Back to top

A fűszerek túl mutatnak az ízeken

Egy görög monda szerint Aphrodité, a szépség és szerelem istennőjének léptei nyomán keltek ki a földből az afrodiziákumok, vagyis azok a növények, amelyeknek vágyfokozó hatást tulajdonítanak.

Az aroma- és természetes gyógyhatáson át az ajándékozásig rengetegféle pozitív hatásuk és felhasználási lehetőségük van
Az aroma- és természetes gyógyhatáson át az ajándékozásig rengetegféle pozitív hatásuk és felhasználási lehetőségük van
Fotó: pixabay
„Valójában a legtöbb fűszer túlmutat az ételízesítésen. Összetett módon hatnak a szervezetünkre és érzékeinkre – mondja Halmai Judit, egy hazai fűszergyártó családi vállalkozás tulajdonosa és divízióvezetője.

Az Eximpo Kft-t 1990-ben alapította Halmai Zoltán, Judit mérnök-közgazdász édesapja, aki meglátta a lehetőséget a bogyiszlói paprikamalomban, ahol a cég tevékenysége azóta is folyik.

A kft-t alapvetően a húsipari vállalatok fűszerellátására hozták létre, de mintegy tíz éve gasztroágazatot indítottak, Fűszerbár néven.

Fő profilja a fűszerpaprika, a monofűszerek és a saját know-how alapján készülő fűszersók, illetve fűszerkeverékek gyártása, csomagolása, forgalmazása. Jelenleg több mint százféle terméket állítanak elő, amelyeket tavaly óta már webáruházban is forgalmaznak. Figyelnek a vásárlói igényekre,

adalék-, tartósítószer- és színezékmentes, paleo szortimenttel állnak egészségtudatos vevőik rendelkezésére,

de nyitottak az egyedi kérésekre, ötletekre is, mivel szívügyük a kreativitás és az értékteremtés.

A bogyiszlói telephelyen régóta összeszokott, elsősorban helyiekből álló kollektíva dolgozik, a fűszerek előállítása, csomagolása jelentős részben kézi munkával folyik. Az alapanyagot legnagyobb részben állandó hazai beszállítóktól vásárolják. A magyar paprika, amit helyben őrölnek, a kalocsai és a szegedi körzetből érkezik, de importot is kínálnak, mivel a vendéglátás és a húsipar sok esetben előnyben részesíti az olcsóbb termékeket.

Halmai Judit, az Eximpo Kft. tulajdonosa és divízióvezetője
Halmai Judit, az Eximpo Kft. tulajdonosa és divízióvezetője
Fotó: Czifrik Kati

Míg néhány évtizeddel ezelőtt leginkább sót, borsot és pirospaprikát (na jó, Vegetát) leltünk egy átlagos magyar konyhaszekrényben, és sokan hitték, hogy az egészséges étkezés egyenlő a fűszerek kerülésével, ma kezdünk egészen másként gondolni rájuk.

„Kiemelt célunk megmutatni, hogy a fűszerek nemcsak az ételek ízesítésére valók, hanem az aroma- és természetes gyógyhatáson át az ajándékozásig rengetegféle pozitív hatásuk és felhasználási lehetőségük van” – mondja Halmai Judit.

Bizonyos fűszerek megkönnyítik az emésztést, míg másoknak az immunerősítésben van fontos szerepük. Az őszi-téli időszakban például a fahéj és a kardamom ajánlott, de a fűszerpaprika hatásait sem szabad alábecsülni.

Az emberek egyre inkább érdeklődnek a különféle fűszerek használata iránt, és nemcsak a nők, hanem a férfiak is. Széles a választék, és a minőség jó irányába változik. A vásárlók figyelnek az összetételre és mind nyitottabbak a különlegesebb fűszerek, valamint keverékek iránt.

Ha jó minőségűt akarunk, érdemes megnézni az összetevőket, hogy minél kevesebb adalékanyagot tartalmazzon a termék, emellett a minőségi tanúsítványok és természetesen a csomagolás is sok mindent elárul.

Százféle terméket kínál a Fűszerbár
Százféle terméket kínál a Fűszerbár
Fotó: Czifrik Kati

A tárolás során a legfontosabb, hogy a fűszert ne tegyük ki fény- vagy hőhatásnak, mert ezek a legnagyobb ellenségei az illatoknak és aromáknak. Óvjuk a fűszereinket a napfénytől és a tűzhelytől, legjobb, ha zárható fiókban tartjuk őket. Ha így teszünk, akár évekig használhatók maradnak.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kiszagolják a beteg húst

A skót kormány bejelentette egy kutyás csapat létrehozását, amely segít megelőzni az afrikai sertéspestis és más egzotikus betegségek bejutását az országba.

Több vodka készült tavaly

Oroszországban tavaly 1,9 százalékkal több vodka készült, mint egy évvel korábban.

Tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése

Tavaly novemberben tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése, átlagosan 27,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat az októberi 26,1 százalékos drágulás után.

Jó tapasztalatokkal zárult a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

Lezárult Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára által elrendelt, a Nébih irányításával végrehajtott egy hónapos téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés sorozat. Kirívó jogsértés nem történt, a tapasztaltak szerint a koronavírus járvány elleni védekezést elősegítő higiéniai szabályokat a legtöbb élelmiszer-vállalkozás betartja.

Nem dobják ki, inkább porítják

Egy dél-afrikai spárgatermesztő cég, a Denmar Estates szárított spárgaterméket fejlesztett ki az élelmiszerpazarlás csökkentése érdekében. Igazán ijesztő adat, hogy évenként mintegy 30 tonna spárgát kell kidobniuk, mert megromlik, vagy mert nem felel meg a kiskereskedelmi előírásoknak, nyilatkozta Grahame Osler, a termesztő­cég értékesítési és marketingvezetője.

Akik látnak benne jövőt

A munkaerő hiánya mellett gyakran azért szűnik meg egy régóta működő kertészet, mert a nyugdíjba vonuló tulajdonosok családon belül nem tudják átadni a céget, és vevő sincsen rá. A fiatalok többségét ugyanis nem vonzza ez a tevékenység. Szerencsére vannak kivételek, jó példák.

Új GM-jelölési előírás az USA-ban

Január 1-jével megváltozott a genetikailag módosított összetevőket tartalmazó élelmiszerek jelölése az USA-ban.

Nem érinti a sertéstermelőket az árstop

Nem érinti a sertéstermelőket a sertéscombra vonatkozó három hónapos árbefagyasztás – mondta el a Magyar Mezőgazdaságnak Horváth István, a Magyar Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetségének elnöke.

Február végéről nyárra halasztották a nagy biokiállítást

A regisztrált kiállítók kérésének eleget téve, illetve a tervezhetőség érdekében úgy döntöttek a szervezők, hogy a február végi időpontról július 26–29-re halasztják a nürnbergi Biofach – Vivaness kiállításpárost.

Élelmiszerbiztonságot támogató kutatást végeztek uniós támogatással

Az élelmiszerbiztonságot támogató kutatást végeztek a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Kaposvári Campusán, a nemzetközi program keretében azt vizsgálták, hogy a kukorica feldolgozása során megjelenő, penészgombák által termelt méreganyag, a fumonizin mikotoxin milyen egészségi kockázatokkal jár az élelmiszerláncban.