Back to top

10 lenyűgöző díszhal akvaristák számára

Akváriumot szeretne otthonában? Talán a család legkisebb tagja szeretné, hogy szerezzen be egy aranyhalat? Bár semmi baj nincs ezekkel a klasszikus narancssárga akváriumlakókkal, rengeteg más csodálatos díszhal faj létezik, amelyeket biztonságosan és felelősségteljesen tarthat házikedvencként.

Az otthoni akváriumépítés izgalmas dolog, hiszen rengeteg színes állat közül választhatja ki a jövőbeli akváriumlakókat. De mindezek előtt a legfontosabb, hogy mielőtt elkötelezné magát a díszhal nevelés mellett, nézzen utána, hogy tisztában legyen az ezzel járó munkával.

Ha készen áll a halak tartására, és tisztában van azzal, hogy mire is vállalkozik, összeállítottunk egy 10-es listát a legkedveltebb halakról, amelyek kiváló választások kezdő akvaristák számára.

Vitorláshal

Fotó: pixabay.com
Kezdjük rögtön a vitorláshallal, az egyik legfelismerhetőbb fajjal a listánkon. Ezek a szépséges halak a bölcsőszájúhal-félék családjába tartoznak, és ideálisak a 90 liter feletti akváriumokba.

A vitorláshalak körülbelül 15 cm hosszúra és 20 cm magasra is megnőhetnek, ami az akvárium meglehetősen jelentős kiegészítőjévé teszi őket.

És mivel sokféle színben és mintázatban kaphatók, biztos, hogy mindig káprázatos látványt nyújtanak.

Kékpajzsos páncélosharcsa

Fotó: pixabay.com
Egyetlen akvárium sem teljes egy társaságkedvelő fenéklakó nélkül, és szerintünk a kékpajzsos páncélosharcsa tökéletes példa erre.

Ezek a nyugodt és békés természetű kisharcsák híresen barátságosak, és szinte bármely más fajjal jól kijönnek az akváriumban.

Sok amatőr akvarista számára elengedhetetlen egy olyan fenéklakó, mint ez a halfajta és erre jó okuk van. Ezek a kis jószágok kiválóan tisztítják az akváriumot, és felporszívózzák az akvárium aljáról a szennyeződéseket és maradékokat.

Sziámi harcoshal

Fotó: pixabay.com
Vessen egy pillantást a sziámi harcoshalra, és rögtön megérti, miért is érdemes ezt a csodálatos teremtést választani. A körülbelül 8 centiméterre megnövő, élénk színű édesvízi halakat tollas uszonyaik miatt szeretik, melyek látványosan csillognak az akváriumban.

Egy dolgot azonban tudnia kell a sziámi harcoshalról: a hímek agresszívek lehetnek más hímekkel szemben, ezért a legjobb, ha lehetőség szerint nőstényt választ.

Egy másik érdekesség a fajjal kapcsolatban, hogy labirintkopoltyúval rendelkezik. A labirintkopoltyús halakra jellemző, hogy kopoltyújukon keresztül csak a szükséges oxigén mennyiségének csekély részét képesek felvenni, mivel természetes élőhelyükön ezek a halfajok lápos, mocsaras,  erősen felmelegedő vizek lakói, ahol gyakran a víz oldott oxigéntartalma minimális. A hiányzó oxigénmennyiséget a kopoltyúüreg felső részén található labirintszerv segítségével, a vízfelszín fölötti atmoszférikus levegőből nyerik ki.

Óriás algaevő hal

Fotó: Lauricdd / commons.wikipedia.org
Ha egy olyan halat keres, amely mindig lenyűgöző látványt nyújt, akkor vegye fontolóra az óriás algaevő halat. A harcsák családjába tartozó plekó páncélozott pikkelyekkel borított, amelyek a fej és a test felső részén találhatók, ezáltal komoly figyelemfelkeltő kiegészítői lehetnek az akváriumnak.

A plekók több okból is csodálatos otthoni akváriumi halak, főként azért, mert akár 20 évig is élhetnek!

Méretük és kemény, páncélos külsejük ellenére általában nagyon békés állatok, és gyakran tapadnak az akvárium falára, különleges szájukkal.

Diszkoszhal

Fotó: pixabay.com
Egy másik bölcsőszájúhal-faj, a diszkoszhal, ami a kör alakú testéről kapta a nevét. Ezek a halak akár 20 centiméterre is megnőhetnek, ami azt jelenti, hogy a diszkoszhalak inkább nagyobb akváriumokba valók, amelyek minimális térfogata legalább 115 liter.

A diszkoszhalak ragadozók, ezért ajánlott a szokásos lemezes haltáp (vitaminok és ásványi anyagok) és szúnyoglárva, marhaszív keverékével etetni őket, hogy biztosítsuk számukra a szükséges táplálékot.

A diszkoszhal tartás csak a kifejezetten gyakorlott akvaristák számára ajánlott, ugyanis rengeteg odafigyelést és szakértelmet igényelnek.

Mexikói kardfarkú hal

Fotó: Pharaoh Hound / commons.wikipedia.org
Egyedi megjelenésükkel, változatos színeikkel és szívós természetükkel a kardfarkú halak azon halfajok közé tartoznak, amelyeket a legtöbb állatkereskedés a kezdő akvaristáknak is ajánl.

Békés, mégis energikus természetűek, és jól érzik magukat más halak társaságában is, így biztonságos választásnak bizonyulnak, amennyiben a kannibalizmus vagy az agresszió miatt aggódna.

A kardfarkú halak számos színben és mintázatban kaphatók, de nem ez teszi őket egyedivé, hanem a farokúszójukból meghosszabbodott úszósugár.

Gyöngygurámi

Fotó: pixabay.com
Káprázatos pikkelyeivel és nyugodt természetével a gyöngygurámi elegáns kiegészítője a nagyobb akváriumoknak, amelyek legalább 140 literesesek. A gyöngygurámi köztudottan a legkönnyebben tartható gurámifajok közé tartozó akváriumi hal, bár figyelembe kell venni, hogy ezek a halak elég nagyra nőnek, ezért ezt vásárlás előtt tartsuk szem előtt.

A gyöngygurámik nagyszerű tulajdonsága, hogy elképesztően jó akváriumtisztítók, mindenféle törmeléket és kártevőt megesznek, így segítik a vízminőség fenntartását.

Szükségük van azonban néhány búvóhelyre, mivel gyakran szeretnek sötét, csendes helyen pihenni.

Zebradánió

Fotó: pixabay.com
Az aranyhalak után az Egyesült Királyságban a dániók a legnépszerűbb akváriumi halak, és nem véletlenül. A különböző színek és minták hatalmas választékában kapható dánióhalak rendkívül könnyen gondozhatók, és nem igényelnek túl nagy akváriumot;

egy 40 literes akvárium bőven elegendő lehet ennek az energikus és szerethető fajnak.

Egyik kedvencünk a zebradánió, amely teste hosszában merész csíkokkal van ellátva. Akár 7 centiméteresre is megnőhetnek, férgek, rovarok és apró rákfélékkel táplálkoznak. Legyünk azonban óvatosak, mivel ugrálásukról híresek, ezért mindig fedjük le az akváriumot.

Neonhal

Fotó: pixabay.com
A színpompás, energikus és rendkívül társaságkedvelő neonhalak népszerű édesvízi halak, amelyek ragyogóvá varázsolhatják akváriumát. Ez az Afrika és Dél-Amerika patakjaiban és folyóiban őshonos, élénk faj a pontylazacfélék családjának tagja.

A neonhal elképesztően csillogó pikkelyei igazi színpompát nyújtanak a jól beültetett és kellően megvilágított akváriumokban.

Ezek a halak békés és eléggé közösségi állatok ahhoz, hogy más fajokkal együtt éljenek. A neonhal rajokban érzi igazán komfortosan magát, ezért vásárláskor érdemes figyelembe venni, hogy legalább 6 darabot vigyünk haza belőlük.

Guppi

Fotó: pixabay.com
A guppik, akárcsak a dániók, rendkívül népszerű akváriumi halak, köszönhetően a színek és minták szerteágazó kombinációjának, valamint a nyugodt temperamentumuknak.

A guppi a kezdők számára is kitűnő választás, ugyanis nagyon könnyű a gondozásuk.

A guppik vásárlásakor tartsuk szem előtt, hogy a hímek sokkal színesebbek, mint a nőstények, és nagyon békésen élnek együtt, így ők bizonyulnak a legjobb választásnak. Egyedülálló módon szeretnek három fős csoportokban élni, ezért lehetőség szerint próbáljuk meg őket többszörösével vásárolni.

Nagyon fontos, hogy a tényleges vásárlás előtt további kutatásokat is végezzen, hogy pontosan melyik halat, milyen fajtákkal lehet együtt tartani, Ezenkívül azt is érdemes körüljárni, hogy milyen körülmények között (víz minőség, akvárium berendezés, fények), mekkora akváriumban szabad tartani a kiválasztott halakat. Mindemellett gondolja végig van-e elég ideje, energiája, erőforrása arra, hogy rendszerint gondozni tudja állatait.

Forrás: 
bristolaquarium.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szakállas történet

A lovak, mint növényevő állatok az évezredek során sokféleképp alkalmazkodtak ahhoz, hogy elmeneküljenek a ragadozók elől és túléljenek a vadonban.

A hazai génmegőrzés páratlan érték

Az őshonos haszonállatok és növények hazai génmegőrzése világviszonylatban is kiemelkedő – hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter a Nemzeti Biodiverzitás és Génmegőrzési Központ Gödöllői Haszonállat-génmegőrzési Intézetének Baromfitelepén, a megújult központi épület mai átadásán. A korszerűsítésre 163 millió forintos állami támogatással került sor.

A disznók nem lesznek COVID-osak

Az Iowa Állami Egyetem (Iowa State University - ISU) tudósai fontos nyomra bukkanhattak, amely fényt deríthet arra, hogy a sertések miért nem betegszenek meg, amikor a koronavírusnak vannak kitéve.

Génveszteség az egyoldalú táplálkozás miatt: veszélyben a ragadozók

A Journal of Evolutionary Biology című folyóiratban nemrég megjelent tanulmányukban a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a ragadozók különösen érzékenyek lehetnek a környezeti toxinokkal szemben, mivel evolúciós fejlődésük során elvesztették a méregtelenítési folyamathoz nélkülözhetetlen NR1I3 génjüket.

Jelentős pusztítást okozhat Brüsszel ámokfutása az agráriumban

A Wageningeni Egyetem és Kutatási Központ (WUR) tanulmánya szerint súlyos következményekkel járhat az uniós élelmiszertermelésre, a gazdaságokra és a vidékre nézve az Európai Bizottság „Termőföldtől az asztalig” (F2F) és Biodiverzitás stratégiája. Sok gazdát tönkretennének, a termelést korlátoznák, az üvegházhatásúgáz-kibocsátás pedig nem csökkenne érdemben.

Csataló helyett harci öszvér

A Mezopotámiából származó 4500 éves ikonográfiák és szövegek azt mutatják, hogy a jómódúak lóféléket használtak utazásra és hadviselésre egyaránt. Azonban hogy ezek miféle állatok voltak, az eddig rejtély volt.

Hol tart a magyar kutyatenyésztés világviszonylatban?

Egyes kutyafajtákkal nagyon jól állunk a képzeletbeli világranglistán, és annak a két magyar kutyafajtánknak, melyek világfajtának számítanak (fekete puli, rövidszőrű magyar vizsla) is biztos tenyésztői bázisa van nálunk, az anyaországban, ám profizmusra kell törekedni ezután is, mert vannak trónkövetelők...

A természetvédők felháborodtak, amiért három ország a farkasok vesztét akarja

Finnország csatlakozik Svédországhoz és Norvégiához, hogy felmérjék a téli farkasállományt, de eközben a természetvédelmi csoportok az Európai Unióhoz segítségét kérik, hogy lépjen fel a farkasok lemészárlása ellen.

Veszélyben a romániai sertéstartás

Négy éve jelent meg Romániában az afrikai sertéspestis, azóta több millió disznót pusztítottak el miatta. De az energiaár robbanásszerű növekedése miatt a talpon maradt farmok is arra kényszerülhetnek, hogy bezárják kapuikat. Drágulása lavinaszerűen magával sodorta a műtrágya, a takarmány és a feldolgozás árát is.

Mire érdemes figyelni? - Források gazdálkodóknak

Az év elejétől számos új támogatási forma áll a mezőgazdasági termelők rendelkezésére, emellett újra elérhetővé válnak már ismert pályázati lehetőségek is.