Széchenyi Család Alapítvány és a Olasz Kereskedelmi Iparkamara összefogásában rendezték meg a két napos I. Olasz - Magyar Gasztronómiai Fesztivált Kecskeméten, a Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központban.

Továbbá a két ország kereskedelmi, mezőgazdasági szakképzési rendszerének hatékony bemutatása, a szakmai partneri kapcsolatok erősítése. A látogatók magyar és olasz élelmiszerekkel ismerkedhettek a standokon. A fesztivál gasztronómiai szakmai konferenciával kezdődött.
-Gróf Széchenyi István 230. születésnapja alkalmából a Gróf Széchenyi Család Alapítvány Széchenyi évet hirdetett, ez alkalomból kulturális, gazdasági és gasztronómiai eseményeket is szervez, idén elhatározták, hogy a rendezvényekkel kimozdulnak Budapestről és felfedezik a vidéket, mondta Széchenyi Tímea, a Földtől az asztalig elnevezésű gasztronómiai konferencián.
A Széchenyieknek mindig nagyon fontos volt a gasztronómia, az hogy mit tesznek az asztalra. Például Széchenyi István Nagycenken minden hónapban lakomát rendezett, amikor megfőzette az egész falunak azokat a fogásokat, amit ők kedveltek. Ez is egy olyan fontos hagyomány, amit folytatni kell, ezért tervezünk ebben az évben gasztronómiai programokat is.
A programba bevontak több hazai termelőt, kóstoltatják a termékeiket, és mindezt kiszélesítették az olasz gasztronómia bevonásával is.
- A Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara elnökségi tagjaként tapasztaltam, hogy egyre több olasz termel magyar földeken és vallják, hogy a magyar föld kiváló, indokolta a választást Széchenyi Tímea.

Több előadás is foglalkozott az élelmiszer biztonsággal, ami az ételkészítés elengedhetetlen része.
Erdős Norbert a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (Nébih) felügyelő államtitkár kifejtette, hogy mennyire fontos, hogy friss, hazai és ellenőrzött alapanyagok kerüljenek a fogyasztókhoz,
A közétkeztetési rendelet is nagyobb teret biztosít számukra, január 1-től már 60 Százalékban hazai alapanyagból kell előállítani az ételeket, és ez az arány 2023-ban 80 százalékra növekszik.
A mai magyar nemzeti konyha eredete, múltja és jelene. Tradíció, evolúció és az inspirációk fúziója napjainkban című előadásban foglalta össze a magyar gasztronómia történetét Martin Imre, a Ferdinánd Monarchia Étterem & Cseh Sörház tulajdonosa, aki úgy véli, hogy a tradíciók ismerete nélkül nem lehet jó ételeket készíteni. A kétezres évek elején kialakult irányzat, az újragondolt ételek trendje után ideje visszatérni a hagyományokhoz és a hagyományos alapanyagokhoz, és jó alapanyagból, jó receptúrával jó ételt készíteni.

Ezt prezentálva a Széchenyi István Idegenforgalmi és Vendéglátóipari Szakgimnázium és Szakközépiskola konyháján egy olasz és egy magyar séf közösen főzött egy menüt olasz receptek alapján magyar alapanyagokból.
A galambhús éppen az az alapanyag, amit régen fogyasztottak, az utóbbi időben viszont feledésbe merült, de érdemes visszacsempészni a tányérokra.