Back to top

Rendhagyó küldöttgyűlés

Bár a Holstein-fríz Tenyésztők Egyesülete a szokásos időpontban, májusban – ugyan online – megtartotta éves rendes küldöttgyűlését, november 10-én ismét összehívták a tagságot. Kiss Ferenc elnök szerint ezúttal az ágazat aktualitásainak megbeszélése és a szokásos, a tenyésztési és termelési sikereket elért szakemberek, gazdaságok elismerése volt a céljuk.

Az Erdőhát Mg. Zrt. Ezüstkanna díját Végh Norbert telepvezető vette át. Kiemelkedő szakmai munkája elismeréseként megkapta a Mestertenyésző címet is
Az Erdőhát Mg. Zrt. Ezüstkanna díját Végh Norbert telepvezető vette át. Kiemelkedő szakmai munkája elismeréseként megkapta a Mestertenyésző címet is
Fotó: Sztakó István/HFTE
„Ágazatunk komoly kihívásokkal küzd, egyszerre több fronton zajlik a küzdelem” – kezdte az aktualitásokat vázoló ismer­tetését az elnök. Mint mondta, ezek közé tartozik a globális klímahelyzet, a környezettudatosságnak való megfelelés és a fogyasztói szokások változása, tetézve egy szűk, elfogult réteg állattenyésztéssel, állatitermék-előállítással kapcsolatos negatív társadalmi reflexiókat gerjesztő tevékenységével.

Ennek is köszönhető, hogy amikor egyébként is nehéz munkaerőt találni, az elmúlt években sokat romlott a mezőgazdaság presztízse, „a társadalom lebecsüli az ott dolgozókat”.

Bár az állat teljesítményét Gamós András ügyvezető méltatta, a Milkmen Kft. Ezüstkanna díjának átvételét – szép gesztusként – átengedte Lang Miklós telepvezetőnek
Bár az állat teljesítményét Gamós András ügyvezető méltatta, a Milkmen Kft. Ezüstkanna díjának átvételét – szép gesztusként – átengedte Lang Miklós telepvezetőnek
Fotó: Sztakó István/HFTE
Ezek a változások éppen az állattenyésztőket sújtják a legjobban, pedig, ahogy az elnök fogalmazott, ők azok, akik a legtöbbet teszik a kedvezőtlen hatások ellen. Tudatos tenyésztői munkájuknak, a precíziós módszerek alkalmazásának, a genomikai szelekciónak, a kifinomult, szinte űrtechnológiai eszközök használatának köszönhetően a modern mezőgazdaság élelmiszer-kibocsátása ugrásszerűen megnövekedett, miközben a környezet terhelése töredékére esett vissza. Ágazatuk esetében például ma kevesebb állattal képesek ugyanannyi tejet előállítani mint korábban, így kisebb szántóföldön termesztett takarmánnyal tudnak azonos mennyiségű, sőt a korábbinál több tejet, tejterméket előállítani.

A küldöttgyűlésen a tenyésztési és termelési eredmények elismerésére, díjak oklevelek átadására is sor került. Ezüstkanna díjat kapott a 2020-ban a standard laktációk országos rangsora első laktációs tejtermelési kategóriáját 20 108 kilogrammal vezető 3325582848 Rügyes nevű holstein-fríz tehén tenyésztője, a csaholci Erdőhát Mg. Zrt.; a több laktációs tejtermelési kategóriát pedig a 20 935 kilogrammal vezető 33167355402 Langyos nevű tehén tenyésztője, a paksi Milkmen Földesi Tejtermelő Kft. érdemelte ki. Az év tenyészbikája címet 2020. évi tenyészértékbecsléseinek eredményei alap­ján 28969 EVER-GREEN-VIEW ASTRAL-ET kapta. Tulajdonosa a mezőhegyesi Génbank-Semex Magyarország Kft. Kiemelkedő szakmai munkájuk elismeréseként két szakember, Végh Norbert és Fajcsi Ákos, a kazsoki Bosh-Frucht Szövetkezet szakmai állattenyésztési igazgatóhelyettese Mestertenyésztő címet vehetett át.

Bár önmagukat nem kell meggyőzniük az igazukról, jól felfogott érdekük, hogy a modern mezőgazdaság nagyköveteiként a fogyasztókat megismertessék a valósággal.

Ezért a közgyűlésre olyan előadókat, köztük Horn Péter professzort hívták meg, akik ehhez muníciókkal szolgálhatnak. (A közgyűlésen elhangzott előadásokat következő számainkban részletesen közöljük. A szerk.)

Az év tenyészbikája címért járó újabb elismerésüket Szögi Szilvia menedzser és Juhász Zoltán kereskedelmi igazgató vették át Kiss Ferenctől és Bognár László ügyvezetőtől
Az év tenyészbikája címért járó újabb elismerésüket Szögi Szilvia menedzser és Juhász Zoltán kereskedelmi igazgató vették át Kiss Ferenctől és Bognár László ügyvezetőtől
Fotó: Sztakó István/HFTE

Kiss Ferenc végül arra hívta fel a figyelmet, hogy világjárvány okozta krízis, az elszálló takarmány- és energiaárak, a munkaerőpiac átalakulása az ágazat eredményességét radikálisan csökkentette.

„Átéltünk már hasonlóan nehéz időszakot, és lesz is még ilyen, ezért nem biztos, hogy az a megoldás, ha valaki feladja a termelést” – mondta. Mint hozzátette, amikor a munkavállalókért folytatott versenyhelyzetben a munkabérek emelkedésével kell számolniuk, rendkívül fontos, hogy a kormányzat segítő kezet nyújtson, hiszen az ágazat önhibáján kívül került nehéz helyzetbe.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2021/46 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Állatvédelem és a gyermekek

A gyermekvédelmi szakellátásban élő gyermekek állatvédelmi szemléletformálása, valamint felelős állattartással kapcsolatos ismereteinek szélesítése a célja annak az együttműködési megállapodásnak, amelyet az Állatorvostudományi Egyetem rektora, az AM Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztosa és a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója írt alá.

Madárinfluenza: óvatos könnyítések két megyében

A madárinfluenza járványhelyzet kedvező alakulásának eredményeként „óvatos könnyítéseket” engedélyezett az országos főállatorvos Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megye korlátozás alatt nem álló területein. Az engedmény a víziszárnyasok technológiai mozgatását teszi lehetővé.

Mely élelmiszerekből lehet hiány jövőre? (I. rész)

2020 egy kihívásokkal teli évtizedet indított el. Az emberek élete komoly változáson ment keresztül egy globális világjárvány megjelenésével, és ezzel együtt bizonyos élelmiszerekből hiány is fellépett. Sajnos az élelmiszerhiány a világ számos országában folytatódott, és úgy tűnik, hogy a jövő évben sem lesz még vége…

Elkészült a tehén nélküli „tehén tej”

Egy amerikai cég kutatásának eredményeképpen olyan tejtermékeket, például sajtot és joghurtot képes elő állítani, amelyek úgy néznek ki, és olyan az ízük, mint a valódi tejtermékeknek. Tehenekre azonban nincs szükség.

Magán tejfeldolgozás és saját értékesítés

Nagy Péter édesanyja ragaszkodott a márkanévhez. A valaha tejtermeléssel is foglalkozó cég ma már csak tejet dolgoz fel, hogy a termékeket maga forgalmazza. A hosszúpályi székhelyű Hajdúsági-Tej Kft. Nagyné és Fiai Tej-Tejtermékek márkanév alatt gyárt és forgalmaz tejtermékeket.

A juhtej hasznos a szervezetnek és szépít is

A juhtej ritkán található dobozokban vagy üvegekben, azonban gyakran megtalálható számos termékben, például sajtokban, túróban, arckrémekben és szappanokban is. De érdemes – e juhtejet fogyasztani?

Telivér-utánpótlás Dióspusztáról

A versenyistállókba szeptembertől folyamatosan érkeznek a másfél éves telivérek, akik a következő generációt képviselik jövőre a lóversenypályákon. A német, angol, francia és ír importok mellett meghatározó szerepet játszanak a magyar tenyésztésű lovak.

A tönk szélén a sertéstartók

Úgy tűnik, a sertéstartóknál – és más állattartóknál is – betelik a pohár. Sokan válaszút előtt állnak, folytassák-e, vagy inkább hagyjanak fel az állattartással? Többek közt ez derült ki a MOSZ sertéstenyésztő tagozatának legutóbbi ülésén, amiről már tudósítottunk.

Határidő változás a termeléshez kötött anyatehén tartás támogatásához szükséges adatszolgáltatási kötelezettségnél

A Nébih felhívja azon állattartók figyelmét, akik igénybe kívánják venni a 2021-es támogatási évre az anyatehéntartás támogatást, a szaporítási eseményeket legkésőbb 2021.december 31-ig be kell jelenteniük a Termékenyítési Rendszerbe (TER). Ehhez gyors és biztos megoldást jelent a Nébih által üzemeltetett webENAR felület használata.

Jól vették az akadályokat a pulykahús-termelők

A pulykahús-termelőket nemcsak a koronavírus-járvány miatt lecsökkent vendéglátóipari és szállodai fogyasztás, hanem az újra megjelent madárinfluenza is jelentős kihívás elé állította az idei évben. Ennek ellenére a termelés tudta tartani a lépést – az egy főre eső pulykahús-fogyasztásban Európa élvonalába tartozó – hazai fogyasztással.