Back to top

A földtől az asztalig – gasztronómia a Széchenyiekkel

A Földtől az asztalig elnevezésű gasztronómiai konferenciát Kecskeméten tartotta a Gróf Széchenyi Család Alapítvány. A helyválasztás nem véletlen, hiszen van itt Széchenyiről elnevezett iskola, városrész, és tér, mondta Széchenyi Tímea a család leszármazottja.

Széchenyi Család Alapítvány és a Olasz Kereskedelmi Iparkamara összefogásában rendezték meg a két napos I. Olasz - Magyar Gasztronómiai Fesztivált Kecskeméten, a Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központban.

Széchenyi Tímea, az alapítvány kuratóriumi elnöke
Széchenyi Tímea, az alapítvány kuratóriumi elnöke

A rendezvény célja az olasz és magyar nemzetközi kereskedelmi kapcsolatok erősítése, a mezőgazdaság és gasztronómia hatékonyságának bemutatása.

Továbbá a két ország kereskedelmi, mezőgazdasági szakképzési rendszerének hatékony bemutatása, a szakmai partneri kapcsolatok erősítése. A látogatók magyar és olasz élelmiszerekkel ismerkedhettek a standokon. A fesztivál gasztronómiai szakmai konferenciával kezdődött.

-Gróf Széchenyi István 230. születésnapja alkalmából a Gróf Széchenyi Család Alapítvány Széchenyi évet hirdetett, ez alkalomból kulturális, gazdasági és gasztronómiai eseményeket is szervez, idén elhatározták, hogy a rendezvényekkel kimozdulnak Budapestről és felfedezik a vidéket, mondta Széchenyi Tímea, a Földtől az asztalig elnevezésű gasztronómiai konferencián.

Kiemelte, mint Gróf Széchenyi Pál agrárminiszter leszármazottja fontosnak tartja azt a szellemi örökséget, amelyet elődje ránk hagyott és amelyben felhívta a figyelmet a vidék és a termelés fontosságára.

A Széchenyieknek mindig nagyon fontos volt a gasztronómia, az hogy mit tesznek az asztalra. Például Széchenyi István Nagycenken minden hónapban lakomát rendezett, amikor megfőzette az egész falunak azokat a fogásokat, amit ők kedveltek. Ez is egy olyan fontos hagyomány, amit folytatni kell, ezért tervezünk ebben az évben gasztronómiai programokat is.

A programba bevontak több hazai termelőt, kóstoltatják a termékeiket, és mindezt kiszélesítették az olasz gasztronómia bevonásával is.

- A Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara elnökségi tagjaként tapasztaltam, hogy egyre több olasz termel magyar földeken és vallják, hogy a magyar föld kiváló, indokolta a választást Széchenyi Tímea.

Erős Norbert, a NÉBIH-et felügyelő államtitkár
Erős Norbert, a NÉBIH-et felügyelő államtitkár

A konferencián bemutatták a kamara Marco Polo programját, amelyben olasz és magyar éttermek, konyhák, szakácsok és tanulók vesznek részt.

Több előadás is foglalkozott az élelmiszer biztonsággal, ami az ételkészítés elengedhetetlen része.

Erdős Norbert a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (Nébih) felügyelő államtitkár kifejtette, hogy mennyire fontos, hogy friss, hazai és ellenőrzött alapanyagok kerüljenek a fogyasztókhoz,

több intézkedés is történt a közelmúltban, ami előnyös a kistermelők számára. Példaként említette, hogy már nincsenek területileg behatárolva, Budapesten kívül bárhol árusíthatnak, és alkalmazottakat is bevonhatnak a feldolgozásba és értékesítésbe.

A közétkeztetési rendelet is nagyobb teret biztosít számukra, január 1-től már 60 Százalékban hazai alapanyagból kell előállítani az ételeket, és ez az arány 2023-ban 80 százalékra növekszik.

A mai magyar nemzeti konyha eredete, múltja és jelene. Tradíció, evolúció és az inspirációk fúziója napjainkban című előadásban foglalta össze a magyar gasztronómia történetét Martin Imre, a Ferdinánd Monarchia Étterem & Cseh Sörház tulajdonosa, aki úgy véli, hogy a tradíciók ismerete nélkül nem lehet jó ételeket készíteni. A kétezres évek elején kialakult irányzat, az újragondolt ételek trendje után ideje visszatérni a hagyományokhoz és a hagyományos alapanyagokhoz, és jó alapanyagból, jó receptúrával jó ételt készíteni.

Ezt prezentálva a Széchenyi István Idegenforgalmi és Vendéglátóipari Szakgimnázium és Szakközépiskola konyháján egy olasz és egy magyar séf közösen főzött egy menüt olasz receptek alapján magyar alapanyagokból.

Megmutatták a Görbeházán tenyésztett galambok és az olasz receptúra fúzióját, amelynek a végeredménye egy nagyon kellemes kulináris élmény lett.

A galambhús éppen az az alapanyag, amit régen fogyasztottak, az utóbbi időben viszont feledésbe merült, de érdemes visszacsempészni a tányérokra.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hogyan válhatna húzóágazattá az élelmiszertermelés?

Át kell gondolni az életképtelen, nemzetközileg versenyképtelen kisgazdaságok támogatását, mivel veszteség az ágazat számára. Ugyanakkor ösztönözni szükséges a termékpályák menti szerveződéseket.

A kenyér útját járják végig a gyerekek a BASF oktatási segédleteivel

Szerintünk a mezőgazdaság a legfontosabb hivatás a világon – hirdeti évek óta a BASF. Az idén új kampányt indítottak, amivel a legfogékonyabb korosztály, a kisiskolások ismereteit szeretnék bővíteni a mezőgazdaságról. Első eredményeikről az Európában egyedülállóan korszerű Pano Pékségben tartott sajtótájékoztatón számoltak be.

Kínai éttermet függesztett fel a Nébih

Egy budapesti vendéglátó ipari egység ellenőrzése során súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülményekkel szembesültek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. A feltárt hibák és hiányosságok miatt a szakemberek az étterem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették, továbbá 95,3 kg élelmiszert kivontak a forgalomból.

Gyorsabban kerülhetnek piacra az új növényvédő szerek

Felgyorsíthatja a növényvédő szerek engedélyezését az, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) együttműködési megállapodást kötött a NEVEX Institute Kft.-vel - közölte a Nébih hétfőn az MTI-vel.

A rejtélyes luteolin, amely felveszi a harcot a gyulladás és a szorongás elleni küzdelemben

A krónikus gyulladás számtalan betegség kiváltó oka. Bár sok dolog kiválthat gyulladást a szervezetben, a jó hír az, hogy rengeteg olyan tápanyag van, amely segíthet kordában tartani. Az egyik ilyen tápanyag, amelyet szem előtt kell tartani, a luteolin, amely számos növényi eredetű élelmiszerforrásban megtalálható.

Fenntartható falatok

A megtermelt ételek harmadát nem eszi meg senki. Néhány tehetséges magyar fiatal olyan üzleti modellt alkotott a maradék hasznosítására, amellyel az eladók és a vevők is jól járnak. Jelenleg már a közép-kelet-európai bővítésén dolgoznak.

A méhész is vállalkozó 3.

Ez már a többedik cikkem, és végre elérek oda, hogy a méhészetről is elkezdjek beszélni. Az előző cikkek gondos után járást igényeltek több részletükben, mert hiába tudok valamit, ha le akarom írni, csak leellenőrzöm még egyszer. Ebben a cikkben erre nem volt szükség, ugyanis az elejétől a végéig kizárólag saját tapasztalatot írok le.

Kevesebb gabona jut az éhező országokba

Megnyílt ugyan a gabonafolyosó, azonban az ENSZ szeptember 29-i adatai szerint 238 szállító konténerhajó indult el az ukrán kikötőkből, és 5,5 millió tonna gabonát szállít. Az áru nagy része a közepes és a magas jövedelmű országokba megy.

Szent Mihály-napi állattenyésztési fórum

Nehéz időszak jön: nem a minőség lesz a kérdés, hanem hogy lesz-e egyáltalán takarmány a jövő évi betakarításig. De egy év múlva talán könnyebbnek látjuk majd a helyzetünket – hangzott el Kaposváron, a Szent Mihály-napi állattenyésztési fórumon. A különböző állattenyésztési ágazatok képviselői a jelenlegi helyzetet elemezték és igyekeztek néhány jótanáccsal is szolgálni a jelenlévő gazdálkodóknak.

Dübörög a káposztaszezon

Teljes erővel mennek a káposztaakciók a német áruházláncokban, ahogy az utolsó tavalyi, tárolóból kikerült tételeket leváltja a frissen szedett fehér és vörös fejes káposzta. Tízkilós zsákokban azonban már nem akciózzák sehol a káposztát, mert nem tudnának olyan árat ráírni, amivel megérné.