0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Az európai bizottság alelnöke a zéró kibocsátási tervek haladását sürgette Madridban

Haladást sürgetett a környezetkárosító anyagok kibocsátását zéróra csökkentő tervek megvalósításában az Európai Bizottság alelnöke az Európai Unió kétnapos, levegőminőségi fórumának csütörtöki megnyitóján Madridban.

Frans Timmermans beszédében hangsúlyozta: a megoldás részét képezi a szén használatának elhagyása. „A szénerőműveknek nincs jövője” – jelentette ki.

Kiemelte a közös munka, valamint a szigorúbb együttműködési szabályok fontosságát az energia, a közlekedés, a várostervezés és mezőgazdaság ágazatai között helyi és nemzetközi szinten egyaránt.

Az európai politikus szerint a levegő minőségének javulása fontos a városlakóknak, és emlékeztetett: a légszennyezés a vezető korai halálok világszerte.

A kétnapos fórum középpontjában a levegő minősége és az egészség közötti kapcsolat, a tiszta levegőhöz való jog megvitatása, valamint az EU levegőminőségre vonatkozó szabályozásának felülvizsgálata áll.

A meghívott felszólalók között szerepel Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója, továbbá Virginijus Sinkevicius, a környezetért, az óceánokért és a halászatért felelős uniós biztos.

Az Európai Bizottság korábbi jelentése szerint Európában évente legkevesebb 400 ezer ember veszti életét a rossz levegőminőség miatt, és még többen szenvednek légszennyezés okozta légzőszervi, valamint szív- és érrendszeri betegségekben.

A rossz légminőség évente több mint 20 milliárd euróba kerül az európai gazdaságnak.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) figyelmeztetése szerint az általa meghatározott levegőminőségi határértékek betartásával évente több mint 50 ezer ember korai halálát lehetne megakadályozni Európában.

Forrás: MTI