Back to top

A földtől az asztalig – gasztronómia a Széchenyiekkel

A Földtől az asztalig elnevezésű gasztronómiai konferenciát Kecskeméten tartotta a Gróf Széchenyi Család Alapítvány. A helyválasztás nem véletlen, hiszen van itt Széchenyiről elnevezett iskola, városrész, és tér, mondta Széchenyi Tímea a család leszármazottja.

Széchenyi Család Alapítvány és a Olasz Kereskedelmi Iparkamara összefogásában rendezték meg a két napos I. Olasz - Magyar Gasztronómiai Fesztivált Kecskeméten, a Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központban.

Széchenyi Tímea, az alapítvány kuratóriumi elnöke
Széchenyi Tímea, az alapítvány kuratóriumi elnöke

A rendezvény célja az olasz és magyar nemzetközi kereskedelmi kapcsolatok erősítése, a mezőgazdaság és gasztronómia hatékonyságának bemutatása.

Továbbá a két ország kereskedelmi, mezőgazdasági szakképzési rendszerének hatékony bemutatása, a szakmai partneri kapcsolatok erősítése. A látogatók magyar és olasz élelmiszerekkel ismerkedhettek a standokon. A fesztivál gasztronómiai szakmai konferenciával kezdődött.

-Gróf Széchenyi István 230. születésnapja alkalmából a Gróf Széchenyi Család Alapítvány Széchenyi évet hirdetett, ez alkalomból kulturális, gazdasági és gasztronómiai eseményeket is szervez, idén elhatározták, hogy a rendezvényekkel kimozdulnak Budapestről és felfedezik a vidéket, mondta Széchenyi Tímea, a Földtől az asztalig elnevezésű gasztronómiai konferencián.

Kiemelte, mint Gróf Széchenyi Pál agrárminiszter leszármazottja fontosnak tartja azt a szellemi örökséget, amelyet elődje ránk hagyott és amelyben felhívta a figyelmet a vidék és a termelés fontosságára.

A Széchenyieknek mindig nagyon fontos volt a gasztronómia, az hogy mit tesznek az asztalra. Például Széchenyi István Nagycenken minden hónapban lakomát rendezett, amikor megfőzette az egész falunak azokat a fogásokat, amit ők kedveltek. Ez is egy olyan fontos hagyomány, amit folytatni kell, ezért tervezünk ebben az évben gasztronómiai programokat is.

A programba bevontak több hazai termelőt, kóstoltatják a termékeiket, és mindezt kiszélesítették az olasz gasztronómia bevonásával is.

- A Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara elnökségi tagjaként tapasztaltam, hogy egyre több olasz termel magyar földeken és vallják, hogy a magyar föld kiváló, indokolta a választást Széchenyi Tímea.

Erős Norbert, a NÉBIH-et felügyelő államtitkár
Erős Norbert, a NÉBIH-et felügyelő államtitkár

A konferencián bemutatták a kamara Marco Polo programját, amelyben olasz és magyar éttermek, konyhák, szakácsok és tanulók vesznek részt.

Több előadás is foglalkozott az élelmiszer biztonsággal, ami az ételkészítés elengedhetetlen része.

Erdős Norbert a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (Nébih) felügyelő államtitkár kifejtette, hogy mennyire fontos, hogy friss, hazai és ellenőrzött alapanyagok kerüljenek a fogyasztókhoz,

több intézkedés is történt a közelmúltban, ami előnyös a kistermelők számára. Példaként említette, hogy már nincsenek területileg behatárolva, Budapesten kívül bárhol árusíthatnak, és alkalmazottakat is bevonhatnak a feldolgozásba és értékesítésbe.

A közétkeztetési rendelet is nagyobb teret biztosít számukra, január 1-től már 60 Százalékban hazai alapanyagból kell előállítani az ételeket, és ez az arány 2023-ban 80 százalékra növekszik.

A mai magyar nemzeti konyha eredete, múltja és jelene. Tradíció, evolúció és az inspirációk fúziója napjainkban című előadásban foglalta össze a magyar gasztronómia történetét Martin Imre, a Ferdinánd Monarchia Étterem & Cseh Sörház tulajdonosa, aki úgy véli, hogy a tradíciók ismerete nélkül nem lehet jó ételeket készíteni. A kétezres évek elején kialakult irányzat, az újragondolt ételek trendje után ideje visszatérni a hagyományokhoz és a hagyományos alapanyagokhoz, és jó alapanyagból, jó receptúrával jó ételt készíteni.

Ezt prezentálva a Széchenyi István Idegenforgalmi és Vendéglátóipari Szakgimnázium és Szakközépiskola konyháján egy olasz és egy magyar séf közösen főzött egy menüt olasz receptek alapján magyar alapanyagokból.

Megmutatták a Görbeházán tenyésztett galambok és az olasz receptúra fúzióját, amelynek a végeredménye egy nagyon kellemes kulináris élmény lett.

A galambhús éppen az az alapanyag, amit régen fogyasztottak, az utóbbi időben viszont feledésbe merült, de érdemes visszacsempészni a tányérokra.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Sok haláleset elkerülhető lenne

Egy új tanulmány szerint évente több millió ember haláláért lehet felelős a túl kevés gyümölcs- és zöldségfogyasztás. A kutatók szerint hétből egy szív- és érrendszeri betegségben elhunyt ember halálát a túl kevés gyümölcsfogyasztás okozza, míg tizenkettőből egy ember a túl kevés zöldségfogyasztása miatt hal meg idő előtt.

Áfonyafarm a napelem alatt

Az USA legészakibb tagállamában, Maine területén termő vadáfonyát nem lehet magról vetni, az alacsonyra növő bokrok különleges ápolást igényelnek, az apró, édes bogyókat pedig csak a környéken értékesíthetik, mert túl sérülékenyek ahhoz, hogy a hosszú szállítást kibírják.

Élelem a belek számára: az emberi mikrobák növényi cukrokkal táplálkoznak

Egy új kutatás szerint a bélrendszerünkben élő baktériumok számára táplálékforrásként szolgál egy olyan szénhidrát, amely általában növényi fehérjékhez kötődik.

Az egészséges öregedés újradefiniálása élelmiszerekkel

Dr. Catherine Kwik-Uribe, a Mars Edge tudományos kutatásért felelős alelnöke összefoglalta a világ népességének elöregedésével foglalkozó mélyreható tanulmány kezdeti megállapításait; kiemelve a legfontosabb tudnivalókat az étrendünkben található bioaktív anyagok egészségügyi előnyeiről.

Barlangokba szállítják az almát, így csökkentik a rezsiköltséget az olaszok

Hegyoldalba vájt barlangokban, természetes hűtőházakban tárolják a termés egy részét az észak-olaszországi almatermesztők, ezzel is csökkentve áramszámlát.

Neggst tojáshelyettesítő

A Neggst Foods GmbH kifejlesztett egy vegán tojásalternatívát, ami úgy néz ki és használható, mint a tyúktojás.

A szilva az őszi gyümölcsök szupersztárja

Az Európai Friss Csapat – az ízek ereje! program őszi workshopján Bernáth József séf egy izgalmas szilvás receptet mutatott be, de mellette kiderült az is, melyek azok a szuper tulajdonságok, amelyek miatt a szilva igazi szupersztárnak számít a gyümölcsök között.

Őrizzük meg csontjaink egészségét nassolnivalókkal

Minden harmadik 50 év feletti nő és minden ötödik férfi a csontritkulás miatt szenved csonttörést, ugyanis ez a betegség okolható a csontok gyengeségéért és a csonttörések kockázatának növeléséért. A töréssel járó kellemetlenségek miatt érthető, hogy az emberek miért szeretnének minden módot megragadni, hogy csökkentsék ennek a gyakori eseménynek a kockázatát.

A fekete tea fogyasztása csökkentheti a halálozási kockázatot

A zöld tea régóta hírnevet szerzett az egészségre gyakorolt jótékony hatásáról, a kutatások sokkal vegyesebbek a fekete teával kapcsolatban. Maki Inoue-Choi, a National Cancer Institute epidemiológusa szerint az egyik probléma az, hogy a teával és a halálozással kapcsolatos kiterjedt megfigyelési vizsgálatok olyan országokra összpontosítottak, mint Japán vagy Kína – ahol a zöld tea népszerűbb.

A megbecsült agrárium képes a minőségi termékek előállítására

A magyar agrártársadalom képes hagyományos értékei megtartása mellett, a kormány támogatását élvezve, az új idők kihívásaival szembenézve, megfelelő mennyiségű, minőségű és biztonságos élelmiszerrel ellátni a lakosságot – fogalmazott Farkas Sándor a Magyar Közgazdasági Társaság 60. közgazdász vándorgyűlésén, Szegeden.