hosszabb távon, generációkon át is működőképesek lesznek, említette a szakember.

Az Alfa Lucullus Kft. által forgalmazott hibridek kiválasztásánál nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy azok jól viseljék hazánk klimatikus viszonyait, melyek sokszor igen mostohák. A növényeknél létezik egy kompenzációs pont, amikor az asszimiláció és a disszimiláció kiegyenlítődik. Ez nem feltétlen az aszálytól függ, hanem a nagy fényintenzitástól és a melegtől. Ebben az időszakban öntözéssel sem fejlődik a növény. Ilyen kéthetes leállásuk idén is volt a káposztaféléknek. Egyszerűen nem fejlődtek, mert ilyen a genetikájuk. Ezért kell olyan fajtákat keresni, melyek erős fényben és nagy melegben is fejlődnek, elviselik a légköri aszályt, mondta Fehér Tibor.

A korábban jól teljesítő fajták a megváltozott klimatikus körülmények miatt nem biztos, hogy ugyanolyan eredményesek. Egyes külföldi cégek hazánkban is nemesítenek, hogy idevaló fajtákkal lássák el a termelőket, és a csehországi nemesítésű hibridek is jól tolerálják a mi viszonyainkat, mert a hazaihoz hasonló körülmények között születtek, fejtette ki.

Jól teljesítő cseh fajták

Bálint Róbert kertészetét velünk együtt meglátogatta Alena Sobotková, a Moravo Seeds exportmenedzsere is. Az Alfa Lucullus Kft. közvetítésével Alsónémedibe is került káposzta-szaporítóanyag a cseh Moravo Seedstől, mivel Bálinték a hazaihoz hasonló klimatikus körülmények között nemesített fajtákat kerestek.

Barkácsáruházakban sokféle színes tasakos hobbivetőmaggal van jelen hazánkban a cseh cég, de az árutermelő kertészeknek szánt vetőmagjaik is elérhetők már. Bálint Róbert kertészetében a Moravo Seeds hibridjei közül több is jól teljesít.

A 100-110 napos Status F1 frisspiaci értékesítésre és savanyításra is alkalmas, bőtermő, kiegyenlített méretű, kerek fejeket ad. A 2,5-3 kilogrammos fejek jól lábon tarthatók, nem repednek, belül szép fehérek, jó szerkezetűek.

A Midor F1 105-110 napos, kiváló belső szerkezetű, magas cukortartalmú, 3-4 kilogrammra növő fejei elsősorban savanyításra valók. A sima felületű, középzöld káposzták néhány hónapig tárolhatók.

A körülbelül 90 napos Moderata F1 vöröskáposzta-fajta kiegyenlített állományt ad. A tömör, kerek fejek inkább élénklilák, hamvasak. A hibrid könnyen termeszthető, mert jól viseli a nyári melegeket. Állománya és a belőle készült áru rendkívül kiegyenlített, piacos.

A Verita F1 kelkáposzta 95-100 napos, erős növekedésű, nagy külső leveleket fejleszt. Nyári és őszi betakarításra egyaránt alkalmas. Átlagtömege 2-2,5 kilogramm, kívülről sötétzöld, erősen fodros feje felvágva friss sárga színű.

Több újdonság

Az Alfa Lucullus Kft. a Moravo Seedsen kívül más nemesítők káposztahibridjeit is teszteli hazánkban, ezek között is vannak igen jól szereplő újdonságok. A Mighty Boy F1 65-70 napos fejeskáposzta-fajta, kompakt, 2-3 kilogrammos fejekkel. Koraiságához képest kiemelkedően jó a melegtűrése, lábon tarthatósága. Frisspiaci értékesítésre termesztik, salátának kiváló.

A Strong Boy F1 70-75 napos, nagyon kiegyenlített állományt adó stressztűrő fajta, egész évben termeszthető. Kerek, élénkzöld fejei piacosak, de jól savanyíthatóak és rendkívül jóízűek.

Az MKS C 901 F1 korai, 70 napos, kerek, szép, vöröskáposzta-fajta. Nagyméretű külső levelei jól védik a fejet, kivágva mutatós az erősen vörös, hamvas fej. Jó eredménnyel termeszthető a forró nyári időszakokban is.

Forrás: Kertészet és Szőlészet