Back to top

Ötven millió csomag élelmiszert mentett meg a Tesco

2016 óta a Tesco 44 000 tonna deformált alakú gyümölcsöt és zöldséget adott el az eredetinél alacsonyabb áron ezzel elkerülve az élelmiszerek kidobását. Ennek köszönhetően az elmúlt öt évben több mint 50 millió csomag élelmiszer pazarlását gátolta meg a kiskereskedelmi vállalat.

A „Perfectly Imperfect” program keretében a fogyasztók olyan torzult formájú gyümölcsöket és zöldségeket vásárolhatnak alacsonyabb áron, amelyek egyébként kárba vesznének a kisebb szépséghibáik miatt. A szupermarket hozzátette, hogy a program 2016-os elindítása óta 44 000 tonnát értékesített a Perfecly Imperfect termékcsaládból.

Tony McElroy, a cég élelmiszerhulladék-csökkentésért felelős vezetője elmondta:

„a hibás gyümölcsök és zöldségek értékesítése az egyik módja annak, hogy az általunk termesztett élelmiszerek az emberekhez kerüljenek, ugyanakkor mindannyian tehetünk lépéseket az élelmiszer-pazarlás ellen.

Ez például azt jelentheti, hogy listát írunk és megtervezzük a bevásárlást, mielőtt elmegyünk a boltba, helyesen tároljuk a termékeket, vagy újra megnézzük a deformált ételeket, és azzal a tudattal fogyasztjuk el őket, hogy ugyanolyan jók, mint a hagyományos formájú alternatívák.”

A Perfectly Imperfect a szupermarketlánc szélesebb körű élelmiszer-pazarlási programjának része, amely magában foglalja a FareShare élelmiszerosztó jótékonysági szervezettel való partnerséget is. Amikor a program elindult, csak kétféle zöldséget árultak: burgonyát és paszternákot. Mára azonban a kínálat eperrel, sárgarépával, salátával, almával és karfiollal bővült, és szezonálisan változik, attól függően, hogy mi az, ami éppen könnyebben elérhető.

Tavaly a cég közleményében kifejtette, hogy lépéseket tesz annak érdekében, hogy teljesítse az ENSZ fenntartható fejlődési célját, amely szerint 2030-ig a felére kell csökkenteni a globális élelmiszer-hulladék mennyiségét.

Idén szeptemberben a szupermarket egyes angliai áruházaiban bevezette a termékek újratölthető, hulladékmentes változatait. Ez azt jelenti, hogy a vásárlók mostantól olyan mindennapi termékeket, mint például mosogatószert, fenntartható, újrafelhasználható csomagolásban vásárolhatnak, amely az üzletben tisztítható és újratölthető.

Ken Murphy, a Tesco Group vezérigazgatója elmondta: „elszántak vagyunk a műanyaghulladék elleni küzdelemben azáltal, hogy javítjuk a vásárlók számára elérhető újrafelhasználási lehetőségeket. Nyolcvannyolc mindennapi használati cikkel széles választékot kínálunk a fogyasztók számára, valamint úgy gondoljuk, hogy sokat fogunk tanulni ebből a jövőbeni csomagolási terveinkhez.”

Forrás: 
independent.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az árstop mellett nagy emelésre készülnek a kiskereskedők

A hatósági ár helyett három más tényezőt tart hatékonynak az infláció megfékezésére a Portfolio munkatársa.

Pezsgőfogyasztási szokásaink

A pezsgő a világon mindenhol ugyanazt jelenti: az eleganciát, a kifinomultságot, a különlegességet – így az ünnepek, a születésnapok, az esküvők és a családi események állandó szereplője. Hagyományos – étkezések utáni, vagy tósztokat kísérő – fogyasztási módja mellett egyre gyakrabban isszuk aperitifként és használjuk koktélok alapanyagaként.

Ismét keserű évet zárt a mézpiac, most a magas árak sem segítenek

A gyenge tavalyi termés után kevés a méz a belpiacon, de nem csak a kínálat alacsony, a magas árak miatt a belföldi mézcsomagolók és a külföldi vevők sem jelentkeznek kereslettel - írja szerdai számában a Világgazdaság.

Somliget, egy régi gyümölcsünk reneszánsza

Tóth Péterék Zselicben található gyümölcsültetvénye rendhagyó hazánkban, hiszen azt somok alkotják. A fák terméséből lekvárt készítenek, és azt szeretnék, hogy minél többen megismerjék ezt a gyógyhatással rendelkező különleges gyümölcsöt, saját webshopjuk kínálatán keresztül pedig a termesztőket is.

Miniciklámen-fajták díszítőértéke

Egyre nagyobb a piaci verseny a különböző növényházi kultúrák terén is, ezért mind fontosabb szempont a növények díszítőértéke. Így van ez a ciklámennél is, amely elsősorban az őszi és téli hónapokban keresett cserepes dísznövény, és termesztése az elmúlt években jelentősen lerövidült, korszerűsödött.

Nehéz beruházási döntést hozni

Bőséges beruházási források állnak rendelkezésre a mezőgazdasági vállalkozások fejlesztésére, a koronavírus-járvány miatt azonban megdrágult az igénybevételük. Az építőanyagok és az energia árának megugrása pedig kockázatossá teszi a beruházást.

Új vezetők a Borsodinál

A Borsodi Sörgyár idén januártól átalakította ellátási láncért felelős csapatát. Plamen Angelov Denchev, aki korábban a Molson Coors bolgár Haskovo sörgyárát irányította, tavaly év vége óta tölti be az ellátási lánc igazgatói szerepet a vállalatnál, míg Ofella Ildikó január elsejétől csatlakozott gyárvezetőként.

2010 óta két és félszeresére nőtt a magyar konzervipar eredménye

A magyar konzervipar eredménye 2010 óta két és félszeresére nőtt, és erősödött az ágazat exportképessége is - jelentette ki az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az EKO Konzervipari Kft. több mint 3,2 milliárd forint értékű kapacitásbővítő fejlesztésének támogatói okiratátadásán hétfőn Nyíregyházán.

Közeleg az élelmiszerlánc-felügyeleti díj befizetésének határideje

2022. január 31-ig be kell fizetni az élelmiszerlánc szereplőknek a 2021. évre vonatkozó élelmiszerlánc-felügyeleti díj második részletét. A Nébih szeretné felhívni az érintettek figyelmét, hogy a kötelezettség teljesítésének gördülékeny azonosítása érdekében fokozottan ügyeljenek a megfelelő, 30006016-tal végződő tematikus számlaszám használatára.

Jelentős pusztítást okozhat Brüsszel ámokfutása az agráriumban

A Wageningeni Egyetem és Kutatási Központ (WUR) tanulmánya szerint súlyos következményekkel járhat az uniós élelmiszertermelésre, a gazdaságokra és a vidékre nézve az Európai Bizottság „Termőföldtől az asztalig” (F2F) és Biodiverzitás stratégiája. Sok gazdát tönkretennének, a termelést korlátoznák, az üvegházhatásúgáz-kibocsátás pedig nem csökkenne érdemben.