Back to top

A méhviasz és a lép: avagy "mérnökök-e" a méhek?

Hogyan keletkezik a méhviasz? Mitől olyan pontos a méhsejt? Mérnöki képeséggel rendelkeznek-e a méhek?

A méhviasz a dolgozó méhek potrohának hasi részén, a viaszmirigyekben keletkezik. A méhek ezekhez az aprócska, áttetsző viaszlapocskákhoz hozzáadják rágómirigyváladékukat, és felépítik belőle a  lépeket, melyek lakóhelyül szolgálnak a számukra.

A méhek tehát saját maguk „izzadják ki” az otthonuk megépítéséhez szükséges építőanyagot.

Figyelemre méltó, hogy a lépek hatszögű sejtekből állnak, melyek pontosságát sokáig nem tudtuk megmagyarázni és ezért egyfajta veleszületett „mérnöki” képességet tulajdonítottunk a méheknek.

herelarvason.jpg

Méhek a hatszögű lépsejteken
Méhek a hatszögű lépsejteken
Fotó: Hevesi Mihály

Azonban a hatszögű méhsejtek pontossága a méhek hőfejlesztő képességének és a méhviasz fizikai tulajdonságainak köszönhető.

A méhviasz fizikai szempontból éppúgy, mint az üveg, folyadékhoz hasonló tulajdonságokkal rendelkezik.

„Normál” hőmérsékleten szilárd halmazállapotú, nem rendelkezik pontos olvadásponttal mint a szilárd testek, de hő hatására egyre „folyékonyabbá”, így kezelhetően képlékennyé válik.

Leegyszerűsítve: a méhek viaszhengereket építenek, majd miközben együttesen megnövelik testhőmérsékletüket (37-40 °C), a hő hatására a viaszhengerek egymásra nyomást gyakorolnak és pontos, 0,07 mm-es falvastagságú és 120 fokos szögtávolságú hatszögek keletkeznek.

Hasonló jelenséget figyelhetünk meg, amikor egy iskolai kísérlet keretén belül, szappanbuborékokat szívószálakkal egymás mellett egy nagyobb tálcán egyszerre többen felfújnak és ezek összeérve egymásra nyomást fejtenek ki.

 

A részlet a Méhek ajándéka című könyvből származik.

A cikket hamarosan folytatjuk! 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Elektronikai forradalom: gombák válthatják a műanyagot

Az elektronikai hulladékok mennyisége világszerte nő, amire a gyártók sokszor rátesznek egy lapáttal a tervezhető avulással, és hogy úgy alkotják meg a készülékeket, hogy ha elromlanak jobban megérje újat venni, mint javítani… A gombák talán segíthetnek a problémán.

A krónikus rovarölőszer-hatás károsítja a méhek látását

Egy Rachel Parkinson és munkatársai által most közzétett tudományos cikk eddig nem alkalmazott, új vizsgálati módszerekkel gyarapítja a bizonyítékok sorát, hogy a neonikotinoidok hosszabb távon igenis káros hatással vannak a méhek látásán keresztül viselkedésükre, tájékozódásukra.

A szántóföldi precíziós gazdálkodást népszerűsítették a Közép-Duna mentén

A precíziós gazdálkodás lehetőség: a gazdálkodás hatékonyságának növelésére, az inputanyagok optimális felhasználására, és mindezek eredményeként a vidék jövedelemtermelő képességének fokozására. A Bakodpusztai Gazdafórumon példákon keresztül és számokkal alátámasztva mutatták be a precíziós gazdálkodás előnyeit.

Veszítenek illatukból a virágok

A növények többek között virágillattal vonzzák beporzóikat. Ám a hőmérséklet növekedésével veszíthetnek illatukból a virágok. Egy kutatócsoport 5 °C-os felmelegedést szimulált, és ennek több haszonnövényre és rovarfajra gyakorolt hatását tanulmányozta. A hatás a szamóca esetében volt a legerősebb.

Az ázsiai méhatka elleni küzdelem - Illóolajokkal a Varroa ellen

Írásaim előző részének a végén azzal az ígérettel búcsúztam, hogy most a hazai és nemzetközi méhészeti kutatóintézetekről esik majd szó. Jelen írásomban mégis az egyre szélesebb körben kutatott illóolajok/esszenciális olajok méhegészségre gyakorolt hatásainak megismerésére invitálnám a kedves olvasókat.

Így védik meg a vadméhek a háziméheket a vírusoktól

Több ezer endemikus és behurcolt méhegyedet vizsgáltak meg Michigan államban. Azon mezőgazdasági területeken volt a legalacsonyabb a három legveszélyesebb kórokozó gyakorisága, ahol változatos méhközösségek voltak jelen.

Kárpát-medencei mézfesztivált rendeznek Zalaegerszegen

Tizennyolc mézlovagrend felvonulásával december 3-án kétnapos Kárpát-medencei mézfesztivál kezdődik a zalai megyeszékhelyen - jelentették be egy sajtótájékoztatón.

Törökországban is termálvízzel fűtenek

Miközben Európa-szerte sorra leállnak télre a zöldséghajtató üzemek a magas gázárak miatt, egyre több paradicsom érkezik Törökországból, mondta Fatih Kördemirci, a Kurt Group munkatársa.

Kárpát-medencei nyári körkép: Gyenge nyári termés, aszály, virágporhiány és nem létező mézpiac

Szlovákiában a hárs virágai megégtek, míg Szerbiában fantasztikus virágzást produkált. A legtöbb országban a napraforgó igencsak megsínylette az aszályt, azonban Romániában nem volt ilyen probléma vele. Horvátországban rejtélyes okokból elmaradt a gesztenyevirágzás, míg Szlovéniában a fenyő és az édesharmat mondott csődöt.

GaLaBau 2022

A zöldfelületek és a szabad terek tervezésének, építésének, karbantartásának teljes körét lefedi Európa egyik legrangosabb szakkiállítása, a GaLaBau. A Magyar Kertépítők Országos Szövetsége által, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetével, a Magyar Tájépítészek Szövetségével és a Magyar Faápolók Egyesületével közösen szervezett őszi tanulmányúton részt vevő szakemberek a nürnbergi szakkiállítást is megtekintették.