0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Döntött a bíróság

Egy olaszországi faiskola megsértette a fajtaoltalommal rendelkező dísznövényekre vonatkozó szabályokat. A faiskolának most súlyos bírságot kell fizetnie.

A Plantipp BV holland fajtaoltalommal foglalkozó vállalat 2020 márciusában a Vanin Vivai Società Agricola faiskola ellen eljárást indított, és a velencei bíróság 2021. július 12-én precedens értékű döntést hozott.

A bírósági eljárás azután indult el, hogy a Olaszországban olyan dugványokat találtak, amelyekkel feltételezhetően megsértették az európai növényfajta-oltalmat.

A szóban növények az Euonymus japonicus ‘White Spire’ (a Green Beheer BV által nemesített és az EU-ban 49713-as számú növényfajta-oltalmi bejelentéssel védett japán kecskerágó fajta), és a Photinia x fraseri ‘BR2011’, (a Bart Van Roessel nemesített, és az EU-ban 4968-as növényfajta-oltalmi bejelentéssel védett) voltak.

Az említett fajták tekintetében az európai nemesítőket képviselő Plantipp BV kérésére gyorsított eljárásban, ex parte tehát a vádlott előzetes meghallgatása vagy beidézése nélkül engedélyezte a bíróság  a további bizonyítékok beszerzését.

Ennek során 2020 áprilisában a Vanin Vivai Società Agricola faiskolában több ezer olyan növényt fedeztek föl, amelyeknél fölmerült a gyanú, hogy megsérthették a fent említett védett fajták szaporításra vonatkozó jogát. A bíróság a bizonyítékok alapján úgy döntött hogy a Vanin Vivai Società Agricola faiskolát eltiltja a szakértői jelentésben szereplő Euonymus japonicus és Photinia x fraseri fajták szaporításától, forgalomba hozatalától vagy reklámozásától.

A szóban forgó növények minden egyes darabja után, amelyet a faiskola szaporított 20 eurós bírságot állapított meg, és elkobozta azokat, valamint kötelezte a faiskolát a több mint 3500 euró bírósági költség megfizetésére is.

Reinier van Rijssen, a Plantipp alapítója és ügyvezető igazgatója elégedett az ítélettel. Elmondta, hogy a Plantipp BV feladata, hogy támogassa a nemesítők munkáját, hiszen minden általuk képviselt növény mögött hosszú évek munkája áll.

Forrás: www.magyarmezogazdasag.hu/gabot.de