Back to top

Vadászatra tenyésztett vadkacsák

A természetben élő apróvadállomány napjainkban nem képes olyan mértékű szaporulatra, hogy fenntartható módon biztosítsa azokat a nagyobb terítékű apróvad-vadászatokat, amelyek néhány évtizeddel ezelőtt jellemzők voltak hazánkban. Ezt jellemzően az intenzív mezőgazdaság miatt kialakult élőhelyváltozás okozta.

Vadászatra tenyésztett vadkacsák | MMG

Ennek érdekében az országban néhányan apróvadtenyésztésbe kezdtek, hogy a tenyésztett állomány kibocsátásával és visszavadászásával megidézzék az említett akár több százas apróvadterítékeket, ennek a tevékenységnek a hozadékaként pedig a természetes apróvadállományról is némiképpen lekerül a vadászati nyomás. A fonyódi székhelyű Hunnia Vadgazdálkodási Kft. is ennek a célnak szentelte tevékenységét immár 1989 óta.

A cég vadkacsa- és fácántenyésztés mellett vadásztatást is végez, ennek a két tevékenységnek a folyamatát ismertette Kanizsay Gábor, a cég tulajdonosa.  

A Hunnia Vadgazdálkodási Kft. Magyarország első magán vadgazdálkodó, vadásztatást végző cége, és talán elsők között volt, akik apróvadtenyésztéssel foglalkoztak ebben az országban. Alaptevékenysége a vadkacsa és a fácán tenyésztése, vadásztatása, ehhez egy éves vertikumot dolgoztak ki a törzsállomány tartásától kezdve a keltetésig, a napos állomány nevelésétől egészen a vadásztatásig.

Fotó: Csatlós Norbert
–  Ez mostanra már csak a tőkés récére igaz, a fácán tenyésztésével felhagytunk, már csak a területi utónevelését végezzük – mondja Kanizsay Gábor. – Tőkés réce esetében átlagosan ezres törzsállományt tartunk év közben, és mintegy 30-35 ezer napos állományt keltetünk saját keltetőinkben, amit aztán saját istállónkban nevelünk Eddén.

Az állomány egy résztét négyhetes korban magyarországi partnereknek értékesítik, esetenként külföldre, a maradékot pedig a somogyvámosi tavaikon nevelik. Az itt található állományt aztán a cég tulajdonában álló Hunnia Vadásztársaságnak értékesítik, amely társaság végzi a vadásztatást.

– Ami jelentős különbség az apróvad- és a házi víziszárnyas-tenyésztés között, hogy az értékesítési végcél esetünkben a vadászható vad. Nem a húskihozatal nagysága a mérvadó, hanem hogy a madarak erős izomzatúak, szép tollazatúak, jó és magas röptűek legyenek, minél jobban hasonlítsanak az természetben élő állományuk vadászatára – hangsúlyozza az ügyvezető. A cég árbevételének 90-95 százalékát a vadászati értékesítés adja, a többi bevétel a vadászatot követő húsértékesítésből származik.  

Az természetes apróvadállomány egész Európában folyamatosan csökkenő tendenciát mutat.

A fogoly és a fácán számára megfelelő élőhely az intenzív, precíziós mezőgazdaság miatt jelentősen lecsökkent, beleértve a vízivadat is, utóbbi esetében még a természetvédelmi értékek is megnehezítik vadgazdálkodást, hiszen ma már számos récefaj a korábbiakhoz képest nem vadászható.

Fotó: Csatlós Norbert

– Mindezt figyelembe véve pozitívan látom az apróvadtenyésztés jövőjét, mivel valahogyan pótolnunk kell a természetes állományt, hogy továbbra is lehetőség legyen az apróvad vadászatára. Ugyanakkor ebben az évben megkérdőjeleződött tevékenységünk későbbi jövője, ugyanis ilyen mértékű takarmányár-növekedést nem bír el az ágazat hosszú távon. Bizonyos vadászati áremeléshez kell folyamodnunk a későbbiekben az említett megemelkedett kiadások kompenzálására, mivel a takarmányárak nyilvánvalóan jó ideig nem fognak csökkenni – véli Kanizsay Gábor.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A járvány az üdítőitalok forgalmára is rányomja a bélyegét

Az ásványvizek, ízesített vizek, szénsavas üdítőitalok, gyümölcslevek és jegesteák forgalma 1,912 millió liter volt az idén az első három negyedévben, 3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, de így is 4 százalékkal elmaradt a 2019-es azonos időszakitól - közölte a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség az MTI-vel.

Állatvédelem és a gyermekek

A gyermekvédelmi szakellátásban élő gyermekek állatvédelmi szemléletformálása, valamint felelős állattartással kapcsolatos ismereteinek szélesítése a célja annak az együttműködési megállapodásnak, amelyet az Állatorvostudományi Egyetem rektora, az AM Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztosa és a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója írt alá.

"Elválnak" az albatroszok a klímaváltozás miatt

Nagyobb arányban szakadnak el egymástól az egyébként monogám kapcsolatban élő albatroszok a tengervíz felszíni hőmérsékletének emelkedése hatására - állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport.

Madárinfluenza: óvatos könnyítések két megyében

A madárinfluenza járványhelyzet kedvező alakulásának eredményeként „óvatos könnyítéseket” engedélyezett az országos főállatorvos Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megye korlátozás alatt nem álló területein. Az engedmény a víziszárnyasok technológiai mozgatását teszi lehetővé.

Felbecsülhetetlen károkat okozott a műtrágyakartellezés

Felbecsülhetetlen kárt okozott a magyar gazdáknak és fogyasztóknak Bige László műtrágyakartellezése - jelentette ki az agrárminiszter vasárnap a Facebook-oldalán.

Magán tejfeldolgozás és saját értékesítés

Nagy Péter édesanyja ragaszkodott a márkanévhez. A valaha tejtermeléssel is foglalkozó cég ma már csak tejet dolgoz fel, hogy a termékeket maga forgalmazza. A hosszúpályi székhelyű Hajdúsági-Tej Kft. Nagyné és Fiai Tej-Tejtermékek márkanév alatt gyárt és forgalmaz tejtermékeket.

Halban gazdag ünnepek

Már négy éve, hogy szinte adventi hagyománnyá vált a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) és az Agrármarketing Centrum (AMC) közös, halfogyasztást ösztönző kampánya, a Kapj rá! tájékoztatója, amit idén az Advent Óbudán keretében tartottak a Fő téren.

Telivér-utánpótlás Dióspusztáról

A versenyistállókba szeptembertől folyamatosan érkeznek a másfél éves telivérek, akik a következő generációt képviselik jövőre a lóversenypályákon. A német, angol, francia és ír importok mellett meghatározó szerepet játszanak a magyar tenyésztésű lovak.

Megjelent a vidéki turizmus fejlesztését támogató vidékfejlesztési pályázati felhívás

Magyarország Kormányának elkötelezett célja, hogy a "Megújuló vidék, megújuló agrárium" program keretében megerősítse a vidéki térségek gazdaságát. A program legújabb állomásaként megjelent a Nem mezőgazdasági tevékenységek diverzifikációja – Vidéki turizmus fejlesztése elnevezésű pályázati kiírás.

200 milliárd forintot is meghaladta az érdeklődés a precíziós mezőgazdasági pályázati felhívásra

A digitális megoldások széleskörű alkalmazása, a precíziós gazdálkodásra való áttérés az agrárium előtt álló nagy feladatok egyike. Az agrárgazdaságokat ebben segítő első pályázat a napokban zárult le, amelyet várhatóan a későbbiekben több is követ – mondta el Feldman Zsolt egy agrárdigitalizációval foglalkozó szerdai konferencián.