0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Országos főállatorvosok találkozója a visegrádi négyek együttműködésének keretében

A visegrádi négyek együttműködésének keretében főállatorvosi találkozóra került sor november 17-én Budapesten Ausztria, Csehország, Horvátország, Lengyelország, Románia, Magyarország, Szlovákia és Szlovénia részvételével. A jelenlévők tájékoztatást adtak országuk állategészségügyi státuszáról, valamint az afrikai sertéspestisről és a madárinfluenzáról.

A megbeszélésen dr. Bognár Lajos országos főállatorvos elnöklésével a szakemberek megvitatták a betegségek elleni védekezési lehetőségeket, kiemelve az együttműködés fontosságát.

A delegációk eszmecserét folytattak a mintegy fél éve alkalmazandó uniós állategészségügyi keretszabályozás tapasztalatairól is.

Megállapodás született arról, hogy a találkozót további szakértői egyeztetések követik az uniós szabályok egységes alkalmazásának elősegítése érdekében.

Emellett a tanácskozás fontos témája volt a ketreces állattartás tervezett betiltása, hiszen a jövőbeni uniós jogszabály komoly kockázatot hordoz, különösen a tojótyúk szektor számára, illetve az élelmiszer-ellátási lánc biztonsága szempontjából is. dr. Bognár Lajos hangsúlyozta, emiatt Magyarország bármilyen jogszabály módosítást csak abban az esetben tud támogatni, ha az mind tudományosan, mind társadalmi és gazdasági szempontból kellően alátámasztott, az állatjóléti szempontok megfelelő figyelembevétele mellett.

A találkozó végén a főállatorvosok megtárgyalták az új Közös Agrárpolitika keretén belüli lehetőségeket az állatbetegségek elleni védekezés fejlesztésére vonatkozóan.

Forrás: Agrárminisztérium