0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Óriáskrumpli nőtt Új-Zélandon

Egy új-zélandi házaspár óriási, csaknem 8 kilogrammos burgonyagumóra bukkant a kertjében. A megtermett példány akkora csodálatot váltott ki belőlük, hogy nevet is adtak neki, Dougnak nevezték el.

Az északi-szigeti Hamilton közelében élő Collin és Donna Craig-Brown először különös gombának hitte a földből kiásott gumót, de amikor Collin kivágott belőle egy darabot és megkóstolta, kiderült, hogy hatalmas burgonyát találtak. A mérlegen 7,8 kilo­grammot nyomott.

Az augusztus végén talált krumplinak, Dougnak azóta építettek egy kis kocsit, amiben körbehordozzák a környéken.

A Guinness Rekordok Könyvébe 2011-ben jegyezték be az eddigi világrekorder burgonyát. Az Nagy-Britanniában termett, és alig 5 kilogrammot nyomott. Az új-zélandi Craig-Brownék természetesen már bejelentették a trónkövetelőt, Dougot, de egyelőre válaszra várnak.

Collin Craig-Brown azt nyilatkozta, semmilyen titkos fortélyt nem alkalmaznak a kertjükben, rendszerint csak némi tehéntrágyát és szalmát juttatnak ki a földre. Elmondta, hogy Doug termőhelyén korábban uborkát termesztettek, de mostanra átvették az uralmat a gyomok, és burgonyát egyáltalán nem ültettek. Doug valószínűleg magától termett, és vélhetően évek óta növekedett, mire felfedezték. Hírneve valószínűleg sokáig fennmarad, és alighanem igen népszerű lesz a vodka is, amit főzni terveznek belőle.

Forrás: MTI/AP/Magyar Mezőgazdaság