Back to top

A földtől az asztalig – gasztronómia a Széchenyiekkel

A Földtől az asztalig elnevezésű gasztronómiai konferenciát Kecskeméten tartotta a Gróf Széchenyi Család Alapítvány. A helyválasztás nem véletlen, hiszen van itt Széchenyiről elnevezett iskola, városrész, és tér, mondta Széchenyi Tímea a család leszármazottja.

Széchenyi Család Alapítvány és a Olasz Kereskedelmi Iparkamara összefogásában rendezték meg a két napos I. Olasz - Magyar Gasztronómiai Fesztivált Kecskeméten, a Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központban.

Széchenyi Tímea, az alapítvány kuratóriumi elnöke
Széchenyi Tímea, az alapítvány kuratóriumi elnöke

A rendezvény célja az olasz és magyar nemzetközi kereskedelmi kapcsolatok erősítése, a mezőgazdaság és gasztronómia hatékonyságának bemutatása.

Továbbá a két ország kereskedelmi, mezőgazdasági szakképzési rendszerének hatékony bemutatása, a szakmai partneri kapcsolatok erősítése. A látogatók magyar és olasz élelmiszerekkel ismerkedhettek a standokon. A fesztivál gasztronómiai szakmai konferenciával kezdődött.

-Gróf Széchenyi István 230. születésnapja alkalmából a Gróf Széchenyi Család Alapítvány Széchenyi évet hirdetett, ez alkalomból kulturális, gazdasági és gasztronómiai eseményeket is szervez, idén elhatározták, hogy a rendezvényekkel kimozdulnak Budapestről és felfedezik a vidéket, mondta Széchenyi Tímea, a Földtől az asztalig elnevezésű gasztronómiai konferencián.

Kiemelte, mint Gróf Széchenyi Pál agrárminiszter leszármazottja fontosnak tartja azt a szellemi örökséget, amelyet elődje ránk hagyott és amelyben felhívta a figyelmet a vidék és a termelés fontosságára.

A Széchenyieknek mindig nagyon fontos volt a gasztronómia, az hogy mit tesznek az asztalra. Például Széchenyi István Nagycenken minden hónapban lakomát rendezett, amikor megfőzette az egész falunak azokat a fogásokat, amit ők kedveltek. Ez is egy olyan fontos hagyomány, amit folytatni kell, ezért tervezünk ebben az évben gasztronómiai programokat is.

A programba bevontak több hazai termelőt, kóstoltatják a termékeiket, és mindezt kiszélesítették az olasz gasztronómia bevonásával is.

- A Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara elnökségi tagjaként tapasztaltam, hogy egyre több olasz termel magyar földeken és vallják, hogy a magyar föld kiváló, indokolta a választást Széchenyi Tímea.

Erős Norbert, a NÉBIH-et felügyelő államtitkár
Erős Norbert, a NÉBIH-et felügyelő államtitkár

A konferencián bemutatták a kamara Marco Polo programját, amelyben olasz és magyar éttermek, konyhák, szakácsok és tanulók vesznek részt.

Több előadás is foglalkozott az élelmiszer biztonsággal, ami az ételkészítés elengedhetetlen része.

Erdős Norbert a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (Nébih) felügyelő államtitkár kifejtette, hogy mennyire fontos, hogy friss, hazai és ellenőrzött alapanyagok kerüljenek a fogyasztókhoz,

több intézkedés is történt a közelmúltban, ami előnyös a kistermelők számára. Példaként említette, hogy már nincsenek területileg behatárolva, Budapesten kívül bárhol árusíthatnak, és alkalmazottakat is bevonhatnak a feldolgozásba és értékesítésbe.

A közétkeztetési rendelet is nagyobb teret biztosít számukra, január 1-től már 60 Százalékban hazai alapanyagból kell előállítani az ételeket, és ez az arány 2023-ban 80 százalékra növekszik.

A mai magyar nemzeti konyha eredete, múltja és jelene. Tradíció, evolúció és az inspirációk fúziója napjainkban című előadásban foglalta össze a magyar gasztronómia történetét Martin Imre, a Ferdinánd Monarchia Étterem & Cseh Sörház tulajdonosa, aki úgy véli, hogy a tradíciók ismerete nélkül nem lehet jó ételeket készíteni. A kétezres évek elején kialakult irányzat, az újragondolt ételek trendje után ideje visszatérni a hagyományokhoz és a hagyományos alapanyagokhoz, és jó alapanyagból, jó receptúrával jó ételt készíteni.

Ezt prezentálva a Széchenyi István Idegenforgalmi és Vendéglátóipari Szakgimnázium és Szakközépiskola konyháján egy olasz és egy magyar séf közösen főzött egy menüt olasz receptek alapján magyar alapanyagokból.

Megmutatták a Görbeházán tenyésztett galambok és az olasz receptúra fúzióját, amelynek a végeredménye egy nagyon kellemes kulináris élmény lett.

A galambhús éppen az az alapanyag, amit régen fogyasztottak, az utóbbi időben viszont feledésbe merült, de érdemes visszacsempészni a tányérokra.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Természet és közjólét harmóniája

A Gerecse-hegység déli és nyugati, illetve a Vértes északi területein, tizenöt település határában, mintegy 11 400 hektáron kezeli az állami erdőket a Gerecsei Erdészeti Igazgatóság. Tevékenysége gerincét a természetközeli erdőgazdálkodás több pilléren nyugvó szemlélete határozza meg.

Új vezetők a Borsodinál

A Borsodi Sörgyár idén januártól átalakította ellátási láncért felelős csapatát. Plamen Angelov Denchev, aki korábban a Molson Coors bolgár Haskovo sörgyárát irányította, tavaly év vége óta tölti be az ellátási lánc igazgatói szerepet a vállalatnál, míg Ofella Ildikó január elsejétől csatlakozott gyárvezetőként.

2010 óta két és félszeresére nőtt a magyar konzervipar eredménye

A magyar konzervipar eredménye 2010 óta két és félszeresére nőtt, és erősödött az ágazat exportképessége is - jelentette ki az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az EKO Konzervipari Kft. több mint 3,2 milliárd forint értékű kapacitásbővítő fejlesztésének támogatói okiratátadásán hétfőn Nyíregyházán.

Közeleg az élelmiszerlánc-felügyeleti díj befizetésének határideje

2022. január 31-ig be kell fizetni az élelmiszerlánc szereplőknek a 2021. évre vonatkozó élelmiszerlánc-felügyeleti díj második részletét. A Nébih szeretné felhívni az érintettek figyelmét, hogy a kötelezettség teljesítésének gördülékeny azonosítása érdekében fokozottan ügyeljenek a megfelelő, 30006016-tal végződő tematikus számlaszám használatára.

Jelentős pusztítást okozhat Brüsszel ámokfutása az agráriumban

A Wageningeni Egyetem és Kutatási Központ (WUR) tanulmánya szerint súlyos következményekkel járhat az uniós élelmiszertermelésre, a gazdaságokra és a vidékre nézve az Európai Bizottság „Termőföldtől az asztalig” (F2F) és Biodiverzitás stratégiája. Sok gazdát tönkretennének, a termelést korlátoznák, az üvegházhatásúgáz-kibocsátás pedig nem csökkenne érdemben.

Göcsej zamata – üvegbe zárva

Mindenkinek ismernie kellene a zöldség-gyümölcs igazi ízét, mert a frissen leszedett, a fa alatt elfogyasztott baracknak vagy cseresznyének nincs párja. Én ezeket az ízeket igyekszem üvegbe zárni – fogalmazta meg a mottóját Horváth Rita, aki Göcsej zamata márkanévvel készíti és forgalmazza termékeit.

Whisky árverések a repülőtéren

Egyre népszerűbbek a nemzetközi repülőtereken található exkluzív vámmentes üzletek által szervezett luxus szeszesital árverések.

Veszélyben a romániai sertéstartás

Négy éve jelent meg Romániában az afrikai sertéspestis, azóta több millió disznót pusztítottak el miatta. De az energiaár robbanásszerű növekedése miatt a talpon maradt farmok is arra kényszerülhetnek, hogy bezárják kapuikat. Drágulása lavinaszerűen magával sodorta a műtrágya, a takarmány és a feldolgozás árát is.

A pékségek sem úszták meg a járvány hatását

A vásárlói tudatosság terjedésének is köszönhető a Jókenyér 27 éves sikere - mondta a VG-nek Ludwig Klára, a Jókenyér márkát tulajdonló Ludwig & Mentesi Sütőipari és Kereskedelmi Kft. ügyvezetője.

A paradicsom piaca

Az Európai Bizottság rövid távú előrejelzése szerint az Európai Unióban a frisspiacra szánt paradicsom termése 2021-ben 2%-kal csökkenhet a 2020. évihez képest. Ez 5,2%-kal elmarad az elmúlt öt év átlagától, elsősorban a legnagyobb termelő, Spanyolország 10%-os termésvisszaesése miatt.