Back to top

A fűszerek túl mutatnak az ízeken

Egy görög monda szerint Aphrodité, a szépség és szerelem istennőjének léptei nyomán keltek ki a földből az afrodiziákumok, vagyis azok a növények, amelyeknek vágyfokozó hatást tulajdonítanak.

Az aroma- és természetes gyógyhatáson át az ajándékozásig rengetegféle pozitív hatásuk és felhasználási lehetőségük van
Az aroma- és természetes gyógyhatáson át az ajándékozásig rengetegféle pozitív hatásuk és felhasználási lehetőségük van
Fotó: pixabay
„Valójában a legtöbb fűszer túlmutat az ételízesítésen. Összetett módon hatnak a szervezetünkre és érzékeinkre – mondja Halmai Judit, egy hazai fűszergyártó családi vállalkozás tulajdonosa és divízióvezetője.

Az Eximpo Kft-t 1990-ben alapította Halmai Zoltán, Judit mérnök-közgazdász édesapja, aki meglátta a lehetőséget a bogyiszlói paprikamalomban, ahol a cég tevékenysége azóta is folyik.

A kft-t alapvetően a húsipari vállalatok fűszerellátására hozták létre, de mintegy tíz éve gasztroágazatot indítottak, Fűszerbár néven.

Fő profilja a fűszerpaprika, a monofűszerek és a saját know-how alapján készülő fűszersók, illetve fűszerkeverékek gyártása, csomagolása, forgalmazása. Jelenleg több mint százféle terméket állítanak elő, amelyeket tavaly óta már webáruházban is forgalmaznak. Figyelnek a vásárlói igényekre,

adalék-, tartósítószer- és színezékmentes, paleo szortimenttel állnak egészségtudatos vevőik rendelkezésére,

de nyitottak az egyedi kérésekre, ötletekre is, mivel szívügyük a kreativitás és az értékteremtés.

A bogyiszlói telephelyen régóta összeszokott, elsősorban helyiekből álló kollektíva dolgozik, a fűszerek előállítása, csomagolása jelentős részben kézi munkával folyik. Az alapanyagot legnagyobb részben állandó hazai beszállítóktól vásárolják. A magyar paprika, amit helyben őrölnek, a kalocsai és a szegedi körzetből érkezik, de importot is kínálnak, mivel a vendéglátás és a húsipar sok esetben előnyben részesíti az olcsóbb termékeket.

Halmai Judit, az Eximpo Kft. tulajdonosa és divízióvezetője
Halmai Judit, az Eximpo Kft. tulajdonosa és divízióvezetője
Fotó: Czifrik Kati

Míg néhány évtizeddel ezelőtt leginkább sót, borsot és pirospaprikát (na jó, Vegetát) leltünk egy átlagos magyar konyhaszekrényben, és sokan hitték, hogy az egészséges étkezés egyenlő a fűszerek kerülésével, ma kezdünk egészen másként gondolni rájuk.

„Kiemelt célunk megmutatni, hogy a fűszerek nemcsak az ételek ízesítésére valók, hanem az aroma- és természetes gyógyhatáson át az ajándékozásig rengetegféle pozitív hatásuk és felhasználási lehetőségük van” – mondja Halmai Judit.

Bizonyos fűszerek megkönnyítik az emésztést, míg másoknak az immunerősítésben van fontos szerepük. Az őszi-téli időszakban például a fahéj és a kardamom ajánlott, de a fűszerpaprika hatásait sem szabad alábecsülni.

Az emberek egyre inkább érdeklődnek a különféle fűszerek használata iránt, és nemcsak a nők, hanem a férfiak is. Széles a választék, és a minőség jó irányába változik. A vásárlók figyelnek az összetételre és mind nyitottabbak a különlegesebb fűszerek, valamint keverékek iránt.

Ha jó minőségűt akarunk, érdemes megnézni az összetevőket, hogy minél kevesebb adalékanyagot tartalmazzon a termék, emellett a minőségi tanúsítványok és természetesen a csomagolás is sok mindent elárul.

Százféle terméket kínál a Fűszerbár
Százféle terméket kínál a Fűszerbár
Fotó: Czifrik Kati

A tárolás során a legfontosabb, hogy a fűszert ne tegyük ki fény- vagy hőhatásnak, mert ezek a legnagyobb ellenségei az illatoknak és aromáknak. Óvjuk a fűszereinket a napfénytől és a tűzhelytől, legjobb, ha zárható fiókban tartjuk őket. Ha így teszünk, akár évekig használhatók maradnak.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A méhész is vállalkozó 6.

Ha vállalkozók vagyunk, tudnunk kell, honnan származik a bevételünk. Ez a méhészetben sok esetben meglepően egyszerű, hiszen legtöbbünk csak három fajtamézet termel. Ebben az esetben, ha termelő méhcsaládjaink számát megszorozzuk a megtermelt fajtamézek családonként pergetett átlagával, megkapjuk, mennyi mézet termeltünk. Ha ezt megszorozzuk a felvásárlási árral, megkapjuk a bevételünket.

Kincsek a kiskertből

„A föld szeretete, a kerti munka öröme, a saját magunk termelte zöldség és gyümölcs elveszett értékek. Gyógyszerre és táplálékkiegészítőkre költünk, ahelyett hogy észrevennénk, mi mindent tehetnénk magunkért. Ezért is költöztünk ki a városból, és ezt próbáljuk továbbadni gyermekünknek mintaként” – Kovács Annamária, a Kertem kincsei termékcsalád megálmodója és készítője foglalta össze ekképp ars poeticáját.

Tizenkét csapat jutott tovább a Magyarország étele 2023. szakácsversenyen

Tizenkét csapat jutott tovább és két tartalékot is megnevezett a zsűri a Magyarország étele 2023. szakácsverseny elődöntőjének eredményhirdetésén Felcsúton.

Húsexportengedélyt kapott Magyarország a Fülöp-szigetekre

Hosszú évek kitartó munkájának eredményeként első alkalommal kaptak húsexportengedélyt magyar vállalatok a Fülöp-szigetek piacára - jelentette be Facebook-bejegyzésben a külgazdasági és külügyminiszter.

Megjelent a minőségrendszerhez történő csatlakozást támogató pályázati felhívás

A mezőgazdasági termelők 2023. március 1. és 2023. augusztus 31. között ismét pályázhatnak az európai uniós és a nemzeti minőségrendszerekhez történő csatlakozás kapcsán támogatásra.

Hűtő és melegítő hatásúak

Nyáron túl meleg van, télen pedig hideg, mondhatnánk, az időjárás soha nem optimális az ember számára, legalábbis így érezzük. A táplálkozásunk során ezt a kellemetlenséget tudományos alapon is korrigálhatjuk, hiszen egyes növényeknek hűtő, míg másoknak melegítő hatásuk van.

Valós értéket tükrözzön az ár

Steven van Schilfgaarde, a Royal FloraHolland virágtőzsde vezérigazgatója szerint 2022 nehéz és különösen kiszámíthatatlan év volt. A tőzsde kiadványa szerint azonban év végére így is átlépte a forgalom az ötmilliárd eurós határt, ami viszont csaknem 600 millióval kevesebb, mint egy évvel korábban.

Bevételek, kiadások Hollandiában

A Wageningen Economic Research éves bevételbecslésének összeállítása alapján 2022-ben Hollandiában minden mezőgazdasági és kertészeti ágazatban növekedtek a költségek. A nagyobb kiadásokat a szántóföldi gazdálkodásban és az üvegházi termesztés bizonyos ágaiban bőven ellensúlyozta az értékesített termékek ára, a dísznövénykertészetben viszont olyan mértékben zuhantak az eladási árak, hogy számottevő az érintettek bevételcsökkenése.

Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó a TEDi üzleteiből

Határérték feletti, technológiai eredetű szennyezőanyagok miatt Aldiva Unicorn Wheels 220 grammos Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-vel.

Sajttal kereskedtek, ötmilliárd forint áfát csaltak

Több mint 5 milliárd forint áfát csalt el egy sajtkereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, a 15 emberből álló bandával és az azt segítő 14 emberrel szemben vádat emelt a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség - közölte a NAV a Facebook-oldalán. A szervezet győri vezetője a koronavírus-járvány idején azzal vált ismertté, hogy a jelenleg már lefoglalt luxusautóival kórházakba szállított maszkokat adományként.