Back to top

Jet-skikkel is mentették a teheneket Kanadában

Minden erejükkel menteni próbálják a jószágokat a kanadai Brit Kolumbiában, ahol két nap alatt egy hónapnyi csapadék zúdult le. Az ország jelentős mezőgazdasági területét érinti az áradás, több ezer tejelő tehén és baromfi istállója került víz alá.

Az elmúlt napokban özönvízszerű esőzések zúdultak a nyugat-kanadai Brit Columbia és az amerikai Washington állam egyes részeire - volt olyan terület, ahol két nap alatt egy hónapnyi eső esett -, és áradásokat illetve sárcsuszamlásokat okoztak, amelyek autópályákat nyeltek el, és több ezer embert kellett evakuálni. Egy ember meghalt, és többeket eltűntként tartanak nyilván.

Fotó: Youtube
Abbotsford, Kanada egyik legintenzívebben és legváltozatosabban művelt része a legsúlyosabban érintett területek közé tartozik.

Több mint 1200 farmnak ad otthont, mely az 5,2 millió főt számláló Brit Kolumbia lakossága által fogyasztott tejtermékek, tojás és baromfi felét biztosítja.

A légi felvételeken jól látszik, hogy több állattartó telepet is elnyelt az árvíz. A gazdák és a lakosok kétségbeesetten igyekeztek megmenteni állatokat az emelkedő víztől, motorcsónakokat és jet-skiket is bevetve, hogy legalább a túlélő teheneket magasabban fekvő területekre vigyék.

Cows rescued by jet ski after flooding in Canada #shorts

A farmok közül sok a Sumas Prérin található, egy alacsonyan fekvő, termékeny földterületen, amely közel egy évszázada egy tó lecsapolásával keletkezett.

Ugyan az árvízveszéllyel evakuálási parancsot adtak ki, de mintegy 300 ember szegült ennek ellen, és az állataik mellett maradtak. "Tudom, hogy a gazdáknak nehéz elhagyni az állataikat, de az emberek élete most fontosabb számomra, mint az állatállomány vagy a csirkék" - mondta Henry Braun, Abbotsford polgármestere .

Lana Popham, Brit Kolumbia mezőgazdasági minisztere szerint a vihar a tartomány agrárterületeinek jelentős részét sújtotta, és ezzel állatjóléti válságot idézett elő.

(a kép illusztráció, nem a helyszínen készült)
(a kép illusztráció, nem a helyszínen készült)
Fotó: pixabay.com

"Valószínűleg több száz farmot érintett az árvíz. Van, amelyik még mindig víz alatt van, van, ami szárazon, és több ezer állat pusztult el"

- mondta. Hozzátette, hogy a hatóságok igyekeztek utakat nyitni a járhatatlan területekre, hogy az állatorvosok eljussanak a bajbajutott jószágokhoz. "Lesznek olyan állatok, amelyeket el kell altatni, de vannak olyanok is, amelyek túlélték, és a következő 24 órában óriási szükségük lesz élelemre".

Popham az elmúlt két napot videohívásokkal töltötte a katasztrófa sújtotta övezetben lévő gazdákkal. "Néhányan közülük az istállóikban vannak, amelyeket elöntött a víz, és látni az elpusztult állatokat is" - mondta.

Abbotsfordban Braun szerint még korai lenne megmondani, hogy hány állat pusztult el. Egy helikopteres felderítés azonban szörnyű képet mutatott a vihar hatásairól.

"Láttam olyan istállókat, amelyeken látszott, hogy féli tele vannak vízzel. Nem tudom elképzelni, hogy életben maradtak volna benne baromfik, de egyelőre pontos számokat még nem tudunk."

A térségben 2010-ben több mint 9 millió szárnyast neveltek fel.

Mintegy 9000 tehenet tartottak abban a 60 tejgazdaságban, amelyet érintett a Sumas Préri evakuálási rendelete - nyilatkozta Holger Schwichtenberg, a Brit Kolumbiai Tejtermelők Szövetségének elnöke.

Ahogy a rendelet híre elterjedt, elmondta, hogy a tejtermelők összefogtak, hogy mérsékeljék a veszteségeket. "Számtalan gazda teherautókkal és pótkocsikkal kezdte el a szarvasmarhákat az érintett területekről az olyan gazdaságokba szállítani, mint az enyém. Mi biztonságos helyen vagyunk, így 40 tehenet szállítottak hozzánk". Azt azonban nem tudta megmondani, hogy hány tehenet vittek magasabb területekre, vagy hányat hagytak hátra.

(a kép illusztráció, nem a helyszínen készült)
(a kép illusztráció, nem a helyszínen készült)

Akinek meg is kímélte az áradás a gazdaságát, az is veszteséget könyvelhet csak el. A járhatatlan utak miatt nem tudják elszállítani a tejet, így több ezer liter vész kárba, mutatott rá Schwichtenberg.

Az óriási erejű vihar ráadásul 6 hónappal azután pusztított, hogy a térséget rekord hőhullám sújtotta, ami több, mint 500 ember halálát okozta, és számtalan erdőtűz forrása is volt egyben.

"Egész nyáron hőség és aszály tombolt, most pedig ennek pont az ellenkezőjével kell megküzdenünk." - mondta Schwichtenberg.

Forrás: 
The Guardian

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szakállas történet

A lovak, mint növényevő állatok az évezredek során sokféleképp alkalmazkodtak ahhoz, hogy elmeneküljenek a ragadozók elől és túléljenek a vadonban.

Legelő tehenek biztosítják a siketfajdok fennmaradását

Skócia egyik legritkább madara a siketfajt. Sikeres visszatelepítés után most tehenekkel igyekeznek jó minőségű élőhelyet létrehozni számukra a skót felföldi erdőkben, így biztosítva a faj fennmaradását.

A hazai génmegőrzés páratlan érték

Az őshonos haszonállatok és növények hazai génmegőrzése világviszonylatban is kiemelkedő – hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter a Nemzeti Biodiverzitás és Génmegőrzési Központ Gödöllői Haszonállat-génmegőrzési Intézetének Baromfitelepén, a megújult központi épület mai átadásán. A korszerűsítésre 163 millió forintos állami támogatással került sor.

A disznók nem lesznek COVID-osak

Az Iowa Állami Egyetem (Iowa State University - ISU) tudósai fontos nyomra bukkanhattak, amely fényt deríthet arra, hogy a sertések miért nem betegszenek meg, amikor a koronavírusnak vannak kitéve.

Génveszteség az egyoldalú táplálkozás miatt: veszélyben a ragadozók

A Journal of Evolutionary Biology című folyóiratban nemrég megjelent tanulmányukban a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a ragadozók különösen érzékenyek lehetnek a környezeti toxinokkal szemben, mivel evolúciós fejlődésük során elvesztették a méregtelenítési folyamathoz nélkülözhetetlen NR1I3 génjüket.

Jelentős pusztítást okozhat Brüsszel ámokfutása az agráriumban

A Wageningeni Egyetem és Kutatási Központ (WUR) tanulmánya szerint súlyos következményekkel járhat az uniós élelmiszertermelésre, a gazdaságokra és a vidékre nézve az Európai Bizottság „Termőföldtől az asztalig” (F2F) és Biodiverzitás stratégiája. Sok gazdát tönkretennének, a termelést korlátoznák, az üvegházhatásúgáz-kibocsátás pedig nem csökkenne érdemben.

Csataló helyett harci öszvér

A Mezopotámiából származó 4500 éves ikonográfiák és szövegek azt mutatják, hogy a jómódúak lóféléket használtak utazásra és hadviselésre egyaránt. Azonban hogy ezek miféle állatok voltak, az eddig rejtély volt.

Hol tart a magyar kutyatenyésztés világviszonylatban?

Egyes kutyafajtákkal nagyon jól állunk a képzeletbeli világranglistán, és annak a két magyar kutyafajtánknak, melyek világfajtának számítanak (fekete puli, rövidszőrű magyar vizsla) is biztos tenyésztői bázisa van nálunk, az anyaországban, ám profizmusra kell törekedni ezután is, mert vannak trónkövetelők...

Veszélyben a romániai sertéstartás

Négy éve jelent meg Romániában az afrikai sertéspestis, azóta több millió disznót pusztítottak el miatta. De az energiaár robbanásszerű növekedése miatt a talpon maradt farmok is arra kényszerülhetnek, hogy bezárják kapuikat. Drágulása lavinaszerűen magával sodorta a műtrágya, a takarmány és a feldolgozás árát is.

Mire érdemes figyelni? - Források gazdálkodóknak

Az év elejétől számos új támogatási forma áll a mezőgazdasági termelők rendelkezésére, emellett újra elérhetővé válnak már ismert pályázati lehetőségek is.