0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Gépesíthető munkák

Álltunk a Kokas-hegyen, Légli Ottó hároméves Sauvignon blanc-ültetvénye őszi napsütésben fürdött, és a legszebb badacsonyi panorámában gyönyörködtünk. A festői környezet a Vektor Mezőgép Kft. által felvonultatott Spedo és Freilauber gépmodellek bemutatásának hátteréül szolgált.

A hatékonyságnak és a gazdaságosságnak ma már a gépesítés az alapja, hangsúlyozta köszöntőjében Légli Ottó, aki ezúttal házigazdaként, és nem a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa elnökeként vett részt a bemutatón. A 3200 hektáros Balatonboglári borvidék a legnagyobb szőlős táj a Dunántúlon, már az 1960-as évek elejétől az ottani nagyüzemben próbálták ki az újdonságokat, amik közül igen sok átkerült az üzemi gyakorlatba.

Ma az egyre vékonyabb lombfal és a minél jobb minőségű gyümölcs az elvárás, a megvalósításukhoz viszont mind kevesebb kézimunkaerő áll rendelkezésünkre, foglalta össze a szakember a helyzetet.

A Vektor országjáró körútjának szerencsés, napsütötte állomása volt Balatonboglár. A győri cég a szántóföldi és állókultúrák termesztőit szolgálja ki eszközökkel, és erre az eseményre az olasz Spedo és a német Freilauber termékeit hozták el. Tapasztalataik szerint azok iránt nagyobb az érdeklődés, amelyek kézimunkaerőt váltanak ki. A Bogláron bemutatott gépek alkalmasak rá, hogy traktorból vezéreljék őket, joystickkel helyettesítve a szőlőmunkásokat.

A Bio Speed nevű damilos soraljtisztító egyetlen célja a gyomok eltüntetése az ültetvényből. Nem túl bonyolult, se nem robusztus eszköz, a tőkénél mechanikusan, rugóval oldja meg a kitérést. Az aktív eszköz a traktor hidraulikus rendszeréről működtethető.

A Polaris DE tőközművelő automatikus önvisszahúzó rendszere keskeny sortávolságú szőlőültetvényekben jelenthet nagy segítséget. Önálló hidraulikarendszere van, a saraboló kés vége pedig hajlított, így több lépésben lehet lebontani a bakhátat. A soraljművelőknél fontos az érzékelőpálca beállítása, mert öreg tőkéknél így lehet a lehető legközelebb vinni a talajszinthez.

A Polaris SE dupla tőközművelő eszköz egyes működésű kultiválófejekkel és önvisszahúzó rendszerrel rendelkezik. A robusztus váz és a hidraulikus soraljművelő egységek teszik felhasználóbaráttá. Olajellátása a traktor rendszeréről és önálló hidraulikarendszerről is megoldható. Joystickkel lehet vezérelni a fülkéből, akárcsak a gumi támkerékpárt vagy a vázkeret hidraulikáját.

Hasonlít hozzá a Polaris Nettuno DE, bár ez utóbbinál a gumi támkerekek mechanikusan állíthatók. A Spedo talajművelő gépek nagy előnye, hogy legó­szerűen cserélhetők rajtuk a munkaeszközök. A külső körülményeknek megfelelően szerelhetők fel adapterekkel, így mindig a gazda választhatja ki a legalkalmasabbat az adott talajviszonyokhoz és időjáráshoz.

A német munkagépek közül előmetsző, csonkázó- és levelezőgépet mutatott be a Vektor Kft., a Freilauber forgókéses csonkázójából az egyoldalas U alakú változatot. A központi tartószerkezetre szerelt kések nemcsak hosszú élettartamúak, hanem kopás esetén sem kell eldobni őket, mert átforgatva mindegyik négyszer felhasználható. A bemutatón hangsúlyozták, hogy az összes Freilauber eszköznek kicsi az olajigénye. Ráadásul a tartószerkezetre – az árbócra – különböző művelőeszközök kapcsolhatók.

Ahol minden partner győztes

Töltsük meg a Bábolnai Gazdanapokat szakmai partnerekkel, és arassunk sikert szeptemberben is! Ezzel a felhívással hirdetett versenyt kiadónk, a 34. Bábolnai Gazdanapokat szervező Magyar Mezőgazdaság Kft. Az idei kezdeményezésnek Takács Ervin, a Vektor Mezőgép Kft. regionális kereskedője lett a győztese.

Mint mondja, tapasztalata szerint az agrárszektorban nagyon sokat számítanak az emberi kapcsolatok, a személyes megkeresés. A versennyel kapcsolatban az első gondolata az volt, hogy elektronikusan küld meghívót a partnereinek, de az emberi lélek sajátosságait ismerve tudta, hogy egy részük nem fogja kinyomtatni, otthon felejti, és végül nem keresi föl a kiállítást. Ezért mégis inkább kinyomtatott mintegy száz meghívót, nyakába vette a Nyugat-Dunántúlt, és körbejárta azokat a partnereket, akiket meg akart hívni. Az eredmény nem maradt el, a személyes megkeresés hatásosnak bizonyult. Megkönnyítette a helyzetét, hogy Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Fejér megyékben dolgozik, ahonnan gyorsan elérhető Bábolna. Mivel több szakember jelezte, hogy jönne és felkeresné a Vektor standját, őket célzottan is meghívta. A regionális kereskedő szerint a bábolnai kiállítás napjainkban is vonzó szakmai körökben, olyan hívószó, amire szívesen jönnek.

Elsősorban a szakmai programokra kíváncsiak, de a családi rendezvények sem közömbösek számukra, mert kicsiktől a nagyokig mindenki megtalálja az érdeklődésének megfelelő programot.

Bábolna mindig híres volt az újdonságok bemutatásáról. A Vektor Kft. is arra törekszik, hogy minden évben innovatív és modern termékekkel jelenjen meg a kiállításon.

Könnyű, mégis stabil konstrukció az előmetsző gép, ami speciális hidraulikus rendszerével gyorsan és pontosan dolgozik. Fontos szempont, hogy gyors nyitási és zárási idejének köszönhetően a karók ellenére is nagy sebességgel lehet vele haladni. Késtárcsái nagy szilárdságú acélból készülnek, egyedi vágószög-kialakítással. Mivel nem élezettek, nem tépik-vágják az oszlopokat. Az alapkeretet hat tárcsával szerelik, de akár a duplájára lehet bővíteni.

A Freilauber szabadalmaztatott levéltelenítője átfúj a vékony lombfalon. Nyomóventilátor irányítja a leveleket, hogy a forgó tépőhengerek elkaphassák őket. A leveleket egészben szedi le, így nem sérül a szőlő.

Szinte bármilyen szilárd anyag (finom és durva komposzt, szerves trágya és szalma) kiszórására alkalmas a Jumbo X45. Kategóriájában egyedülállóvá teszi a gépet 4 köbméteres kapacitása és 1,28 méteres szélessége. A kaparóláncot és a hengereket egymástól függetlenül szabályozható hidromotorok hajtják. A szerves trágyát a tőke alá teszi, de kapható hozzá olyan adapter, amivel a teljes területen szétszórja. Fontos, hogy keskeny nyomtávú, mert így mindenhova befér, és alacsonyan van a súlypontja, tehát olyan területeken is lehet használni, ahol más gép felbillenne. Masszív az egész berendezés, és úgy lett kialakítva, hogy nagyon kis helyen vissza lehessen fordulni vele a sorba.A Spedo és a Freilauber gyárak kínálatában a legkisebb területekre is találni gépeket. Vonóerő-igényük kicsi, jellemzően 50-60 lóerő, és többségük önálló hidraulikával rendelkezik, hogy ne a traktor olajkészletét kelljen használniuk. Viszont ha nagyobb traktorteljesítményre van szükség, arra is van 100 lóerő körüli, szőlőbe való erőgép. A Vektor Kft. bemutatóin Solis traktorok működtek közre, az Odisys Bt. jóvoltából.

Forrás: Kertészet és Szőlészet