Back to top

A földtől az asztalig – gasztronómia a Széchenyiekkel

A Földtől az asztalig elnevezésű gasztronómiai konferenciát Kecskeméten tartotta a Gróf Széchenyi Család Alapítvány. A helyválasztás nem véletlen, hiszen van itt Széchenyiről elnevezett iskola, városrész, és tér, mondta Széchenyi Tímea a család leszármazottja.

Széchenyi Család Alapítvány és a Olasz Kereskedelmi Iparkamara összefogásában rendezték meg a két napos I. Olasz - Magyar Gasztronómiai Fesztivált Kecskeméten, a Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központban.

Széchenyi Tímea, az alapítvány kuratóriumi elnöke
Széchenyi Tímea, az alapítvány kuratóriumi elnöke

A rendezvény célja az olasz és magyar nemzetközi kereskedelmi kapcsolatok erősítése, a mezőgazdaság és gasztronómia hatékonyságának bemutatása.

Továbbá a két ország kereskedelmi, mezőgazdasági szakképzési rendszerének hatékony bemutatása, a szakmai partneri kapcsolatok erősítése. A látogatók magyar és olasz élelmiszerekkel ismerkedhettek a standokon. A fesztivál gasztronómiai szakmai konferenciával kezdődött.

-Gróf Széchenyi István 230. születésnapja alkalmából a Gróf Széchenyi Család Alapítvány Széchenyi évet hirdetett, ez alkalomból kulturális, gazdasági és gasztronómiai eseményeket is szervez, idén elhatározták, hogy a rendezvényekkel kimozdulnak Budapestről és felfedezik a vidéket, mondta Széchenyi Tímea, a Földtől az asztalig elnevezésű gasztronómiai konferencián.

Kiemelte, mint Gróf Széchenyi Pál agrárminiszter leszármazottja fontosnak tartja azt a szellemi örökséget, amelyet elődje ránk hagyott és amelyben felhívta a figyelmet a vidék és a termelés fontosságára.

A Széchenyieknek mindig nagyon fontos volt a gasztronómia, az hogy mit tesznek az asztalra. Például Széchenyi István Nagycenken minden hónapban lakomát rendezett, amikor megfőzette az egész falunak azokat a fogásokat, amit ők kedveltek. Ez is egy olyan fontos hagyomány, amit folytatni kell, ezért tervezünk ebben az évben gasztronómiai programokat is.

A programba bevontak több hazai termelőt, kóstoltatják a termékeiket, és mindezt kiszélesítették az olasz gasztronómia bevonásával is.

- A Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara elnökségi tagjaként tapasztaltam, hogy egyre több olasz termel magyar földeken és vallják, hogy a magyar föld kiváló, indokolta a választást Széchenyi Tímea.

Erős Norbert, a NÉBIH-et felügyelő államtitkár
Erős Norbert, a NÉBIH-et felügyelő államtitkár

A konferencián bemutatták a kamara Marco Polo programját, amelyben olasz és magyar éttermek, konyhák, szakácsok és tanulók vesznek részt.

Több előadás is foglalkozott az élelmiszer biztonsággal, ami az ételkészítés elengedhetetlen része.

Erdős Norbert a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (Nébih) felügyelő államtitkár kifejtette, hogy mennyire fontos, hogy friss, hazai és ellenőrzött alapanyagok kerüljenek a fogyasztókhoz,

több intézkedés is történt a közelmúltban, ami előnyös a kistermelők számára. Példaként említette, hogy már nincsenek területileg behatárolva, Budapesten kívül bárhol árusíthatnak, és alkalmazottakat is bevonhatnak a feldolgozásba és értékesítésbe.

A közétkeztetési rendelet is nagyobb teret biztosít számukra, január 1-től már 60 Százalékban hazai alapanyagból kell előállítani az ételeket, és ez az arány 2023-ban 80 százalékra növekszik.

A mai magyar nemzeti konyha eredete, múltja és jelene. Tradíció, evolúció és az inspirációk fúziója napjainkban című előadásban foglalta össze a magyar gasztronómia történetét Martin Imre, a Ferdinánd Monarchia Étterem & Cseh Sörház tulajdonosa, aki úgy véli, hogy a tradíciók ismerete nélkül nem lehet jó ételeket készíteni. A kétezres évek elején kialakult irányzat, az újragondolt ételek trendje után ideje visszatérni a hagyományokhoz és a hagyományos alapanyagokhoz, és jó alapanyagból, jó receptúrával jó ételt készíteni.

Ezt prezentálva a Széchenyi István Idegenforgalmi és Vendéglátóipari Szakgimnázium és Szakközépiskola konyháján egy olasz és egy magyar séf közösen főzött egy menüt olasz receptek alapján magyar alapanyagokból.

Megmutatták a Görbeházán tenyésztett galambok és az olasz receptúra fúzióját, amelynek a végeredménye egy nagyon kellemes kulináris élmény lett.

A galambhús éppen az az alapanyag, amit régen fogyasztottak, az utóbbi időben viszont feledésbe merült, de érdemes visszacsempészni a tányérokra.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

35. Bábolnai Gazdanapok - Szakmai Kerekasztal programok

Tekintse meg témáinkat és találkozzunk Bábolnán!

Tilos kivinni tűzifát az országból

A háború és a brüsszeli szankciók okozta energiaválság miatt a kormány kiviteli tilalmat rendel el az energiahordozókra, így a tűzifára is. Az energia-ellátásbiztonság szempontjából stratégiai jelentőségű tűzifa külföldre történő kivitelét a kormány kontroll alatt tartja, szükség esetén korlátozni is tudja és elővásárlási jogával is élhet – közölte Nagy István agrárminiszter a Magyar Közlönyben megjelent rendelettel összefüggésben.

A margarin viszi a prímet az élelmiszerek áremelkedésében

Júliusban a fogyasztói árak átlagosan 13,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy évben az élelmiszerek és a tartós fogyasztási cikkek ára emelkedett a leginkább - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Gabonapiaci tendenciák a francia (szak)sajtó tükrében

A Les Échos gazdasági napilap rendszeresen elemzi az élelmiszergazdaság előtt álló kihívásokat, így figyelemmel kíséri a piaci árak alakulását is. Étienne Goetz július 8-án közölt cikkében azt írják, a márciusi csúcs után továbbra is nagyon magas az élelmiszerek ára (magasabbak, mint 2021-ben), ennek ellenére folyamatosan csökkennek, aminek a viszonylag jó globális terméskilátás a fő oka.

Tekintélyes mennyiségű olajbogyó kell egyetlen üveg olívaolaj előállításához

Az olívaolaj évezredek óta a mediterrán gasztronómia, kultúra és kereskedelem alapvető alkotóeleme. Az ókori görög költő, Homérosz "folyékony aranyként", Hippokratész pedig "a nagy gyógyírként" jellemezte. Az olívaolajat évezredek óta használják különböző célokra, mint például gyógyászati kenőcsökhöz és nemesek balzsamozási rituáléjához is. Ám napjainkban számos recept fontos összetevőjének számít.

Újabb növényi olajból várható hiány

A világ legnagyobb olavíolaj-exportőrének számító Spanyolország mezőgazdasági minisztere figyelmeztetett: bajba kerülhet az idei olívatermés.

Kutyakölyöknek nézték a kis farkasokat

Az olasz hatóságok kérik, hogy aki kölyökkutyát talál az erdőben, ne vigye haza, mert az farkas. Az elmúlt hetekben ugyanis kétszer is előfordul, hogy jószándékú kirándulók "mentették" meg a vadállatokat.

A biotermékek piacának bővülése várható

A harmincharmadik BioFach Nemzetközi Bioélelmiszer- és Biotermék-szakkiállítást rendhagyó módon nyáron tartották. A négynapos nürnbergi rendezvényen az Agrármartketing Centrum által szervezett magyar közösségi standnak tizenegy kiállítója volt. Az AMC a július 26–29. között tartott eseményen mutatta be a nagyközönségnek saját élelmiszeripari exportfejlesztő programját, a Hungarian Food Business Programot.

Zöldség-kereskedelem: a kereslet-kínálat dönt

A vásárlási szokások folyamatosan alakulnak. A fogyasztók szeretnek minél több mindent egy helyen beszerezni, meghatározó lett az áruházláncok, diszkontok szerepe. A betárolás nem divat, a rendkívüli helyzet kivételével mindenből annyit vesznek az emberek, amennyire épp szükségük van.

Kevesebbet vásárolnak

Az Egyesült Királyság fogyasztói kezdenek kételkedni a szupermarketben kínált élelmiszerek minőségében, vásárlási szokásaik pedig látványosan változnak az elmúlt negyven év legmagasabb inflációja miatt.