Back to top

A méhviasz és a lép: avagy "mérnökök-e" a méhek?

Hogyan keletkezik a méhviasz? Mitől olyan pontos a méhsejt? Mérnöki képeséggel rendelkeznek-e a méhek?

A méhviasz a dolgozó méhek potrohának hasi részén, a viaszmirigyekben keletkezik. A méhek ezekhez az aprócska, áttetsző viaszlapocskákhoz hozzáadják rágómirigyváladékukat, és felépítik belőle a  lépeket, melyek lakóhelyül szolgálnak a számukra.

A méhek tehát saját maguk „izzadják ki” az otthonuk megépítéséhez szükséges építőanyagot.

Figyelemre méltó, hogy a lépek hatszögű sejtekből állnak, melyek pontosságát sokáig nem tudtuk megmagyarázni és ezért egyfajta veleszületett „mérnöki” képességet tulajdonítottunk a méheknek.

Méhek a hatszögű lépsejteken
Méhek a hatszögű lépsejteken
Fotó: Hevesi Mihály

Azonban a hatszögű méhsejtek pontossága a méhek hőfejlesztő képességének és a méhviasz fizikai tulajdonságainak köszönhető.

A méhviasz fizikai szempontból éppúgy, mint az üveg, folyadékhoz hasonló tulajdonságokkal rendelkezik.

„Normál” hőmérsékleten szilárd halmazállapotú, nem rendelkezik pontos olvadásponttal mint a szilárd testek, de hő hatására egyre „folyékonyabbá”, így kezelhetően képlékennyé válik.

Leegyszerűsítve: a méhek viaszhengereket építenek, majd miközben együttesen megnövelik testhőmérsékletüket (37-40 °C), a hő hatására a viaszhengerek egymásra nyomást gyakorolnak és pontos, 0,07 mm-es falvastagságú és 120 fokos szögtávolságú hatszögek keletkeznek.

Hasonló jelenséget figyelhetünk meg, amikor egy iskolai kísérlet keretén belül, szappanbuborékokat szívószálakkal egymás mellett egy nagyobb tálcán egyszerre többen felfújnak és ezek összeérve egymásra nyomást fejtenek ki.

 

A részlet a Méhek ajándéka című könyvből származik.

A cikket hamarosan folytatjuk! 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Méhész, pék és sajtkészítő mestereket avattak

Méhész, pék és sajtkészítő mestereket avatott tegnap a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, összesen 32-en kapták meg mesterlevelüket. Az eseményen került átadásra az EuroSkills 2021 versenyen érmeket nyerő, az agrárágazatban indult magyar versenyzők elismerése is.

Bőr- és fejbőrgombák ellen propolisztinktúra

A propoliszról szóló előző cikkünkben megtudhattuk, hogy miként használjuk a propoliszt emésztőszervi panaszok, reflux illetve gyomorfekély esetén. Most a propolisz tinktúra másik felhasználási lehetőségét mutatjuk be.

3D nyomtatott házak készülnek Amerikában

A világ legnagyobb 3D nyomtatott technológiával épülő lakóparkja valósul meg az USA-ban, a texasi Austinban. Egy ház alig egy hét alatt készül el.

Ültetvények a változó klímában

A gyümölcstermesztésben használható új készítményekről, eszközökről és módszerekről szólt a Kertészek évzáró konferenciája Tápiószecsőn. Alanyoktól és tápanyag-utánpótlástól kezdve a legjobb biztosítás kiválasztásáig és az alternatív értékesítési csatornákig szerezhettek ismereteket a résztvevők a Tész-Ész Nonprofit Kft. és a Kertcenter által szervezett rendezvényen.

Virtuális tantermet avattak Jánoshalmán

Egy kutatás szerint a tanulók akár 275 százalékkal magabiztosabban alkalmazzák azt a tudást, amelyet VR-technológiával sajátítanak el, és ez négyszer gyorsabban megy nekik, mint hagyományos módszerekkel. A 236 millió forintos beruházás által a jánoshalmi diákok az ismeretszerzés teljesen új formáját ismerik meg.

Minden idők legkisebb repülő mikrocsipje vizsgálhatja a jövőben a levegőt

Ki gondolta volna, hogy egyszer elhangozhat egy mondatban a mikrocsip és a repülni képes kifejezés. Ha pedig még jobban belegondolunk, akkor ez háromdimenziós struktúrát is feltételez. Bizony izgalmas, és hogy mire lesz használható?

Üzleti és mezőgazdasági ismereteket tanulnak a gazdálkodó hölgyek

Elindult a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági vállalat által kezdeményezett és a Magyar Női Unió szervezésében megvalósuló „TalentA Magyarorország-2021 Oktatási és támogatási program”, amely 24 női gazdálkodónak nyújt lehetőséget vezetői készségeik, üzleti és mezgazdasági ismereteik fejlesztésére.

Egy hónap alatt lebomlik - Bioműanyag paradicsomhéjból

Sok alapanyaggal próbálták már kiváltani a kőolaj-származékokból készülő, és mind nagyobb részben száműzni kívánt műanyagokat. Spanyol kutatóknak a paradicsom feldolgozása során keletkező szerves hulladékból sikerült bioműanyagot fejleszteni.

A magányos kutyák szorongásának oldására fejlesztenek távhívásos rendszert

Magányos kutyák nemsokára talán "felhívhatják" távollévő gazdájukat egy új eszközzel, amelynek fejlesztésén brit és finn kutatók dolgoznak.

Már lehet pályázni a fagykár elleni gépek beszerzésére

A Vidékfejlesztési Program keretében 5 milliárd forint keretösszeggel meghirdetett, Tavaszi fagykár megelőzésére szolgáló beruházások támogatása című felhívásra 2021. november 17-től benyújthatók a pályázatok – közölte Nagy István agrárminiszter.